10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Gerincvelő sérülés, lebénulás

Mi a gerincvelő sérülés?

A gerincvelő sérülés a gerincsérülések egyik fajtája, ami legtöbbször közlekedési balesetek (autóbaleset, motorbaleset), magasból esés, munkahelyi baleset vagy sportbaleset következménye. . 

A gerincvelő sérülés traumás sérülés, ami nagy erőbehatás kövekeztében fordul elő (az esetek többségében valamilyen baleset következménye),de előfordulhat akkor is, amikor valaki sekély vízbe fejest próbál ugrani. Mivel traumás sérülésről van szó, mindig nagyon fontos, hogy a sérültet úgy szállítsuk, hogy a szállítás során ne súlyosbodhasson a sérülés, mert a traumás sérülteknél felmerül a gerincvelő sérülés lehetősége is. Ezért stabilizálni kell a gerincet. 

Gerincvelő sérülés: A kétségbeesés szakasza

Az ilyen súlyos sérüléseknél az első fájdalom és sokk után kétségbeesünk és több kérdés is felmerül bennünk. Arra gondolunk, hogy:

 • ki fog minket ápolni?
 • hogyan fognak minket ápolni?
 • mi lesz velem és a szeretteimmel?
 • ki fogja eltartani a családomat és miből? 

Hogyan tudok kártérítést igényelni gerincvelő sérülés esetén?

Fontos tudni, hogy lehet kártérítést igényelni, ha a gerincvelő sérülés közlekedési baleset, munkahelyi baleset következvénye.

Itt a legfontosabb, hogy meglegyen az, hogy ki okozta a balesetet, ekkor tudunk hatékonyan lépni szakértő partnereink segítségével, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést szerezzük meg Önnek!

Gerincvelő sérülésnél a beteg egész élete szinte teljesen megváltozik, nagyon sokba kerül az ápolás, az új helyzethez igazodva akár az egész otthonunkat át kell alakítani. Léteznek olyan terápiák, ahol javulást lehet elérni, de ezek szintén óriási összegekbe kerülhetnek, emiatt fontos, hogy legyen olyan összeg (kártérítés), ami rendelkezésre tud állni!

Kártérítéssel kapcsolatos részleteket lejjebb még talál a szövegben, olvasson tovább!

Mi az a gerincvelő?

A gerincvelőt szemlélteti a kép grafikával.A gerincvelő a gerincesek központi idegrendszerének része, amely a csigolyák alkotta gerinccsatornában helyezkedik el, és közvetlen folytatása az agynak. A gerincvelő az első és második ágyékcsigolya közötti szintig található, nem terjed ki a teljes gerinccsatornára. Férfiakban körülbelül 45 centiméter hosszú, míg nőkben kb. 43 cm. Fő feladatai a különböző érző ingerületek továbbítása a környezetből és a test belsejéből az agy felé (mint például tapintás, a hő érzékelése, a fájdalom érzékelése) és fordítva, az agy „parancsainak” továbbítása a periféria felé (ezek elsősorban motoros parancsok).

Ezenkívül autonóm tevékenységekre is képes, mint például a reflexív. Az agy és a gerincvelő együtt alkotják a központi idegrendszert. (csigolyaoszlop; columna vertebralis) magába foglalja és védi a gerinccsatornánál rövidebb gerincvelőt. – Forrás: Wikipédia

Milyen okai lehetnek a gerincvelő sérülésnek?

A gerincvelő sérülés a gerincsérülés egyik fajtája, amit valamilyen mechanikai hatás okoz. 

