Mennyi lehet a kártérítési igény? Min múlik, hogy mennyit kaphatok?

Munkahelyi baleset történt Önnel, vagy hozzátartozójával? Kiesik a munkából és bizonytalan a megélhetése? Nehézzé vált ellátni Önmagát, családjának nagy terhet jelent a változás? Baleset érte az utcán, vagy utazás közben? Összetört a kocsi és maradandó sérülést is szerzett?

Mekkora összegre számíthatok?

A baleset sajnos a mindennapjaink része, de mégis nehezen tudunk hozzá alkalmazkodni. Ez azért van, mert a baleset során elveszítjük a kontrollt, ismeretlen és ijesztő szituációba kerülünk és nem tudunk kitől tanácsot kérni. A kártérítési igény összege nagyon sok kérdést szül a bajba jutottaknál. Hiába olvasunk róla milliónyi cikket és beszámolót másoktól, nem kerülünk közelebb a válaszokhoz. Amit elmondhatunk az az, hogy “minden eset más”.
Eltérő volt a baleset körülménye, a felelősség sem ugyanaz, különböző dolgok játszottak közre a baleset létrejöttében, más sérülés történt, más következményei lettek a balesetnek, eltérő károk születtek stb. Ha végtelen ugyan nem is, de akár 100 különböző tényező is közre játszhat a baleseti kártérítési igény reálisegállapításában.
Ezért lehet csalóka, ha csak félinformációkra, internetes fórumokra hagyatkozunk. Látnunk kell, hogy a beszámolók nem szándékosan vezetnek minket félre, de egy-egy bejegyzés (még ha a leírás szerint az eset pontos mása is a miénknek) sok fontos részletet nem taglal.

Mi az az öt fő pont, mely a kártérítési igényt meghatározza?

  • burned-car-1622584felelősség megoszlása
  • aktuális törvényi szabályozás
  • baleset körülményei
  • sérülés és egyéb károk mértéke
  • mekkora kompenzációval lehet visszaállítani a sérülést szenvedett korábbi életminőségét?

Nem egyszer megtörtént már, hogy egy hasonló baleset és sérülés során a kártérítések összege nagyon eltért. Ez sokakat elbizonytalanít és úgy gondolják, hogy hasraütésszerűen állapítják meg a kártérítés összegét, de ez nem így van. A rengeteg egyéni tényező és körülmény, a munkaadó, a biztosító, a munkavállaló eltérő érdekeinek ütközése és még megannyi szempont hatással van a kártérítés díjára. Ezért tűnhet úgy, hogy kizárólag a szerencsén múlik a kártérítési eljárás sikeressége. Továbbá ebből ki is derül, hogy mekkora szerepe van a kártérítési specialista szerepének abban, hogy az eljárás során nyert összeggel a sérült fél is elégedett legyen.

road-sign-663360_1920Sokan azért kérnek és (kapnak) alacsony összegű kártérítést, mivel nem tudják felmérni, hogy valójában mekkora kár érte őket. Nem egyszer megtörtént, hogy amíg a sérült pár százezer forintban reménykedett, a szakértői jogi képviselet több millió forintos összeget tudott kiharcolni a sérült számára.

