10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Kéztörés – hogyan kaphatok kártérítést?

A kéztörés az egyik leggyakoribb csonttörés, ami elsősorban a gyerekeket, az időskorúakat és a sportolókat veszélyezteti. Ez azért is van így, mert minden esésnél rögtön a kezünkkel próbáljuk megvédeni magunkat, viszont így kockáztatjuk, hogy esetleg csuklótörésünk vagy könyöktörésünk lesz. A kéztörés nagyon sok esetben valamilyen baleset következménye, például közlekedési baleset, vagy munkahelyi baleset. Ezekben az esetekben kártérítést igényelhetünk, erről lejjebb még írunk!

A kezünkben rengeteg csont található, amelyek közül szinte bármelyik eltörhet. Sokszor elég akár egyetlen rossz mozdulat a kéztöréshez, azon belül is a kézközép– és kéztőcsontok, valamint az ujjak töréséhez. A csukló törésénél általában az orsócsontot éri sérülés, de súlyosabb esetben a mellette lévő singcsont is eltörik – ilyenkor az ízületek biztosítása érdekében a tenyértől egészen a hónaljig érő gipszre van szükség. Amikor azonban az orsócsont helyett a csukló egyik kis kéztőcsontja, az úgynevezett sajkacsont törik el, elég egy rövid gipsz a rögzítéshez.

Egy magyar férfi közel egymilliárd forint kártérítést kapott kéztörésre

“Csaknem egymilliárd forintot kapott kártérítésként sztárügyvédei révén egy magyar férfi Amerikában, aki egy építkezésen zuhant le úgy, hogy eltört a keze. Erik tíz évvel ezelőtt költözött a családjával Amerikába. Jól éltek odakint, 2015-ben azonban baleset érte egy építkezésen, lezuhant egy létráról. Kéztörése miatt nem tudott dolgozni, és érezte, hogy így nem fognak tudni megélni a feleségével és két közös gyermekükkel.

Ekkor fordult ügyvédhez. Tudta ugyanis, hogy a sztárügyvédek még annak a barátjának is elintézték a kártérítést, aki a saját hibájából, részegen zuhant le munka közben. Erik tőlük várta a segítséget, és meg is kapta: a per végén 3,25 millió dollárt, azaz csaknem egymilliárd forintot kapott.

Forrás: Life.hu

Magyarországon megítélt kártérítési összegek

 • kéztörés, lábtörés esetén (például egy raktárban lezuhanó rakomány miatt történt üzemi baleset során: 1-5 millió forint

A kéztörések fajtái

A kéztörések fajták közül a legismbertebb a traumás vagy baleseti kéztörés. Ilyenkor a törés hirtelen következik be, valamilyen külső erőhatásra. Az adott csontra ható erő nagyobb, mint amit a csont rugalmassága és ereje deformitás nélkül el tudna viselni.

A kéztörés fajtái általában:

 • ujjtörés
 • csuklótörés,
 • singcsont-, orsócsont törés
 • könyöktörés
 • felkarcsonttörés
 • kulcscsonttörés

A fáradásos kéztörés/csonttörés ennek éppen az ellenkezője. Ilyenkor semmilyen hirtelen bekövetkező, a csont erejéhez képest nagy erejű külső hatás nem éri a csontot. A csont ilyenkor az állandó erőltetés, a túlterhelés hatására törik el. 

A zöldgally-törés a kéztörések egyik fajtája,  amikor a csontnak csak az egyik oldala reped be, és törik el. Ilyenkor a csontot borító csonthártya nem sérül, és egyben tartja a csontot. Pontosan úgy, mint amikor egy fűzfa ágat igyekszünk eltörni. A fűzfa ág eltörik, de az ág külső háncsrétege egyben tartja az eltört faágat. Jellemző kéztörés ez a gyerekeknél, akiknek még rugalmas a csontozatuk.

Idősebb korban, főleg a nőknél a menopauza utáni időszakban gyakori kéztörés típus a csuklótáji törés kis energiájú sérülés következtében. A hormonális változások következményeként ugyanis gyakran előfordul a csontritkulás, amelynek következtében akár egy egyszerű megbotlás közbeni megtámaszkodás vagy elesés miatt is bekövetkezhet a kéztörés.

Ujjtörés

A kéztörés egyik fajtája az ujjtörés. Az ujjak sérülése és törése gyakori a mindennapi és sportéletben egyaránt. 

Ujjtörés tünetei:

 • fájdalom, 
 • duzzanat, 
 • mindennapi mozgások (írás, fogás) nehézsége 

Ujjtörés gyanúja esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy mihamarabb röntgenfelvételt lehessen készíteni. Kezelése elsősorban a nyugalomba helyezés, mely lehetővé teszi a csontgyógyulást. Ha a törés elmozdul, szükség lehet annak helyretételése, akár műtéti úton is. Ezután körülbelül 4 hétig belső rögzítésre vagy gipszsínre van szükség.

Csuklótörés

Az egyik leggyakoribb törés a kéztörés fajtái közül, a csuklótörés. Legtöbbször trauma, vagy baleset miatt következik be a csuklótörés, mikor egy hirtelen esés miatt a teljes test súlya a csuklóra nehezedik. A csuklótörés kezelése függ a törés súlyosságától, valamint meghatározza a beteg életkora.

Csuklótörés tünetei

Csuklótörés esetén a csuklóízületet alkotó orsócsont ízület felőli része törik el. A kéztörés ezen fajtájának tünetei:

 • erőteljes fájdalom, 
 • duzzanat, 
 • bőrpír, 
 • az ízület meleg tapintatú, 
 • a csuklóízületben észlelhető deformitás (élettanitól eltérő alak), 
 • kényszertartás, 
 • mozgáskorlátozottság 

A diagnózis felállítása a pontos kórtörténet (megelőző trauma) ismerete és fizikális vizsgálat mellett, röntgenfelvétel készítését követően történik.

