10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Amputáció, végtagvesztés

Mit nevezünk amputációnak?

Amputációról beszélünk akkor, ha egy, vagy több végtagot (testrészt) veszítünk el.

A végtagvesztés/amputáció az egyik legrosszabb dolog, ami egy ember életében történhet, amikor baleset vagy más okok következtében elveszíti valamelyik végtagját. Amputáció bekövetkezhet betegség, baleset vagy sebészeti beavatkozás következményeként is. 

Ilyenkor a sérültnek rengeteg változás történik az életében, amivel meg kell küzdenie, nem beszélve arról, hogy a család többi tagját is érinti az esemény, mivel egy életre szólóan megváltozik a sérült élete.

A kétségbeesés szakasza

Az ilyen súlyos sérüléseknél az első fájdalom és sokk után kétségbeesünk és több kérdés is felmerül bennünk. Arra gondolunk, hogy:

 • ki fog minket ápolni?
 • hogyan fognak minket ápolni?
 • mi lesz velem és a szeretteimmel?
 • ki fogja eltartani a családomat és miből? 

Hogyan tudok kártérítést igényelni amputáció esetén?

Fontos tudni, hogy lehet kártérítést igényelni, ha ha az amputáció közlekedési baleset, munkahelyi baleset, vagy orvosi műhiba következtében történt.

Itt a legfontosabb, hogy meglegyen az, hogy ki okozta a balesetet, ekkor tudunk hatékonyan lépni szakértő partnereink segítségével, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést szerezzük meg Önnek!

Amputáció után a beteg egész élete szinte teljesen megváltozik, sokba kerül az ápolás, az esetleges művégtag, sőt az új helyzethez igazodva akár az egész otthonunkat át kell alakítani, ezért is fontos, hogy legyen olyan összeg (kártérítés), ami rendelkezésre tud állni!

Kártérítéssel kapcsolatos részleteket lejjebb még talál a szövegben, olvasson tovább!

Mik a legfőbb okai az amputációnak?

Amennyiben betegség okozza az amputációt, az alábbi 2 eset a leggyakoribb:

 • érszűkület
 • cukorbetegség

Magyarországon az EU-s összehasonlításban is gyakorinak mondható, közel 2,5-szeres az alsó végtagi amputációk számaránya. Idősekben, férfiakban, cukorbeteg, dohányos, érszűkületes betegekben az arány még sokkal magasabb. Ismert, hogy cukorbetegekben a lábamputáció akár 15x gyakoribb is lehet, mint a nem cukorbetegekben.

Érszűkület okozta amputáció

Az alsó végtagi, ún. perifériás verőérbetegség („érszűkület”) az általános érelmeszesedés egyik formája. Vannak befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy idősekben (a 65 év feletti korosztályban) gyakorisága ugrásszerűen megnő.

Az alsó végtagvesztést sokszor érszűkület okozza, ami lehet tünetmentes, vagy tüneteket okozó. A tünetmentes eseteket nehezebben lehet felismerni, ilyenkor érdemes szűrővizsgálatokat alkalmazni, pl. BKI vizsgálat (boka-kar index vizsgálatot,  más néven alsó végtagi Doppler-vizsgálatot) végzünk. Ezzel a vizsgálattal, ami egyszerű, nem okoz fájdalmat és gyors, az esetek nagy részében ki lehet zárni, vagy igazolni lehet az érszűkületet.

Az érszűkület okai és tünetei

Sokféle tünet utalhat keringési zavarra, amik igen sokrétűek lehetnek, a panaszok lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is, ugyanígy a tünetek is. Kezdetben enyhébb tünetként jelentkezhet bizonyos távolság megtételét követően alsó végtagi fájdalom, leggyakrabban a lábszár izomzatának görcse, ritkábban comb-, sőt tomportáji fájdalom is kialakulhat. A terhelésre jelentkező panaszok egyes esetekben egyre kisebb távolság megtétele után már megállásra késztetik a beteget.

Az érszűkület okai: 

 • magas vérnyomás 
 • magas koleszterinszint
 • magas trigicelidrartalom (ez egyfajta vérzsír)
 • dohányzás
 • inzulinrezisztencia, túlsúly vagy cukorbetegség
 • gyulladásos betegségek 

Cukorbetegség okozta amputáció

A cukorbetegség a végtagvesztés vezető oka Magyarországon. 

A cukorbetegségről túlzás nélkül állítható, hogy globális járvány, hazánkban is egyre több a diabéteszes a 20 és 70 évesek között, becslések szerint egymillió embert fenyeget a kórkép megjelenése, amelynek előfordulása évente 6-8%-kal nő. A diabéteszesek körében a végtagvesztés, pl. lábamputáció veszélye 40x nagyobb, az amputáció pedig körülbelül 10%-os halálozással jár. A diabétesz szövődményként kialakuló érbetegségek átlagosan 6-10 évvel rövidítik meg a várható életkort. 

