10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Bordatörés – mikor jár kártérítés?

Mi a bordatörés?

 

Eltörött a borda.

A bordatörés egy mellkasi sérülés, a mellkasi balesetek közül a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában elől vagy hátul, leggyakrabban csak egy helyen, de nagyobb trauma vagy baleset hatására akár több borda több helyen is törhet.

A kétségbeesés szakasza

Az ilyen súlyos sérüléseknél az első fájdalom és sokk után kétségbeesünk és több kérdés is felmerül bennünk. Arra gondolunk, hogy:

 • ki fog minket ápolni?
 • hogyan fognak minket ápolni?
 • mi lesz velem és a szeretteimmel?
 • ki fogja eltartani a családomat és miből? 

Hogyan tudok kártérítést igényelni bordatörés esetén?

Fontos tudni, hogy lehet kártérítést igényelni, ha ha a bördatörés  közlekedési baleset, munkahelyi baleset, személyi sérülés következménye, ahol nem Ön volt a hibás.

Itt a legfontosabb, hogy meglegyen az, hogy ki okozta a balesetet, ekkor tudunk hatékonyan lépni szakértő partnereink segítségével, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést szerezzük meg Önnek!

Kártérítéssel kapcsolatos részleteket lejjebb még talál a szövegben, olvasson tovább!

Milyen fajtái vannak a bordatörésnek?

 • Izolált bordatörés – egy bordatörés esetén izolált a bordatörés.
 • többszörös/sorozat bordatörés – ha egyszerre több borda is eltörik, akkor sorozat bordatörésről beszélünk. 
 • ablakos bordatörés – ablakos bordatörés akkor jön létre, ha egyszerre több borda törik el és a mellkas sérült része besüpped.

Borda röntgen.

A többszörös bordatörés három vagy több borda törése. Ez a fajta törés sokkal gyakoribb, mint a komplikáció nélküli egyetlen törés, következményei pedig komoly veszélyt jelentenek az emberi életre.

Ilyen veszélyes sérülést okozhat zúzás, leesés vagy a borda területére gyakorolt ​​közvetlen erőteljes ütközés pl. közlekedési balesetben. A törések nagy része az oldalakon jelentkezik, mert ezen a területen a bordák maximálisan meghajlanak. Többszörös törések esetén a bordatöredékek gyakran elmozdulnak. Ez veszélyes, mert a töredékek megsérthetik a mellkasban lévő belső szerveket.

Mi a teendő bordatörés esetén?

Mindenképpen mentőt kell hívni! A mentők érkeztéig a sérültet a neki kényelmes helyzetbe kell helyezni, ha szüksége, kigombolni a ruhát. Ha nyílt sérülés történt, szükség lehet kötszerre, amíg megérkeznek a mentők.

A többszörös bordatörést a legtöbb esetben kórházban kezelik. A szövődmények nélküli etekben a bordatörés kezelésének fő célja a fájdalom csillapítása, a légzés segítése és a tüdőgyulladás megelőzése. 

Mik a bordatörés tünetei?

Bordatörésre gyanakodhatunk, ha az érintett melkasi oldalon fellépő éles, szúró fájdalmat érzünk, amely mozgáskor, levegővételkor, köhögéskor erősödik. 

A fájdalom erősödésének elkerülése miatt a bordatörött beteg felületesen lélegzik, piheg, próbál nem mozogni. A mellkas megnyomásakor fellépő fájdalom pontosan a törés helyén jelentkezik, olykor recsegés is hallható. Néha, a törtvégek elmozdulásakor tapintható is a törés.

Mik a bordatörés okai?

A legtöbb bordatörést közlekedési baleset, vagy más trauma, baleset (magasból leesés, a mellkas összenyomása, direkt ütés, stb.), személyi sérülés okozza. 

Bordatörés munkahelyi balesetben, kérhetek kártérítést?

Munkahelyi balesetben is szenvedhetünk bordatörést, itt a legfontosabb annak megállapítása, hogy valóban munkahelyi baleset történt.

Munkahelyi baleset esetén a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzésével összefüggésben sérülést szenved, és ebből eredően kára keletkezik. Fontos tudatában lenni annak, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

A munkahelyi baleseteknél például nem csak az számít, hogy mekkora sérülést szenvedett az áldozat, hanem az is, hogy ez rá milyen hatással lehet a jövőben. Egy titkárnő munkáját kétségkívül megnehezíti egy kéztörés. Rövid idővel később azonban újra munkába állhat. Egy rakodómunkás számára ugyanez a kéztörés sokkal nagyobb veszéllyel jár, hiszen teljes felépüléséig keresőképtelen marad a dolgozó. Még komolyabb kártérítési összegre számíthat pl. egy hegedűművész, aki kéztörést szenved, hiszen neki a keze jelenti a munkaeszközét.

Milyen összegű kártérítésre számíthatok bordatörés esetén?

