Baleseti statisztika – nemek harca

Óvatosan vezess, nehogy baj érjen! – halljuk gyakran az óvást, de biztos, hogy csak rajtunk múlik, hogy épségben megérkezzünk valahová? Átfogó baleseti statisztika áll rendelkezésünkre, ha keressük a balesetek fő okozóit.
Sajnos akkor is veszélynek vagyunk kitéve, ha mi nagy gonddal vezetünk és minden szabályt betartunk. A közlekedési baleset létrejöttében nem csak mi vagyunk a felelősek, hanem a környezeti körülmények, forgalomban résztvevő többi vezető és jármű is.
Sok felelőtlenül vezető sofőr nem gondol bele, hogy ezzel nem csak a maga életét teszi kockára, hanem a többi autósét, gyalogosét, biciklisét stb. is. Egy kopott gumi, kiégett izzó, “nagyvonalú” vezetési technika mind-mind potenciális veszélyforrás. Ha ezekkel nem kezdünk valamit, akkor nem az a kérdés, hogy megtörténik-e a baleset, hanem az, hogy mikor.
Amikor kockázatos utazásra gondolunk, akkor mindenki fel tud sorolni pár fő rizikófaktort, hogy mik rejtik a legfőbb veszélyforrást. Kezdő sofőrök, sebességtúllépés, ittas vezetés stb. Következzen pár érdekes és tanulságos baleseti statisztika az alábbiakban. Mindenki vonja le a maga következtetését belőlük.

Baleseti statisztika – amiről a híradó nem beszéladult-1869397_1920

Kik a veszélyesebbek, nők-férfiak?

Általános tévhit, hogy a nők rosszabb sofőrök, mint a férfiak. Nagyon sok csúsztatással persze többféle tanulságot vonhatunk le, de pusztán a számoknál maradva kimondhatjuk: a férfiak több balesetet okoznak és több balesetet szenvednek el.
Ha pusztán a balesetek számát nézzük, a férfiak 3x annyi balesetet okoznak és szenvednek el, mint a nők. 2014-ben a férfiak több, mint 10.000 balesetben vettek részt, a nők pedig 3.500 körül. Kis hullámzás évről évre tapasztalható, ezért most ne az évente előforduló 1-2%-os közeledésre, távolodásra figyeljünk, hanem az arányokra.
autobahn-837643_1920Ez természetesen azért alakul így, mivel sokkal több férfi van az úton, többet vezetnek. Ha ezeket a számokat 1000-1000 főre vetítjük ki, akkor már jóval kisebb ez a különbség.
Egy amerikai felmérés szerint a friss jogosítvánnyal rendelkező férfiak (friss jogosítvány, kevés rutin, fiatal sofőrök) így is 2x annyi férfi baleset történt, mint női. Ez 90 férfi és 42 női sofőrt jelent.
Ennek oka főleg a habitus, és az, hogy a fiatal férfiak a rutintalanságuk ellenére bevállalósabbak, mint a nők.
Idősebb korban, amikor már mindkét nem megfelelő rutinnal rendelkezik, ez a különbség már szinte elenyészik.

Mi a különbség mégis a férfi és női sofőrök között a baleseti statisztika szerint?

A rendőrségi jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy ha 1000 főre vetítve nincs is nagy különbség a 2 nem között, de a baleset jellegében már jelentős eltérést észlelünk.
A férfiak jellemzően a túl nagy sebesség okozta balesetek okozói és elszenvedői, a nőknek  viszont a kereszteződésekkel gyűlik meg a baja.

Férfiak fő problémái:

 • gyorshajtás (abszolút és relatív)
 • előzési szabályok megszegése
 • azonos irányba haladó járművek ütközése (előzés, párhuzamos közlekedés)
 • szembe haladó járművek ütközése
 • megállási kötelezettség elmulasztása, álló járműnek ütközés

Női balesetek fő okai:

 • elsőbbség meg nem adása
 • szembe haladó, kanyarodó járművek ütközése
 • keresztirányba haladó autók ütközése
 • vonattal való ütközés
 • gyalogos elütése
 • utas hibájából bekövetkezett ütközés

Milyen tanulságot rejt a baleseti statisztika?

car-accident-1660670_1280A közhiedelemmel ellentétben nem lehet azt mondani, hogy a férfiak, vagy a nők lennének a jobb sofőrök. Azt azonban megállapíthatjuk, amit az autós oktatók szajkóznak. Miszerint ha valaki megszerzi a jogosítványát, mielőbb kezdjen el vezetni. Sok kezdő sofőr számára jelent veszélyt, hogy a jogosítvány megszerzése után hónapokig, évekig nem mer egyedül vezetni és inkább hárítja a vezetést.
Ez nagyon rossz taktika. Ha a jogosítvány megszerzése után hónapokat várunk, akkor még sem a rutinunk nincs meg, a forgalmat nem látjuk vezetői szempontból, de az oktatónk gyakorlati intelmeit is elfelejtjük (milyen irányba nézzünk, hogy válasszunk sebességet, mire figyeljünk párhuzamos parkolásnál stb).

A legjobb módszer, ha a jogosítvány megszerzése után a rutinunkat fokozott óvatossággal, de kellő szorgalommal építjük fel.

A balesetek sajnos senkit nem kerülnek el. Lehetünk mi a legtapasztaltabb sofőrök egy üres, széles úton, de ilyenkor is felbukkanhat egy biciklis, vagy lehet műszaki problémánk.
traffic-332857_1920A balesetek megelőzéséért viszont sokat tehetünk, ha kellően fegyelmezettek, figyelmesek vagyunk.

Ha viszont megtörtént a baj, akkor se törődjünk bele! Ha nem mi vagyunk a kizárólagos felelősök, akkor kártérítés jár nekünk. Utas baleset, személyi sérüléssel járó közúti baleset, halálos kimenetelű közúti baleset témában már sok tudnivalót leírtunk korábban. Ne hagyja, hogy még a baleset után is Ön legyen az áldozat!

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Ingyenes konzultációt kérek!