Utas baleset

“Egy gépjármű utasaként szenvedtem balesetet.” – K. Zoltán

 

Mi a teendő utas baleset esetén?

Sajnos még mindig jó néhány gépjármű baleset történik a közutakon nap mint nap, amelyekben számtalanszor vétlen személyek is megsérülnek. Az ártatlan felek önhibájukon kívül szereznek lelki és testi sérüléseket, ez pedig abban az esetben is elmondható, ha a vétkes gépjárműben tartózkodtak a baleset bekövetkeztekor. Az utasok szintúgy nem tehetnek a sofőr mulasztásáról, mint a baleset más károsultjai.

utas balesetAz utasbalesetek után a 190/2004. számú kormányrendelet értelmében kártérítés jár, a vétkes jármű utasai esetében is. Sajnos sokszor az utasok súlyosabb sérüléseket szenvednek el, mint maga a sofőr, aki a karambolt okozta. Így magától értetődő, hogy azok a sérülések, károk, amelyeket ők szenvedtek el, kártérítésre érdemesek. A gépjármű utasai által elszenvedett károk legfőképp nem vagyoni eredetűek, hiszen a szerencsétlenségből származó egészségkárosodás, maradandó sérülés nem hozhatóak rendbe egy nagyobb pénzösszeg segítségével sem.

Több alkalommal tapasztaltuk, hogy a károsultak jelentős többsége nincs tisztában azzal, hogy kártérítés akkor is jár a részükre, amennyiben egy barát, vagy egy családtag által vezetett gépjárműben szenvednek kárt. Több esetben felmerül bennük a gondolat, hogy barátomtól, vagy a családtagomtól nem fogok kártérítést követelni, mivel ezzel még nagyobb gondot okozhatok a számára. Ebben az esetben azonban fontos tudni, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása fedezi a károkozó gépjárműben utazó károsultak kárát is. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nem a baráttal és a családdal szemben kell kártérítést kérni, hanem a gépjármű felelősségbiztosítójától!

   

Utas baleset tömegközlekedési eszközökön

utas balesetHasonló a helyzet továbbá, ha buszon, vonaton, vagy más tömegközlekedési eszközön szenvednek kárt. Ebben az esetben is – amennyiben a gépjármű vezetőjének a felelőssége megállapítható – a tömegközlekedési eszköz felelősségbiztosítójának kell fedeznie a károkat, kivétel nélkül mindenkinek és teljes körűen.

Fontos kiemelni, hogy a tömegközlekedési eszközökön – általában meglévő – utasbiztosítás nem képes fedezni minden kárt. Az utasbiztosítás ugyanis egy úgynevezett összegbiztosítás, mely a biztosítási szerződésben meghatározott mértékig fizet. Példával szemléltetve: ha egy busz a vezető hibájából felborul, és ennek következtében egy utas meghal, akkor a részére – jellemzően – járó öt millió forint nem vagyoni kártérítésből, mindösszesen egy millió forintot képes fedezni egy utasbiztosítás. Ezen felül azonban a többi kárt (tehát további négy millió forintot) nyugodtan lehet követelni a busz kötelező felelősségbiztosítójától!

“Tömegközlekedési eszközön ért a baleset, milyen mértékű kártérítésre vagyok jogosult?” Kérjen részletes felvilágosítást!

Igen, ingyenes konzultációt kérek!

 

Mit tegyen utas baleset esetén?

utas balesetA nem vagyoni károk megtérítésére vonatkozó igényünket érdemes mindenképpen profi, kifejezetten kártérítési ügyekre specializálódott szakember segítségével érvényesítenünk. Egy gyakorlott szakembernek nagy tapasztalata van abban, hogy mekkora összeg az, amely elfogadható, és abban is, hogyan kell a biztosítókkal tárgyalni annak érdekében, hogy minél gördülékenyebb legyen az eljárás.

Egy ilyen eljárás lefolyása rendszerint körülbelül 1 év, amelynek célja, hogy a sebesült eljusson egy olyan stabil egészségi állapotba, amelyből megállapítható a végleges egészségkárosodás mértéke. Következésképpen érdemes minél hamarabb leadnunk kártérítési igényünket a gépjármű kötelező biztosítója számára, már a balesettől számított egy hónapon belül, hiszen minél tovább halogatjuk az igény benyújtását, annál nehezebb lesz bizonyítani, hogy kárunk valóban a közlekedési balesetből származik. Egyébiránt az igény benyújtásának végső határideje 5 év elteltével jár le.

 

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!