Halálos baleset

“Édesapánkat gépkocsival elütötték, és meghalt. Hatmillió forint kártérítést kaptunk.”
Sándor

halalos-autobaleset

Sajnálatos módon egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közúti vagy munkahelyi balesetek halálos kimenetellel végződnek. Egy ilyen tragédia során az elvesztett családtagot semmilyen összeg nem pótolhatja. Azonban a család számára ilyenkor is kártérítés jár a károkozó vagy a biztosító részéről. Amennyiben tehát egy közlekedési, vagy munkahelyi balesetben az elhunyt személy vagy vétlen, vagy csak részben felelős a tragédiáért, akkor a hozzátartozók (bizonyos esetekben barátok is) az elhunyt személy elvesztése miatt kártérítésre lehetnek jogosultak.

Tudta, hogy a halálos balesetek során a vétkes fél, vagy a biztosító gyakran csak töredékét fizeti annak, amit törvényileg fizetnie kellene? Sok esetben milliós összegektől is elesik az áldozat családja.

Hozzátartozója halálos balesetet szenvedett? Tisztában van az Önt maximálisan megillető kártérítési összegről?

Szeretnék ingyenes tanácsadást a témában!

 

Mire jogosult a hozzátartozó halálos kimenetelű baleset esetén?

Amennyiben egy közlekedési balesetben, munkahelyi balesetben az elhunyt személy vétlen, vagy csak részben felelős, akkor a hozzátartozókat jogilag kártérítés illeti meg.

Többféle kártérítési igény érvényesíthető egy halálos kimenetellel végződő baleset esetén, azonban elsődlegesen tisztában kell lenni azzal, hogy ez sok esetben nehézségekbe ütközhet a biztosító ügyvitele, illetve a kártérítési jogszabályok folyamatos változásai miatt . A biztosítókkal általában nem könnyű kapcsolatba lépni, de ha sikerül is, laikusként rendkívül nehéz hadakozni velük. Általában a károsultakat jogosan megillető összeg töredékét ajánlják fel, a károsultak pedig nem tudják, hogy a megítélt kártérítési összeg többszöröse járt volna nekik.

Miután megtörtént a halálos baleset, a hozzátartozók igényelhetnek vagyoni kártérítést, amelyet a megjelenő kiadások megtérítésére fordíthatnak, mint például a temetési és utazási költségek. A vagyoni kártérítés mellett a családtagok úgynevezett nem vagyoni kártérítés igénylésére is jogosultakká válnak. A nem vagyoni kártérítés a halálos balesetben elhunyt hozzátartozóinak a lelki gyógyulásra, regenerálódásra fordítható kártérítési összeg.

Sokszor a tragédia mellett komoly anyagi kár is éri a családot. Ezért az elhunyt által eltartottak (például gyermek, idősebb szülő, házastárs) igényt tarthatnak tartáspótló járadékra, mely segítségével a halálos baleset előtti életszínvonalukon tudnak tovább élni.

Elvesztette családtagját egy balesetben? Tudja, hogyan érvényesítheti kártérítési igényét?

Szeretnék ingyenes tájékoztatást kérni!

 

Milyen összegű kártérítés érvényesíthető halálos baleset esetén?

gyasz-halal-karterites

Fontos tudni, hogy a kártérítés abban az esetben is jár, ha az elhunyt személy is felelős volt a halálos baleset bekövetkeztéért. Kivételt képeznek azonban a munkahelyi és üzemi balesetek, hiszen ezekben az esetekben a felelősség teljes mértékben a munkáltatót terheli.

A kártérítési összeg nagysága több tényezőtől is függ, de tapasztalataink szerint a családtagoknak fizetendő kártérítés mértéke átlagosan 1 és 5 millió forint közé tehető. Viszont megfelelő szakértői segítséggel ennek többszöröse is érvényesíthető. A további járadékszerű követelések ezen túlmenően teljesíthetők, melyekkel lehetségessé válik a halálos baleset előtti életszínvonal megtartása.

 

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Ingyenes tájékoztatást kérek!