Csuklótörés kezelése

A csuklótörés kezelése függ a csonttörés súlyosságától, valamint meghatározza a beteg életkora. A kezelés lényege az anatómiai helyzetben történő rögzítés és fizikai kímélet. Vannak helyzetek, amikor szükség van a kéztörés helyretételére. A helyretételt röntgen készítésével ellenőrzik, majd egy héten keresztül, a könyöktől az ujjak tövéig érő gipsz kerül fel a betegre.

Singcsont törés, orsócsont törés

Az alkarban található két csont a singcsont és az orsócsont. 

Az alkar területén jellemzőek az összetett kéztörések. Ilyenkor az alkart érintő két csont közül az egyik törik, a másik pedig kificamodik. Orvosi néven ezek a

 • Monteggia-törés (orsócsont törés) és 
 • Galeazzi-törés (singcsont törés

A singcsont törés általában kézre eséskor következik be, de közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására is szenvedhetünk kéztörést. Ha az ütés egy magasságban ér, akkor haránttörések, csavaró erő hatására a két csonton különböző magasságban spiráltörések keletkeznek.

Könyöktörés

A kéztörések egyik legfájdalmasabb fajtája a könyöktörés. A könyöktörés legtöbbször nyújtott karral történő esés következménye, miközben valaki védekező mozdulatként próbálja magát kitámasztani. Trauma hatására a könyökízületet alkotó csontok közül jellemzően a felkarcsont könyökhöz közeli végén alakul ki törés.

A könyöktörés gyanújakor azonnal orvoshoz kell fordulni, lehet nyílt törés, vagy zárt törés, ebben az esetben duzzanat alakulhat ki a könyök területén. 

Felkarcsonttörés

A kéztörések egyik fajtája a felkarcsonttörés. Ez kézre eséskor következhet be és a felkarcsont megcsavarodhat, spiráltörés jöhet létre. Könyökre eséskor nyújtott karral a csont ferde vagy haránttörése jöhet létre.

A felkarcsont szártöréseket általában retesz velőűrszegezéssel, ritkábban lemezzel és csavarokkal rögzítik, a nyílt töréseket külső rögzítővel stabilizálják, amíg a nyílt sérülés területe gyógyul, majd amint lehet, más módszerre térnek át, általában retesz velűrszegezésre.

Kulcscsonttörés

Röntgenfelvétel kulcscsonttörésről

 

A kulcscsonttörés a kéztörés azon fajtája, amikor a kulcscsont, (a kart a törzzsel összekötő csont) eltörik. Általában a középső harmadban törik és az izmok a törtvégeket széthúzzák, így nincs csontkontaktus, ezért a fájdalom is kisebb. A kulcscsont középső harmadi töréseinél az izmok elhúzzák egymástól a törtvégeket.

A kulcscsonttörés tünetei:

 • A kar emelésekor fájdalom a kulcscsontban
 • A kar emelésekor dörzsölő érzés a csontvégekben
 • A vállöv deformitása (púp)

Kéztörés munkahelyi balesetben, kérhetek kártérítést?

Munkahelyi balesetben is szenvedhetünk kéztörést, itt a legfontosabb annak megállapítása, hogy valóban munkahelyi baleset történt.

Munkahelyi baleset esetén a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzésével összefüggésben sérülést szenved, és ebből eredően kára keletkezik. Fontos tudatában lenni annak, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

A munkahelyi baleseteknél például nem csak az számít, hogy mekkora sérülést szenvedett az áldozat, hanem az is, hogy ez rá milyen hatással lehet a jövőben. Egy titkárnő munkáját kétségkívül megnehezíti egy kéztörés. Azonban rövid idővel később újra munkába állhat. Egy rakodómunkás számára ugyanez a kéztörés sokkal nagyobb veszéllyel jár, hiszen teljes felépüléséig keresőképtelen marad a dolgozó. Még komolyabb kártérítési összegre számíthat pl. egy hegedűművész, aki kéztörést szenved, hiszen neki a keze jelenti a munkaeszközét.

Kéztörés közlekedési balesetben – kaphatok kártérítést?

Amennyiben közlekedési balesetben személyi sérülés történt, például kéztörés, és ebben nem mi vagyunk a hibásak, kártérítésre vagyunk jogosultak. 

Sajnos nagyon sok közlekedési baleset történik az utakon, a mi tapasztalataink szerint a közlekedési baleset az egyik leggyakoribb károsodási forma. Az ilyen esetekben fontos a károsultnak tudnia, hogy a károkozó gépjármű vezetőjének vagy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának nem csupán a javítási költséget, illetve az úgynevezett totálkárt kell megtérítenie, hanem a balesettel okozati összefüggésben keletkezett valamennyi igazolt egyéb kárát is.

Ilyen személyi sérülés a kéztörés, lábtörés, bokatörés, gerinctörés, lebénulás, maradandó egészségkárosodás, rokkantság, amputáció, legrosszabb esetben baleseti halál, melyek esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető

Hogyan tudunk segíteni Önnek, kéztörés esetén?

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülés során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

A fentieken túl széleskörű kárrendezési tapasztalatokkal rendelkező kollégáink már a kezdetektől segítségére vannak jogos kárának az érvényesítésében. Ennek érdekében – amennyiben igényli – képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csupán sikerdíjat számítunk fel. Tehát Önnek semmiféle anyagi kockázata nincs, hiszen nem kérünk előre pénzt az Ön jogi képviseletéhez, az munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után számoljuk fel.

Önnel, vagy családtagjával történt olyan baleset, ami kéztöréssel járt?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!