  • magasból esés, például leesés lóról, gyümölcsfáról, építkezésen állványról, barlang- és sziklamászáskor, vagy amikor a hegymászó kötél megrántja a sziklamászót,
  • a gerincoszlopot ért közvetlen, nagy erejű ütés, például valakire rádől egy fa, ráesik egy gerenda, hátba ütik egy kemény, nehéz tárggyal, lépcsőre, kiálló tárgyra történő esés, 
  • motoros, biciklis bukás, ha pl a sérülten bukósisak volt, akkor  a fej súlya megnő, a nagy erejű fejkilengés miatt viszont nagyobb az esély a nyaki gerincsérülésre;
  • vízbeugrás, ha például strandon, vízparton sekély vízbe ugrott a sérült,
  • fejet ért nagy ütés  – pl. labdajátékoknál fejbe rúgnak, dobnak valakit, sötétben a sérült fejével nekiszaladt valamilyen tárgynak,
  • balesetek, amikor a gerinc hirtelen előre- vagy hátrahajlott – pl. gépkocsik frontális ütközésekor, vagy ha valakibe belerohan hátulról egy másik autó –  ha a biztonsági öv be volt kötve, nagy az esély a nyaki gerincsérülésre ez az ún.ostorcsapás-sérülés.
  • a gerinc megcsavarodása

Milyen tünetei vannak a gerincvelő sérülésnek?

Az agy és a gerincvelő betegségei megnyilvánulásukban hasonló rendellenességeket okoznak: érzékszervi, motoros és vegetatív.

A gerincvelő bármilyen károsodása jelentős idegkárosodást okozhat. A sérülteknél a karok, kezek, lábak és egyéb testrészek csökkent érzékenysége és kontrollja tapasztalható, míg a gerincvelői sérülések súlyosabb formáinál a betegek tartósan megbénulhatnak.

Ha olyan sérülés, akár történt amelyben a beteg gerincvelő sérülés szenvedhetett, az eszméletlen személyt gerincvelő sérültnek kell tekinteni mindaddig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

A gerincvelő sérülés nyilvánvaló jele az alsó végtagok, vagy mind a négy végtag bénulása. 

Ha az elszenvedett baleset módja arra utal, hogy a sérült gerincvelő sérülést szenvedett, idegkárosodás is felléphet, különösen akkor, ha a sérültnek panaszai vannak a hátán vagy a nyakán. 

Mit tegyünk, ha gerincvelő sérülés gyanúja áll fenn?

A sérültet azonnal kórházba kell szállítani, ahol lehetőség van gerincvelő sérülések kezelésére! Életbevágóan fontos, hogy semmi olyat ne tegyenek a baleset helyszínén és a szállítás alatt, ami tovább ronthatja a gerincvelő károsodását. 

A gerincsérülések kezelésének két fő szabálya: 

 1. bármilyen sérülés esetén, amikor a gerincsérülés, vagy a gerincvelő sérülése nem zárható ki, a sérültet gerincsérültként kell kezelni
 2. gerincsérülés esetén a nyaki és a háti gerincet instabilnak kell tekinteni, mindaddig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik

Mi SEGÍTÜNK Neked!

Ha balesetet szenvedtél, ahol megsérültél, és nem Te voltál a hibás,
akkor akár több 10-, 100 millió forintos kártérítést is kaphatsz!

A kártérítés megfizetését törvény írja elő!

Kérd profi kártérítési szakértőink segítségét!

Kattints a gombra!

Mi a helyzet, ha a gerincvelő sérülés közlekedési baleset következménye?

Ha a gerincvelő sérülés közlekedési baleset miatt következik be, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kártérítési igénnyel élhetünk. 

Fontos, hogy minél több részletet tudjunk a baleset körülményeiről, hívjunk rendőrt, vetessünk fel jegyzőkönyvet, szerezzünk tanúkat, készítsünk képeket a helyszínről. A kórházi kezelés költségeiről kérjünk számlát, tegyük el a gyógyászati segédeszköz számlát ésb minden lehetséges módon gyűjtsük a dokumentációkat a balesethez kapcsolódóan!

Ha nem tudjuk biztosan, mi a teendő abban az esetben, ha szeretnénk kártérítést igényelni, forduljuk tapasztalt, kártérítésre szakosodott szakértőkhöz!

