10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Cserbenhagyás – Mekkora kártérítés illet meg?

Mit nevezünk cserbenhagyásnak?

A cserbenhagyás a büntetőjogban a közlekedési bűncselekmények egyike. A lényege, hogy amennyiben a közlekedési balesetben érintett jármű vezetője nem áll meg, illetve a helyszínről eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, vétséget követ el – feltéve, hogy súlyosabb bűncselekmény nem valósult meg. A cserbenhagyás mulasztásos bűncselekmény.

 – Forrás: Wikipédia

Közlekedés során a közutakon lehet véteni a szabályok ellen sofőrként, vagy gyalogosként. Ilyen szabályszegés esetén könnyen előfordul, hogy a hiba balesetté válik, amikor a baleset szereplői akár bűncselekmény elkövetőivé is válhatnak. 

De mit tegyek ha engem, hagytak cserben?

Ha minket hagynak cserben, személyi sérülés történik, lábtörés, kéztörés esetén, vagy bármilyen más sérülésnél mindenképpen az első dolgunk legyen a rendőrség és a mentők értesítése. A balesetről tegyük el az összes orvosi számlát, később jól jöhet, amikor a biztosítónál kárigényt jelentünk be. 

Van-e különbség a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása között?

Sokan gondolják, hogy a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása ugyanaz, azonban ez nem így van. A cserbenhagyás egy közlekedési bűncselekmény, például egy koccanás, amikor nem történik személyi sérülés, legfeljebb a járművekben keletkezik kár, és az egyik érintett nem áll meg. A segítségnyújtás elmulasztása viszont egy élet és testi épség elleni bűncselekmény, ami közlekedés során is előfordulhat. Mi most a közlekedési cserbenhagyásról fogunk beszélni. 

Mi okozza a közlekedési cserbenhagyásokat? Miért hajt tovább valaki egy balesetet követően?

Az ilyen baleseteket legtöbbször a stressz vagy a pánik okozza, de sok más tényező is közrejátszhat abban, amikor cserbenhagyás történik. Amikor ilyen esemény történik, bárkin eluralkodhat a pánik vagy a menekülési ösztön, ám jellemzően viszont rövid idő múlva belátja a hibáját, és visszatér a helyszínre.

Mégis sok az olyan eset, amikor nem tér vissza a cserbenhagyó, sőt olyan is előfordul, hogy valaki többszörösen vét a szabályok ellen. Például ittasan vezet és észre sem veszi, hogy balesetet okozott. Az is elképzelhető, hogy a cserbenhagyás elkövetője már eleve valami tiltott dolgot szállít a járműjében, vagy körözés van ellene kiadva. Ilyenkor azért hajt el, mert attól fél, hogy még rosszabb helyzetbe kerül, ha a cserbenhagyás helyszínére rendőr érkezik. 

Mit mond a törvényi szabályozás a károsultak védelmére?

A kötelező felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény szerint minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles a gépjárművére (felelősség)biztosítási szerződést kötni, és azt díjfizetéssel hatályban tartani. Ennek gyakorlati haszna az, hogy a viszonylag nagy számban előforduló közlekedési balesetek után biztosan legyen olyan személy (biztosító), aki a károsultak kárát megtérítheti.

Milyen esetek fordulhatnak elő cserbenhagyásnál?

Itt a legfontosabb kérdés az, hogy az elkövető/cserbenhagyó gépjármű beazonosítható-e, vagy ismeretlen károkozóról beszélünk. 

Mi a helyzet abban az esetben, ha a cserbenhagyó ismeretlen?

Sajnos sok esetben a cserbenhagyásos baleset úgy történik, hogy a cserbenhagyó személye nem beazonosítható. Jelenleg is sok a rendőrségi felhívás, amiben ismeretlen cserbenhagyókat keresnek. 

Ha egy ismeretlen gépjármű okoz kárt a mi gépjárművünkben, nagy a valószínűsége annak, hogy a biztosító vitathatja, hogy valóban egy ismeretlen gépjármű okozta-e a sérülést. Például ha egy motoros elcsúszik az úton az úttestre kiömlött olaj miatt, magának a motorosnak kell igazolnia, hogy az olaj valóban egy ismeretlen gépjárműből került az úttestre. Ezért nagyon fontos, hogy megpróbáljunk a helyszínen tanúkat keresni, akik segítenek igazolni, hogy a kárt ismeretlen gépjármű okozta.