Kaphatok-e kártérítést, ha az amputáció közlekedési baleset miatt történt?

Igen, ha a végtagvesztés közlekedési balesetben történt, a sérültnek a károkozó gépjármű vezetőjének vagy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának a balesettel okozati összefüggésben keletkezett valamennyi igazolt kárát meg kell térítenie. 

Jár-e kártérítés munkahelyi baleset során történt amputáció esetén? 

Ahogy már fentebb írtuk, kártérítést igényelhetünk, ha az amputáció közlekedési baleset, munkahelyi baleset, személyi sérülés vagy orvosi műhiba következtében történt, ezekben az esetekben a károsultnak kell bizonyítania a kár nagyságát. 

Munkahelyi baleset esetén is történhet velünk súlyos tragédia, nézzük az alábbi példát, ahol a munkavállaló az egyik lábát veszítette el:

A munkavállaló gőzturbinaházat állított össze hegesztéssel, úgy, hogy a munkadarabot daru tartotta munka közben. Még csak „heftelte” az egyik alkatrészt, amikor a munkatársa el akarta vinni a darut, amin összeszólalkoztak, és a későbbi károsult a daru irányító kapcsolóját földhöz vágta. Ezt a munkatársa úgy értelmezte, hogy elviheti a darut, amit meg is tett. Miután a hegesztés alatt álló munkadarabot ezután nem fogta semmi, az leesett, és úgy összetörte a dolgozó egyik lábát, hogy azt térd alatt amputálni kellett. A megye székhelyén működő munkaügyi bíróság a károsultnak – különféle címeken – megítélt közel 3 millió forintot. Például 265 ezer forintot lábprotézisre, gépjármű-használati járadékra pedig 829 ezret kellett fizetnie a munkaadónak. A károsult 6,5 millió forint nem vagyoni kártérítést kért, a munkaügyi bíróság viszont csak 4 milliót ítélt meg, mivel véleménye szerint 20 százalékban a munkavállaló is hozzájárult a baleset bekövetkeztéhez, mert tudnia kellett volna, hogy a rögzítés nélküli munkadarab leeshet. Ugyanakkor a munkaadó nem készített szerelési utasítást a gőzturbinaház összehegesztéséhez. A nem vagyoni kártérítés a megnehezült életvitel „ellenértéke”. Az ítélet ellen a munkaadó és a munkavállaló is fellebbezett a megyei bírósághoz. Ez csak annyiban változtatta meg az ítéletet, hogy a protézisért járó kártalanítást 96 ezer forintra csökkentette, a 20-80 százalékos kármegosztással és a 4 millió forintos nem vagyoni kárral egyetértett. Ugyanezt az ítéletet hagyta helyben a Legfelsőbb Bíróság is, amelytől mind a két fél felülvizsgálatot kért.”

Forrás: Napi.hu

Mi történik az amputáció után?

Műláb felhelyezés után, vélhetően az első alkalommal van felhelyezve.

Amputáció után a megrövidített végtagot csonknak nevezik. A jól elvégzett amputáció utáni csonk fájdalommentes és jól terhelhető, ami a művégtag viselésnél fontos szempont.  A nagy amputációknál az amputálás helyét is jelzik, térd alatt vagy felett, illetve a könyök alatt vagy felett. A műtét után az amputált páciens hosszabb-rövidebb kórházi ellátásra szorul. Egy ujj amputálása után még aznap hazamehet, egy kar amputálása esetén pár nap, míg egy láb esetén 1-2 hét kórházi ellátás szükséges. Az amputáció pszichésen is megterheli a pácienst, de ez egyénenként eltérő. Megfelelően végzett amputáció után általában lehetséges a protézis (művégtag) viselése.

Felmerülhet a kérdés, hogy ki lehet-e fizettetni például a művégtagot a károkozó biztosítójával. Ha bizonytalan ebben az ügyben, kérje ingyenes tájékoztatásunkat!

Hogyan tudunk segíteni Önnek, amputáció esetén?

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülés során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

A fentieken túl széleskörű kárrendezésitapasztalatokkal rendelkező kollégáink már a kezdetektől segítségére vannak jogos kárának az érvényesítésében. Ennek érdekében – amennyiben igényli – képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csupán sikerdíjat számítunk fel. Tehát Önnek semmiféle anyagi kockázata nincs, hiszen nem kérünk előre pénzt az Ön jogi képviseletéhez, az munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után számoljuk fel.

Önnel, vagy családtagjával történt olyan baleset, ahol amputációra volt szükség?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!