10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Milyen típusú balesetnél mennyi a baleseti kártérítés összege?

Egy baleset önmagában is nagyon megrázó élmény, vétlen félként azonban még szembe kell néznünk az balesetet követően a biztosítóval történő kártérítés nehézségeivel is. Mostani cikkünkben utánajárunk, milyen baleset-típusoknál mennyi lehet a baleseti kártérítés összege

Amikor bármilyen baleset ér minket, vagy hozzátartozónkat, azonnal eszünkbe jutnak az alábbi kérdések:

 • ki fog minket ápolni?
 • hogyan fognak minket ápolni?
 • mi lesz velem és a szeretteimmel?
 • ki fogja eltartani a családomat és miből? 

Nézzük meg, milyen baleseti kártérítés összegeket lehet igényelni, milyen típusú baleseteknél mennyi lehet a kifizetett baleseti kártérítés összege!

Milyen kifizetett közlekedési baleseti kártérítés összegek vannak?

Az alábbi példából is láthatjuk, mekkora baleseti kártérítés összeget kellett kifizetnie a STOP tábla figyelmen kívül hagyása miatt egy vétkes sofőrnek:

Stop tábla.

“Lakott területen kívüli kereszteződés Stop tábláját hagyta figyelmen kívül egy Opel sofőrje, amivel elkerülhető balesetet okozott. Mellékutcáról a főútra kanyarodva nem adott elsőbbséget a szabályosan érkező BMW-nek, amelynek a sofőr melletti utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Eddig egyértelműnek tűnik a felelősség kérdése, de az is kiderült, hogy a sérült nem használta a biztonsági övét.

A férfi életét az orvosok mentették meg, de így is 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, sőt maradandó fogyatékossága alakult ki. A férfi rokkantnyugdíjas lett, a baleset óta csak mankóval tud közlekedni.

Az eljárás során természetesen több szakértő is vizsgálta a balesetet. A műszakis kimondta, hogy a megengedett sebesség felső határához közel haladó BMW-nek a vészhelyzet észlelését követően már nem volt lehetősége a baleset elkerülésére, míg az orvosszakértő szerint a keletkezett sérülésektől a biztonsági öv sem óvta volna meg az utast.

Ezektől függetlenül a bíróság egyértelműen megállapította az opeles bűnösségét közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. Az ítélet következtében pénzbírságot kapott, valamint egy évig eltiltották a vezetéstől.

Az ügynek ezzel azonban nem lett vége, csak a büntető része tartott eddig. A történet polgári peres eljárás keretein belül kártérítési perként folytatódott tovább, miközben újabb érdekességek kerültek felszínre.

Például az, hogy a balesetet okozó Opel nem rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással, de nem a spórolás, vagy a kocsi gazdájának trehánysága volt ennek a hátterében. A jármű tulajdonosa az évfordulóval felmondta a biztosítását, az újat pedig közvetítő bróker cég webes felületén próbálta megkötni, de nem járt eredménnyel, adminisztrációs okokból nem tudta megkötni a biztosítását.  Keletkezett kárának kiegyenlítését ezért a Magyar Biztosítók Szövetségétől követelte.

Az övénél jóval vaskosabb számlát nyújtott be a BMW-s, aki közel 17 millió forint kifizetésére tartott igényt. Ez a járműben keletkezett károkból, illetve a férfi vagyoni és nem vagyoni kárából tevődött össze

A bírósági tárgyalás során a BMW utasa elmondta, hogy több diplomája van, a baleset után mégis folyamatossá vált a munkanélkülisége, 80 százalékos rokkantnak minősül. Nyilvánvalóvá vált az eljárás során, hogy olyan mértékű egészségromlásról van szó, amely a mindennapi életben, a ház körüli munkák elvégzésében is akadályozza őt. Igazolt sportolói karrierjét is fel kellett adnia.

A kártérítési per végén a bíróság megalapozottnak tartotta a kárigényét, a vétkesnek ki kell fizetnie a 17 millió forintot, ráadásul egy összegben. Forrás: Vezess.hu

Mennyi lehet a munkahelyi baleset kártérítés összege?

A munkahelyi balesetek megelőzése

Ismerjük a mondást: „az ördög nem alszik.” Elég egyetlen balszerencsés mozdulat, vagy rosszkor rossz helyen lenni, és máris megtörtént a baj. Azonban sok esetben meg lehetne előzni ezeket a baleseteket!

Sok olyan munka, illetve munkahely van, amelynek minden pillanata veszélyt rejt magában. Gondoljunk csak a gyárakra, ahol a nagyméretű gépek zakatolnak naphosszat; raktárakra, ahol nem ritka a több tíz méter magas rakodás sem; de ugyancsak ide tartoznak az építkezések is. A listát az idők végtelenségéig lehetne sorolni.

A dolgozó a megfelelő zajvédelmet választotta a halláskárosodás elkerülése érdekében.