  • végtagvesztés esetén, amikor a sérült elveszíti valamelyik végtagját (pl. az ujját, vagy akár az egész karját) a munkahelyi baleseti kártérítés összege: 1-10 millió forint
  • kéztörés, lábtörés esetén (például egy raktárban lezuhanó rakomány miatt történt üzemi baleset során: 1-5 millió forint
 • bordatörés esetén 1-5 millió forint
 • munkahelyi baleseti kártérítés összege gerinctörés esetén: 40-100 millió forint
 • maradandó egészségkárosodás, pl. súlyos agyzúzódás, koponyaűri vérzés által okozott idegrendszeri eltérés, járásbizonytalanság, beszédnehézség, az olvasás, írás és számolási készség csökkenését okozó munkahelyi baleset esetén  a munkahelyi baleseti kártérítés összege 5-50 millió forint 

Másfél milliós kártérítés bordatörésért

Másfél millió forint sérelemdíjat ítéltek meg az Egri Törvényszéken annak a hatvani férfinak, akit rendőrök bántalmaztak, és eltörték a bordáját. Az áldozat a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele.

2013 júliusában Hatvan határában a rendőrök kukoricacímert gyűjtő embereket igazoltattak. Ennek során az egyik rendőr megrúgta az egyiküket, aki bordatörést szenvedett, a másik sértettet pedig úgy combon rúgta, hogy az összeesett. A másik két rendőr is bántalmazta őket, de nem okozott látható sérülést nekik.

Hosszas nyomozás végén arra jutott az ügyészség, hogy nem lehet a rendőrökkel szemben vádat emelni.

A sértettek ezért kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárásban érvényesíteni az igazukat.. A sértettek – orvos szakértő által is alátámasztott – verzióját fogadta el a bántalmazások megtörténtét illetően, szemben a rendőr vádlottak és tanúként résztvevő társaik tagadásával. 2016-ban az egyik rendőrt egy év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, két bántalmazó társát pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélték. Az ítélet indokolásakor a bíróság kiemelte: fontos szempont volt a büntetések kiszabásánál az, hogy elrettentsen minden hivatalos személyt hasonló bűncselekmények elkövetésétől. A három vádlott közül kettőt már korábban is elítéltek – akkor hivatali visszaélés miatt.

A Helsinki Bizottság bordatörött ügyfele kártérítési pert indított a rendőrség ellen. Kérte, hogy a bíróság állapítsa meg jogsértést, a testi-lelki egészség sértését. Az Egri Törvényszék így tett, és első fokon másfél millió forintos sérelmi díjat ítélt meg, valamint kötelezte a rendőrséget levélben történő bocsánatkérésre – tudatta a Helsinki Bizottság.

Forrás: Index.hu

Bordatörés közlekedési balesetben – kaphatok kártérítést?

Amennyiben közlekedési balesetben személyi sérülés történt, például bordatörés, és ebben nem mi vagyunk a hibásak, kártérítésre vagyunk jogosultak. 

Sajnos nagyon sok közlekedési baleset történik az utakon, a mi tapasztalataink szerint a közlekedési baleset az egyik leggyakoribb károsodási forma. Az ilyen esetekben fontos a károsultnak tudnia, hogy a károkozó gépjármű vezetőjének vagy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának nem csupán a javítási költséget, illetve az úgynevezett totálkárt kell megtérítenie, hanem a balesettel okozati összefüggésben keletkezett valamennyi igazolt egyéb kárát is.

Ilyen személyi sérülés a kéztörés, lábtörés, bokatörés, gerinctörés, bordatörés, lebénulás, maradandó egészségkárosodás, rokkantság, amputáció, legrosszabb esetben baleseti halál, melyek esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető

Tudja, miért fontos, hogy kérje a kártérítést?

A Baleseti-kártérítés.com szakmai partnereinek sokéves tapasztalata szerint szerint, a károsultak, akik hozzánk fordulnak, sokszor azt gondolják, hogy soha nem lesz annyi pénzük, hogy igazán jó orvoshoz, terapeutához, gyógytornászhoz forduljanak, akik hozzáértéssel segítik gyógyulásukat. 

A kártérítési ügyintézést viszont túl bonyolultnak látják, úgy érzik, nincs senki, aki mellettük állna. 

Igaz, hogy törött csontjait mi nem tudjuk összeforrasztani, de kártérítésekre szakosodott jogi partnereink képesek megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítést, amely összeget gyógyulására, rehabilitációjárra, orvosi segédeszközök beszerzésére fordíthat.  

Elismert és nagy szaktudással rendelkező szakértő partnereink a segítségére lehetnek, mivel a kártérítés megfizetését sok esetben szakértői véleménynek kell megelőlegeznie. Ezért képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csak sikerdíjat számítunk fel. Ez azt jelenti, hogy Önnek semmit nem kell előre fizetnie, az ügyvédi munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után​ számoljuk fel!

További információkat a baleseti kártérítésről és profi jogi szakértőinkről honlapunk Rólunk menüpontjában olvashat.

Hogyan tudunk segíteni Önnek, bordatörés esetén?

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülés során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

A fentieken túl széleskörű kárrendezési tapasztalatokkal rendelkező kollégáink már a kezdetektől segítségére vannak jogos kárának az érvényesítésében. Ennek érdekében – amennyiben igényli – képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csupán sikerdíjat számítunk fel. Tehát Önnek semmiféle anyagi kockázata nincs, hiszen nem kérünk előre pénzt az Ön jogi képviseletéhez, az munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után számoljuk fel.

Önnel, vagy családtagjával történt olyan baleset, ami bordatöréssel járt?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!