A munkabalesetek 10 leggyakoribb oka (2. rész)

Cikkünk első részében ismertettünk már 5 okot, ami a munkabalesetekgyakoriságát növeli. Ezek voltak a

  • fáradtság, kimerültség
  • stressz
  • megcsúszás
  • megbotlás
  • felboruló és leeső tárgyak.

Cikkünk további részében a másik 5 legveszélyesebb munkabaleseti okot mutatjuk be.

6.Veszélyes anyagok

munkabalesetekA veszélyes anyagokkal való munkát minden esetben nagyon szigorúan szabályozzák. Szigorú munkaköri előírások és speciális védőöltözet szükséges, ha veszélyes, vegyi, vagy mérgező anyagokkal, hulladékokkal kell foglalkoznunk.

A veszélyes anyagok előállításuk, tárolásuk, szállításuk és felhasználásuk során is kiemelt figyelmet igényelnek

Amennyiben ezeket a szabályokat nem tartjuk be, akkor égési sérülést, légzőszervi megbetegedést, látásvesztést, bőrbetegséget, robbanásokat, környezetveszélyeztetést kockáztatunk.

7.Robotikus mozdulatok

Rengeteg olyan munkakör van, ahol nagyon sok ismétlődő mozdulatot kell végezni. Ilyen munkát végeznek például a gépírók, fodrászok, rakodók stb.

Az úgynevezett kéztőalagút-szindróma során a csukló környéki ideg nyomás alá kerül, mely zsibbadást és fájdalmat is okozhat a kézben. A fodrászok ollóhasználata az izületeknek árthat, de előfordul, hogy a zenészek, zenetanárok is ínhüvelygyulladást kapnak.

Gyakori ez még a buszsofőröknél, akiknek a dereka folyamatosan igénybe van véve a folyamatos zötykölődéssel, vagy azok a rakodók, akiknek például a válla nem bírja folyamatos megerőltetést.

A munkavégzés során lassanként kialakuló problémát, betegséget foglalkozási megbetegedésnek hívjuk. Ezek ugyan nem a klasszikus értelemben vett balesetek, de a végeredményt tekintve nagyon hasonlóak. Azon túl, hogy ezek nagyon makacs megbetegedések, a munkavégzésünkett és életminőségünket komolyan veszélyezteti.

   

8.Megerőltetés

Az előbbihez annyiban kapcsolódik, hogy nem külső hatásra történik a baj (például ránk esik valami, vagy megráz az áram), hanem a testünk teljesítőképességét tesszük próbára.

A hátfájások, izomhúzódások stb. tartoznak ide. Gyakran előfordul, hogy rosszul fogunk meg egy nehéz tárgyat és meghúzzuk hátunkat, vagy nem tudunk megtartani valamit és az kicsavarodik kezünkből.

Ugyan törvényileg szabályozva van, hogy maximum mekkora súlyokat emelhetünk puszta kézzel, de a gyakorlatban ezt alig-alig tartjuk be. Jellemzően akkor következnek be ezek az esetek, amikor kötelező túlórán veszünk részt, vagy a szabadságolások miatt a maradék munkavállalónak extrán kell teljesítenie.

9. Konfliktusok

Nem a klasszikus értelemben vett balesetről van szó, de a munkatársak közötti konflikusuk nagy veszélyt hordoznak magukban.

Nem csak a feleknek káros ez, de a többi kollégának is árt, ha feszült légkörben kell dolgozniuk.

Ilyen esetekben előfordulhat a szándékos károkozás, együttműködés ellehetetlenítése, munkavégzés gátolása. Könnyen belátható, hogy ha ez az állapot tartós, akkor az növeli a balesetek bekövetkezésének valószínűségét. Ilyen esetekben mind az érintett munkavállalóknak, mind a feletteseiknek komoly felelőssége van.

10.Ütközések

munkabalesetekNem csak autóvezetés közben fordulhatnak elő ütközések, hanem gyalogosok esetében is komoly veszélyt jelent.

Ütközésnek minősül, ha két munkatárs nem veszi észre a másikat és összeütköznek (ez elsőre nem tűnik súlyosnak, de nehézgépek kezelése közben, vagy építkezés közben hatalmas veszélyt rejt magában). Ütközésről beszélünk akkor is, ha túl hirtelen nyitják az ajtót és ezzel fellökünk valakit, vagy a köznapi értelemben vett gázolásokra is rengeteg példát találunk az üzemi balesetek során.

Ilyenkor targoncával, talicskával, autóval, motorral is történhet baleset, amely nagyon könnyen maradandó sérülést, vagy akár halálesetet is okozhat.

+1 Az előírások be nem tartása

A többi baleseti oknál is érintettük ezt, de külön bekezdést is megér.

A biztonsági, munkavédelmi szabályok betartása nagyon fontos. Amennyiben nem térünk el az előírásoktól, minimalizálhatjuk a kockázatot. Sok esetben a munkavállalók úgy élik meg a biztonsági előírásokat, hogy az csak hátráltatja őket a munkavégzés során (hiszen 30 fokban ki szeretne zárt bakancsban és sisakban dolgozni), de ez igazán nem nagy áldozat azért, ha ezek a kis kellemetlenségek megóvják egészségünket.

A munkaügyi ellenőrzések nem csak azt vizsgálják, hogy a munkavállalók betartják-e a szükséges előírásokat, hanem azt is, hogy a munkáltató biztosítja-e a biztonságos munkavégzés körülményeit. Ide tartozik a megfelelő mennyiségű pihenőidő és munkaruha biztosítása, a munka- és tűzvédelmi tájékoztatások megtartása, a megfelelő műszaki állapotban lévő szerszámok, gépek biztosítása stb.

A munkahelyi balesetben megsérültek és meghaltak nemzetközi világnapja április 28-ára esik. Világszere milliónyian sérülnek meg és vesztik életüket munkahelyükön. Ezek a tragédiák döntő része könnyen elkerülhető lenne, ha a munkáltatók és munkavállalók nagyobb figyelmet szentelnének a biztonságos munkavégzésnek.

Azt a munkavállalót, aki munkabaleset során sérült meg, magas kártérítés illeti. Magyarországon is ezrével vannak, akik nem élnek a jogaikkal, pedig a törvény a munkavállalót védi!

Ha Önnel is munkabaleset történt, ne legyen áldozat, hanem álljon ki jogaiért. Komoly személyi sérülés esetén több millió forint is megilletheti Önt!

Konzultáljon ingyenesen kártérítési szakértőnkkel!