Sokat tehetünk a potenciális veszélyhelyzet, így később a baleset elkerüléséért. Még akkor is, ha ezzel a munkánkat kockáztatjuk.

Ha előre érezzük a veszélyt, akkor megtagadhatjuk azok végrehajtását, amennyiben az jogszabályba ütközik, illetve veszélyezteti saját testi épségünket vagy más munkavállaló életét. Ha mások életét közvetlenül veszélyezteti, akkor pedig kötelességünk megtagadni a feladat ellátását. Ellenkező esetben könnyen mi kerülhetünk a vétkes szerepébe.

Ha már megtörtént a munkahelyi baleset

Ha azonban már megtörtént a baj, és személyi sérülésről szerzünk tudomást, akkor a munka irányítója felé jelentési kötelezettségünk van, az eseményt rögzíteni kell, majd megállapítani, hogy balesetről, munkabalesetről vagy üzemi balesetről van-e szó.

Csak így érvényesíthetjük igazunkat, hogy a sérelem súlyával arányos, pénzben kifejezett baleseti kártérítés összeget kapjunk, mégpedig legalább olyan összegben, ami alkalmas arra, hogy az okozott hátrányt ellensúlyozza. 

A baleseti kártérítés összege nagyon változatos lehet amennyiben munkahelyi baleset történt. A biztosítók egyfajta iránymutatást tudnak adni, de a törvényileg minket megillető összeg ettől drasztikusan is eltérhet.

Pár, aki levelet olvas a férj nyaki sérülésével kapcsolatban

A munkahelyi baleseteknél nem csak az számít, hogy mekkora sérülést szenvedett az áldozat, hanem az is, hogy ez rá milyen hatással lehet a jövőben. Egy titkárnő munkáját kétségkívül megnehezíti egy kéztörés. Azonban rövid idővel később újra munkába állhat. Egy rakodómunkás számára ugyanez a kéztörés sokkal nagyobb veszéllyel jár, hiszen teljes felépüléséig keresőképtelen marad a dolgozó. Még komolyabb kártérítési összegre számíthat pl. egy hegedűművész, aki kéztörést szenved, hiszen neki a keze jelenti a munkaeszközét.

Jól látható, hogy ugyanaz a kéztörés is más mértékben sújtja a sérülteket, ennek megfelelően a kártérítés összege is eltérő lehet.

Ha munkahelyi baleset ért minket, a munkahelyi baleseti kártérítés összege nagyban függ attól, hogy milyen mértékű a sérülés, nézzünk meg pár példát, ahol látható, nagyságrendileg mennyi volt a munkahelyi baleseti kártérítés összege.

Munkahelyi baleseti kártérítés összege Magyarországon:

 • végtagvesztés esetén, amikor a sérült elveszíti valamelyik végtagját (pl. az ujját, vagy akár az egész karját) a munkahelyi baleseti kártérítés összege: 1-10 millió forint
 • kéztörés, lábtörés esetén (például egy raktárban lezuhanó rakomány miatt történt üzemi baleset során: 1-5 millió forint
 • munkahelyi baleseti kártérítés összege gerinctörés esetén: 40-100 millió forint
 • maradandó egészségkárosodás, pl. súlyos agyzúzódás, koponyaűri vérzés által okozott idegrendszeri eltérés, járásbizonytalanság, beszédnehézség, az olvasás, írás és számolási készség csökkenését okozó munkahelyi baleset esetén  a munkahelyi baleseti kártérítés összege 5-50 millió forint 

Megítélt munkahelyi baleseti kártérítés összegek külföldön:

 • Luxushajókon zenészként dolgozott az a magyar férfi, aki munkahelyi balesete óta fél szemére alig lát, ráadásul pánikbeteg lett, fél a vízre szállni, így munkáját is elveszítette. Neki mintegy százmillió forint nagyságrendű összeget ítélhetett meg munkahelyi baleseti kártérítés összegként a magyar bíróság.
 • Egy ablaktisztító lábtörést szenvedett, amikor leesett a magasból munkavégzés közben. A férfit műteni is kellett, és mivel a baleset a munkáltató mulasztásából és hibájából következhetett be, a magyar férfi másfél millió dollár -akkor kis híján 450 millió forint-kártérítést kapott.
 • 3 millió dollár -akkor közel 850 millió forint-kártérítés kapott munkahelyi baleseti kártérítés összegként az a férfi, aki leesett egy ház tetejéről, mert a lába beakadt egy létrába, és megsérült a háta.

Járjunk el a legbölcsebben, és rögzítsünk mindent a jegyzőkönyvben, illetve konzultáljunk egy független baleseti specialistával, aki harcol az érdekeinkért, és képes a lehető legmagasabb, minket megillető kártérítést megszerezni számunkra.