Munkahelyi baleset során is történhet velünk olyan gerincsérülés, ami érinti a gerincvelőt.

Ha a gerincvelő sérülés munkahelyi baleset következménye, az azt jelenti, hogy a a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzésével összefüggésben szenved balesetet. Ilyen lehet például egy építkezés során a magasból való leesés. Ebben az esetben igényelhetünk kártérítést, hiszen amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

A gerinctörés, lebénulás, maradandó egészségromlás, rokkantság, amputáció rosszabb esetben baleseti halál mind-mind, olyan személyi sérülés, mely esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető.

Számíthatok-e kártérítésre gerincvelő sérülés esetén?

Amennyiben a baleset, amely a gerincvelő sérülést okozta beletartozik az alábbiakban, kártérítésre vagyunk jogosultak:

A gerincvelő sérülés okozhat részleges, vagy teljes lebénulást is. Ezekben az esetekben általában nagyobb kártérítési összeget lehet követelni, mivel az alsó végtag az ember mozgásában nélkülözhetetlen, a felső pedig az emberi tevékenységben, emiatt a sérült ember elveszíti munkáját, sőt, sok esetben önmaga ellátására sem képes.

Gerincvelő sérülés néhány típusa

 • gerincvelő harántsérülés – ez a gerincsérülések legsúlyosabb következménye, más néven gerincvelő harántlézió, amelyben a sérülés következtében minden idegrendszeri funkció hiányzik. A végtagok részlegesen, vagy teljesen lebénultak, károsodik a bél és a hólyag beidegzése, valamint az érzőműködés is. 
 • ostorcsapás sérülés – leggyakrabban autós baleseteknél fordul elő, ütközéskor a fej megtartja mozgási energiáját, mozdul tovább, a törzs azonban rögzített, így a lefékezésnél visszacsapódik, mint egy ostor. A csigolyák közötti elmozdulás azzal a veszéllyel jár, hogy a gerincvelő is károsodik.

Léteznek terápiák gerincvelő sérülése esetén?

A gerincvelő sérülést szenvedett betegek teljes ellátása a baleset helyszínén kezdődik és sajnos egészen az élet végéig tart. A kórházi ellátás célja, hogy javítsa a károsodott idegrendszeri funkciókat, a megmaradt idegrendszeri funkciókat konzerválja, megtartsa a gerinc stabilitását, javítsa a sérült általános állapotát és biztosítsa a rehabilitáció feltételeit. 

A gerincvelő sérülés súlyosságától függ, hogy szükség van-e műtétre, sokszor több műtétet is végre kell hajtani, hogy a beteg képessé váljon bizonyos mozgások végrehajtására. 

A rehabilitáció a gyógytorna és a fizioterápia, mivel a bénult végtag ízületei merevek, akadályozott az izommunka. Bizonyos esetekben passzív mozgatással, a működő izmok tornáztatásával növelhető a mozgástartomány és az izomerő. 

Léteznek olyan terápiák, gyógytornák, gyógyászati segédeszközök, amelyeknél felmerülhet a kérdés, hogy ki lehet-e fizettetni őket a károkozó biztosítójával. Ha bizonytalan ebben az ügyben, kérje ingyenes tájékoztatásunkat!

Mit tehetünk még ezen kívül?

Ha felmerül akár csak a gyanúja is annak, hogy valaki más hibájából történt a gerincsérülés, gerincvelő sérülés (vagy bármilyen más sérülés) akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakértővel, aki díjmentesen tájékoztat minket arról, hogy kaphatunk-e kártérítést, ugyanis nem mindegy, hogy a sérült rendelkezésére áll-e pl. az az anyagi keret, ami a kezeléséhez, terápiájához szükséges.

További információkat a baleseti kártérítésről és profi jogi szakértőinkről honlapunk Rólunk menüpontjában olvashat.

Önnel, vagy családtagjával történt gerincvelő sérülés?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!