Utazás közbeni balesetek

utazási balesetA közlekedés meghatározó összetevője a mindennapjainknak. A munkába való utazás egy állandó rutin sőt, vannak olyan emberek is akiknek a vezetés maga a munka, buszsofőrök, teherautóvezetők. Tudjuk, hogy ezek nem gondtalan foglalkozások, de a rájuk leselkedő veszély sokkal nagyobb mint azt gondolnák.

Azt mind tudjuk, hogy a közlekedést a KRESZ határozza meg. Egy jól kitalált dinamikus rendszer, ám néha mégis úgy alakul, hogy a gyakorlat felülírja az elméletet. Például egy hirtelen sárgára váltó lámpánál, ahol a távolság már túl kicsi egy biztonságos fékezésre, könnyen történhet baleset. Ez azért van, mert eltérően ítélünk meg bizonyos helyzeteket, máshogy reagálunk ugyanarra körülményre – és ha ez a kettő találkozik, akkor könnyen megtörténik a baj.

Így kénytelenek vagyunk ezzel a kockázattal nap mint nap együtt élni.

Hazafelé a munkából

Az egyik leggyakoribb balesetet okozó emberi tulajdonság az a “türelmetlenség”. Délután rengeteg ember végez egyszerre a munka helyén, így sűrűn jelennek meg az utakon nagyobb dugók a nap ezen időszakában. Mindenki siet és ilyenkor a legmagasabb a balesetek száma. Persze nem kell rögtön tragédiára gondolni, hiszen szerencsés esetben csak koccanunk, de az is elég ijesztő. Sajnos azonban nagyobb balesetek sem kerülik el az utakat.

Mi a teendő, ha baleset ért minket?

Ütközés esetén az határozza meg a tennivalókat, hogy mi lett a baleset következménye. Amennyiben személyi sérülés történt, kötelező rendőrt és mentőt hívni. Ha ez a helyzet nem áll fenn és a két fél meg tud egyezni, akkor ez nem szükséges. Ezt követően ki kell tölteni a baleseti bejelentő lapot (ez elengedhetetlen, ha kártérítésre tartunk igényt), és elszállítani a sérült autót, hogy a forgalmat ne akadályozzuk a továbbiakban.

A balesetek nagyobb része elkerülhető lenne, ha figyelmesebbek és türelmesebbek lennénk az utakon. Az autós oktatók szokták mondani, hogy “ne csak nézz, hanem láss is vezetés közben”.

Tehát némi figyelmességgel és türelemmel könnyen elkerülhetőek ezek a helyzetek, de ha már megtörtént, lássuk, hogy milyen kártérítésre számíthatunk.

utazási balesetSúlyos közúti baleset esetében akár milliós kártérítésre is számíthatunk. Ám ez nagyban függ attól, hogy ki a felelős a balesetért, milyen súlyos személyi sérülés történt, vagy történt-e egyáltalán sérülés.

Nagyon sok befolyásoló tényező van, így minden egyes elszenvedett balesetet külön vizsgálnak meg, majd azok alapján határozzák meg az összeget.

A biztosítás szempontjából még az is meghatározó lehet, hogy milyen nemű a balesetet okozó fél. Meglepő, de az autó kötelező biztosításánál számít, hogy a tulaj éppen nő vagy férfi. Így láthatjuk, hogy ezen téren is megpróbálnak különbséget tenni, pedig több baleseti statisztika is tisztázta már ezt a kérdést, mindenesetre a biztosítók egy része eltérő biztosítási összeget számol nem és kor alapján.

A fuvarozók

A fuvarozók, kamion és teherautó sofőrök élete még nehezebb ilyen szempontból. Időhöz vannak kötve, melyet szigorúan ellenőriznek, és betartatnak velük. Sokszor többezer kilométert is levezetnek pár nap alatt. Ha késésben vannak, be kell hozni a lemaradást, így az emiatt rájuk nehezedő stressz újabb kockázati tényezőt szül. A fuvarozók számára pedig szigorúan szabályozva van a pihenőidő, ami természetesen pont arra szolgál, hogy ne fáradt sofőrök üljenek a kormány mögött, de a gyakorlat azt mutatja, hogy sok sofőrt ez és a teljesítménykényszer kapkodásra és stresszre kötelez.

Kamionos baleset

utazási balesetEgy kamionnal elszenvedett baleset gyakran sokkalta veszélyesebb, kockázatokkal telibb a balesetben részvevők számára. Hatalmas mérete miatt, sokkal nehezebben lassítható, és irányítása is körülményesebb. Így a fékút hosszabb, ha nincsen megfelelő távolság baj esetén, nagy a valószinűsége a balesetnek. Nagy termete miatt egy kis személygépjárművet pillanatok alatt teljesen összeroncsol, ezzel nagy veszélybe kerülhetnek a benne utazók.

Egy másik nagy probléma még a kamionos baleseteknél, hogy gyakorta gyúlékony, robbanékony anyagokat is szállítanak vele, melynek tartálya ütközéskor sérülhet, innentől már könnyen ég, robban a veszélyes anyag. Ez nem csak a környezetre és a balesetben résztvevőkre jelent komoly kockázatot, hanem az áru gazdája is hatalmas károkat szenvedhet.

A kártérítés itt is változó mértékű. Fontos foglalkozni azzal a kérdéssel egy ilyen baleset után, hogy ki volt a hibás, mert az éppen munkaidőben elszenvedett baleset következménye lehet, hogy hivatásszerűen nem folytathatja munkáját a sofőr.

Az utasszállítás

utazási balesetAz utasszállítás a legnagyobb felelősséggel járó és legkockázatosabb tevékenység a közlekedésben. Itt a sofőr nem csak a saját életéért felel, hanem a mögötte lévő akár több mint 100 emberéért is.

Amipozitívum lehet, hogy nagyon szigorú előírások és ellenőrzések vannak, a tömegközlekedési eszközökre, így a meghibásodás esélye elméletileg jóval kisebb más ritkán vizsgált járművekéhez képest. A gyakorlatban azonban tudjuk, hogy ez nem mindig van így. Sok esetet tudunk, ahol a magyarországi tömegközlekedési eszközök nem teljesítik a szükséges biztonsági elvárásokat a járműpark idős kora és amortizációja miatt.

Egy utazás közben bekövetkezett baleset egyik fél számára se könnyű. A magas anyagi kár, és a testen elszenvedett sérelmek egy egész életre megmaradnak az emberben. Nem könnyű feldolgozni, orvosolni ezeket a dolgokat.

utazási balesetVannak olyan emberek akikben akkora nyomot hagy egy ilyen baleset, hogy soha többet nem tud semmilyen járművet vezetni. Ez főleg azoknál gond, akik hivatásszerűen vezetnek, hiszen az egész életüket, mindennapjaikat, és egyetlen anyagi forrásukat is ez határozza meg.

Ilyen esetekben jó ha tudjuk, hogy mennyi lehet a kártérítési igényünk. Fontos, hogy ha már el kell szenvednünk egy ilyen helyzetet legalább a kártérítés várható összegével tisztában legyünk, hogy abból biztosítani tudjuk-e a jövőnket és korábbi életszínvonalunkat.

Ön is utazás közben szenvedett el balesetet?

Tudja már, hogy mekkora kártérítési összeget igényelhet?

Kérjen ingyenes konzultációt!