A munkabalesetek 10 leggyakoribb oka (1. rész)

A munkabalesetek kutatásához nem kell messze menni, hiszen mindenki ezer és ezer történetet hallott már. Sőt, szinte mindenki ismer a közvetlen környezetéből olyat munkavállalót, akivel történt már munkahelyi baleset.

Nem is arra vállalkozunk, hogy az összes esetet felsoroljuk, hiszen véget nem érő listát kezdenénk el, hanem egyfajta tanulságot próbálunk levonni. Az alábbi listában tehát a munkabalesetek OKAIT tárjuk fel.

1. Fáradtság, kimerültség

munkabalesetekA XXI. század az információ kora, halljuk ezt gyakran. De ugyanannyira igazunk van, ha azt mondjuk, hogy a XXI. század a túlóra és kimerültség kora is egyben.

Sajnos rengeteg munkavállaló dolgozik erején felül és kénytelen több pozícióban is helyt állni. Ha ez az állapot tartós, akkor nem csak fizikálisan, hanem  szellemileg kimerülünk, amivel nagyon megnöveljük a balesetek előfordulásának esélyét.

Amennyiben kimerültek vagyunk, megváltozik az érzékelőképességünk, reakcióidőnk, ítélőképességünk, memóriánk. A lassú reflex, a pontatlanság és a figyelmetlenség pedig hatalmas kockázatot rejt magában. Ha a váratlan helyzetekre nem reagálunk megfelelően, azzal nem csak magunkat, hanem társaink épségét is kockáztatjuk.

Jellemző a fáradtság a gépkezelés és árufuvarozás során, ennek köszönhető, hogy például a kamionos balesetek nagyobb részét az okozza, hogy a sofőr egyszerűen elaludt a vezetés közben. Hiába van sok pozíciónál törvényileg megszabva a kötelező pihenőidő, ez a gyakorlatban nem mindig valósul meg, illetve a pihenőidőt kényszerű leállásként élik meg a munkavállalók, az így “elfecsérelt” időt pedig a munkavégzés közben szeretnék behozni.

2.Stressz

munkabalesetekÉvről-évre készül felmérés arról, hogy melyik a legboldogabb szakma (legutóbb éppen az iskolaigazgató nyert – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nemzetközi felmérésről van szó).

A legstresszesebb szakmákról viszont kevesebbet hallunk, hiszen sokkal többen indulhatnának ezért a hálátlan “díjért”.

Nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy mely pozíciókban tapasztalhatunk magasabb stresszt, mert ez nem csak a munkakörtől függ, hanem sokkal inkább a munkakörnyezettől is. A felmérések mégis azt mutatják, hogy a magas felelősséggel járó, szellemi munkát kívánó szakmák a stresszesek (vezetők, döntéshozók).

A stressz okozta ingerültség, kapkodás és megfontolatlanság nem kizárólag baleseteket vonz magával, hanem nagyon komoly szervi megbetegedéseket is okozhat (szív- és érrendszeri betegségek, gyomorbántalmak stb.). Továbbá szociálisan és mentálisan is veszélyeztetve van az a munkavállaló, aki nagy stressznek van kitéve, hiszen hajlamos a depresszióra és szociális kapcsolatai leépítésére is.

3.Elcsúszás

munkabalesetekA szilveszteri összeállításokban gyakran szerepel az elcsúszás, amely tényleg tud vicces lenni – ha nem történik baj.

A vicces videók azonban nem mutatják az elcsúszások következményét, amelyek igen komolyak is lehetnek: ficam, törés, rándulás, zúzódás stb.

Szinte nincs olyan munkahely, ahol ne lennénk kitéve az elcsúszás veszélyének, hiszen az irodákban található frissen felmosott burkolat, az építkezéseken a sáros talaj, vagy a géptermekben található olaj egyaránt komoly veszélyt rejt magában.

A munkahelyek jelentős része meghatároz munkavédelmi öltözetet, amelyek némileg csökkenthetik az elúszás kockázatát, ám 100 százalékosan még ezzel sem vagyunk biztonságban.

4.Megbotlás

Hasonló veszély, mint az elcsúszás. Szintén bárhol előfordulhat és néha a legapróbb dolgok okozhatják a legnagyobb bajt.

Forgalmas folyosók, építkezések, földön fekvő kábelek, rosszul megvilágított lépcsőházak mind-mind egy munkabaleset veszélyét hordozza magában.

   

5.Felboruló és leeső tárgyak

Raktárakban, építkezéseken, irattárakban gyakori, hogy a balesetet egy megbillenő polc, vagy magasból leeső tárgy okozza. További problémát jelent, hogy a leeső tárgyak különös veszélyt jelentenek a fejünkre.

A felboruló és leeső tárgyak elsősorban ránk jelentenek kockázatot, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ezzel járó anyagi kárt sem.

Összeállításunk első részének végéhez értünk. A következő részben folytatjuk a balesetek okainak taglalását. De a másik 5 fő ok ismertetése nélkül is levonhatjuk azt a tanulságot, hogy némi odafigyeléssel és a munkavédelmi előírások betartásával jelentősen csökkenthetjük a munkabalesetek számát.

Ez persze nem csak a munkavállaló részéről kíván figyelmet, hanem a munkáltatónak is komoly felelőssége van abban, hogy ne várjon a munkáltató erejét és képességeit meghaladó teljesítményt, illetve mindenkor biztosítsa a megfelelő munkakörülményeket.

Azt a munkavállalót, aki munkabaleset során sérült meg, magas kártérítés illeti. Magyarországon is ezrével vannak, akik nem élnek a jogaikkal, pedig a törvény a munkavállalót védi!

Ha Önnel is munkabaleset történt, ne legyen áldozat, hanem álljon ki jogaiért. Komoly személyi sérülés esetén több millió forint is megilletheti Önt!

Kérjen ingyenes konzultációt!