Helyszínelés nyomai látszanak a balesetet szenvedő motoron és környezetén.

Ha cserbenhagyásos koccanás vagy ütközéses baleset történik velünk, amikor a gépjárművünkben keletkezik kár, annyival könnyebb a helyzet, hogy az ismeretlen károkozó nyomot hagyhat, ezért jobban lehet bizonyítani a történteket. Itt is fontos, hogy próbáljunk meg tanúkat szerezni, felkutatni, még akkor is, ha a tanúk csak bizonyos részletekre emlékeznek. Minden olyan baleset esetén, amikor ismeretlen gépjármű okozza a kárt, érdemes a rendőrséget hívni, hiszen a rendőrségi vizsgálat eredménye is egyfajta bizonyítékként szolgálhat

Van-e olyan eset, amikor kaphatunk pénzt akkor is, ha a károkozó ismeretlen?

A legtöbbször ha nem történik személyi sérülés, és a cserbenhagyó károkozó személye ismeretlen marad, a károsultnak senki nem téríti meg a kárát. Abban az esetben viszont kaphatunk kártérítést, ha rendelkezünk olyan CASCO biztosítással, ami fedezi az ismeretlen által okozott károkat is. 

Jár-e kártérítés a személyi sérüléssel járó cserbenhagyásnál?

Más a helyzet akkor, ha olyan cserbenhagyásos baleset történik velünk, ahol személyi sérülés is történik. 

Itt a legfontosabb és egyben az első teendőnk a rendőrség azonnali értesítése. Minél több részletet tudunk megjegyezni, – például az ismeretlen cserbenhagyó rendszámát – , minél pontosabb leírást tudunk adni a rendőröknek, annál nagyobb az esélye, hogy később elkapják az ismeretlen cserbenhagyót, és jogosultak leszünk kártérítésre.

Fontos tudnivaló, hogy a saját autónk kötelező biztosítója is fizethet abban az esetben, ha a cserbenhagyásnál személyi sérülés is történt.  Ez azt jelenti, hogy személyi sérülés esetén – még akkor is, ha nincs meg az ismeretlen cserbenhagyó – jogosultak vagyunk kártérítésre!

Mennyi pénzt kaphatok ha cserbenhagytak?

Ha szeretné megtudni, mire számíthat, mennyi pénzt kaphat, ha személyi sérülés is történt a cserbenhagyás során, vegye fel szakértőinkkel a kapcsolatot, kérjen ingyenes visszahívást, vagy töltse ki a lap alján található űrlapot!

Mire figyeljünk még cserbenhagyásos személyi sérülésnél?

Nagyon fontos, hogy Ön a legkisebb baleseti sérülés esetén is minél gyorsabban szerezzen orvosi igazolást a balesetről, és jelentse be kárigényét akkor is, ha látszólag apróságról van szó!  Forduljon baleseti kártérítésre szakosodott ügyvédhez, mert a biztosítók gyakran csak töredék összeget ajánlanak fel ahhoz képest, amit a gyakorlott kártérítési jogász segítségével kaphatnak.

Bizonytalan abban, hogy jár-e Önnek kártérítés cserbenhagyás esetén?

A BalesetI-kártérítés.com olyan profi jogi szakértő partnerekkel dolgozik, akik csak és kizárólag kártérítési ügyekkel foglalkoznak. Kifejezetten baleseti kártérítésekre szakosodott specialistáinknem hagyják egyedül ügyfeleiket a biztosítókkal és károkozókkal szemben, vállalják a problémás ügyeket ​is. Sikerdíjas szolgáltatás fejében vállalják az ügyeket, amely azt jelenti, nem kérünk előre pénzt ügyfeleink jogi képviseletéhez, az ügyvédi munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után​ számoljuk fel.

Miért forduljon szakértőhöz cserbenhagyás esetén?

Tudta, hogy a biztosítók sokszor nem fizetnek annyi kártérítést, amennyi járna? Szakértő jogi partnereink sok évtizedes tapasztalattal segítenek abban, hogy akár a  biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphassa, ezért mindenképp érdemes szakértőkre bízni az ügyet!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!