Mivel sem az ügyintézés, sem pedig a tanácsadás semmilyen előzetes költséggel nem jár Önnek, mert munkánkért kizárólag sikerdíjat számítunk fel, így láthatja, hogy az esetlegesen meg nem kapott, de Önt jogosan illető kártérítésen kívül további veszítenivalója nincs.

Mennyi lehet a közúti baleseti kártérítés összege?

Összetört autó.

A közúti vagy közlekedési baleseti kártérítés összegek szintén a sérülés súlyosságától függően változnak.

A jogszabályok nem tartalmaznak semmilyen tételes listát, hogy a vétlen fél milyen jogcímeken kérhet kártérítést a közlekedési balesetben vétlen félként elszenvedett személyi sérülései után. 

A kártérítés alapja minden olyan ténylegesen felmerülő költség, melyet a balesettel összefüggésben kell kifizetni. A balesettel kapcsolatos valamennyi költséget ide sorolhatjuk, nem csak a súlyos személyi sérüléssel közvetlenül összefüggő orvosi és hasonló tételeket. 

A közlekedési baleseti kártérítés összeghez tartoznak a gépjárműben okozott károk

 • a gépjármű javítási költsége
 • sérült jármű mentési, elszállítási költségei,
 • bérkocsi, cserekocsi költségei
 • a poggyászban, csomagokban, áruban esett károk (ruházat, szemüveg, telefon stb.)
 • iratok pótlásának, cseréjének költségei
 • az esetlegesen totálkárosra tört jármű helyett vásárolt gépjármű forgalomba-helyezési költségei, stb.

Ugyancsak a közlekedési baleseti kártérítés összegét növelik a közlekedési balesetben történt személyi sérüléssel kapcsolatos tételek

  • gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségei
  • vállalkozónál bizonyíthatóan elmaradt haszon
  • a sérülés miatt kieső jövedelem 
  • jövedelempótló és vagy költségpótló járadékok
  • gyógykezelés költségei, beleértve a kezelésekhez kapcsolódó szállás- és útiköltségeket is (ha a Tb nem téríti)
 • sérelemdíj
 • egyéb többletköltségek

A sérelemdíj

Az anyagi veszteségek mellett létezik az ún. sérelemdíj, aminek az összegét az elszenvedett sérelem miatti kárpótlásként fizeti ki a biztosító, vagy ítélheti meg a bíróság. Az összege döntés, egyezség kérdése, mely nem függ a tényleges károkozás mértékétől. Ha nem születik egyezség a biztosító és a károsult felek között, mert az biztosító túl keveset fizetne, az ügyfél pedig túl sokat követel, akkor a per során a bíró az eset súlyossága alapján, meg az eddig esetekkel való összehasonlítás alapján, szabad belátása szerint dönt. 

Sajnos a hazai bíróságok csak a töredékét ítélik meg a nyugat európai bírói, biztosítói gyakorlathoz képest, ezért forduljunk kártérítési specialistához, kérjünk ingyenes tájékoztatást szakértőinktől, akik kifejezetten baleseti kártérítési ügyekre specializálódtak!

Néhány példa a személyi sérülés kártérítés összegére

 • Egy fiatal nő autóbalesetet szenvedett egy gépjármű utasaként. A biztonsági öv használata mellett koponyatörés, traumás agyvizenyő. Egy hónapig feküdt kómás állapotban. Maradandó egészségkárosodásának mértékét 30%-ban állapították meg, a kifizetett kártérítés összeg pedig  11 millió forint volt, amit a biztosítónak kellett kifizetnie. 
 • A nagyságrendileg bruttó 130 millió forint kártérítési összeget megnyerő férfi, a balesetéből fakadóan nagyobb távolságot kerekesszékkel, de kisebb távolságot is csak mankóval tud megtenni. Alapvető szükségleteit ugyan egyedül képes ellátni, de fizikai munkát egyáltalán nem tud végezni.
 • Egy motorkerékpár vezetője vétlenül szenvedett balesetet. Maradandó egészségkárosodással járó sérüléseket szenvedett. A személyi sérülés kártérítés összege megközelítőleg 15 millió forint volt. 

A Munka Törvénykönyve pontosan szabályozza a munkahelyi balesetek körét: ha valakit munkavállalóként a munkavégzése során vagy azzal összefüggésben baleset éri, akkor a természetes társadalombiztosítási szolgáltatásokon (például kórházi ellátáson, táppénzen) túl teljes vagyoni és nem vagyoni kártérítés illeti meg. A munkáltatók általában rendelkeznek biztosítással az ilyen esetekre (munkáltatói felelősségbiztosítás), így helyettük a kártérítést a biztosító fizeti meg.

Hogyan tudunk Önnek segíteni abban, hogy a baleseti kártérítés összege minél magasabb legyen?

Ha Önt bármilyen sérülés érte, ahol nem Ön volt a vétkes, kérje szakértőink segítségét! Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Szerezze meg a maximális kártérítést és jelentkezzen ingyenes konzultációra!

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!