A kár nem csak az anyagi kárt jelenti. Valamint aszemélyi sérüléssem aszerint érdemel kompenzációt, hogy “mennyit ér egy csont eltörése”. Ez ennél jóval bonyolultabb. A biztosítási brossúrákban forintra pontosan fel van tüntetve, hogy “mennyit ér” egy ujjtörés és “mennyit ér” a látásromlás.
Ezek a felsorolások -azon túl, hogy ízléstelenek- nem képesek valóban leírni, hogy a sérülés mit jelent a balesetet szenvedett félnek. Egy zongoraművész számára egy ujjtörés valószínűleg alapjaiban rengeti meg a megélhetését, míg egy irodai alkalmazottnál (a fájdalmon kívül) múlandó kellemetlenséget okoz.
Nagyon fontos a kártérítési igény megfogalmazásánál, hogy mekkora bevételtől esett el a sérült. Ennek összege elsőre úgy tűnik, hogy jól megfogható, de vannak speciális esetek is.
blacksmith-1622596Sajnos Magyarországon nagyon sokan nincsenek a teljes bérükre bejelentve, ezért “borítékban” is kapnak némi mellékest. Sőt, sok munkaadó ezt “beépíti” a bérbe. Ez azon túl, hogy szabálytalan, nagy kockázatot is jelent a dolgozó számára. A bíróság a kártérítés megítélése során kiesett bevétel megállapításakor a bejelentett jövedelmet veheti csak figyelembe.
A futároknál, taxisoknál, vagy vendéglátóipari dolgozóknál gyakori ez a jelenség. A minimálbér, a gyakori, be nem jelentett túlóra, a zsebbe történő fizetés és egyéb megoldások sajnos veszélyt jelentenek a munkavállalók számára.
Ha eltekintünk a fizetés összegétől, akkor az illegális túlóra is sok kérdést vet fel. Mit csinált a sérült hétvégén a munkahelyén? Ha lejárt a munkaidő, akkor hogyan érte munkabaleset? Ezekben a szituációkban mind a munkavállaló, mind a munkáltató kellemetlen szituációknak teszi ki magát. A munkaadó persze szeretne segíteni a balesetet szenvedt félen, de csak akkor, ha az érdekei nem sérülnek. A biztosítók pedig minden lehetőséget megragadnak, hogy elkerüljék a magas kártérítési díj fizetését.
Ezek a példák jól szemléltetik, hogy milyen egyéb szempontok játszanak közre a kártérítés megítélésénél. Valamint jó példák arra is, hogy ne vállaljunk felesleges kockázatot, hiszen nem csak a munkavédelmi felügyelőmiatt kell aggódnunk, hanem egy baleset esetén duplán pórul járhatunk.

   

Mit tehet tehát a sérült?

Ne az interneten és barátainknál informálódjunk. Ne hagyjuk magunkat lebeszélni és elkedvteleníteni, hogy “úgyse kapunk semmit”. Nagyon sok esetet ismerünk, amikor kristálytisztán látszott, hogy a balesetet szenvedett fél számára magas összegű kártérítés járt volna, de azért nem kapta meg, mert nem állt ki a maga igazáért.
Az sajnos nem elég, ha rákérdezünk a biztosítónál: “nem kaphatok-e többet?”, hiszen a biztosítóknál sokszor nem kapjuk meg a megfelelő információt, vagy úgy fogalmazzák azt meg, hogy alig érthető egy hétköznapi ember számára. Ezen ne keseredjünk el, hiszen ha próbálnak minket lerázni, akkor valószínűleg vaj van a fülük mögött.
Keressünk fel egy jogászt, aki kártérítési ügyekre szakosodott. Ő naprakész és hiteles információkat tud adni nekünk, hogy:1mgfg

  • milyen nagyságú kártérítési igényünk lehet
  • milyen lépéseket kell tennünk
  • milyen esélyünk van, hogy magas kártérítési összeget nyerjünk


Ezentúl olyan szempontokat is felvet, amelyek fontosak és döntően meghatározzák a kártérítési összeget. Nagyon sokan csak az anyagi jellegű és személyi sérülés utáni kártérítésben gondolkodnak, de a
személyi jogaik sérülésével, érzelmi megpróbáltatásaikkal éséletvitelükben bekövetkezett nehézségekkel nem számolnak.
Sajnos nem egy olyan történetet ismerünk, hogy egy baleset után, mikor mindenki “megnyugodott”, akkor derült csak ki, hogy tolókocsival nagy megpróbáltatás hónapokon át a 9. emeletre eljutni, hiszen az akadálymentesítés nem teljesen megoldott a sérült otthonában. Az érzelmi traumára sokan csak legyintenek. De több esetről hallani, hogy valaki egy autóbaleset után nem mer autóba ülni még utasként sem. Ezek nem emberi gyengeségek, hanem komoly lelki sérülések, amik szintén a baleset során keletkeztek.
Igen gyakori az is, hogy a sérülést követően életvitelbeli változások történnek a baleset után. A gyógytornász, a gyerekek felügyelete, család ellátása még hónapokkal később is nagy gondot fog okozni a sérült számára. Erre sokan nem gondolnak előzetesen.
Egy kártérítési specialista tapasztalata itt számít igazán. Hiszen olyan aspektusokat is meg tud vizsgálni, mely előzetesen nem volt nyilvánvaló a kártérítési igény megfogalmazása során.

Balesetet szenvedett más hibájából? Munkahelyén megsérült? Tudta, hogy a baleset után maximálisan kártérítés jár a sérült számára?

Ne hagyja magát megkárosítani! A törvény Önt védi, éljen a jogaival! A balesetek gyakran a sérült egész életét befolyásolják!

Konzultáljon szakértőnkkel, komoly személyi sérülés esetén akár többmilliós (súlyos esetben akár több tízmilliós) kártérítés is megilleti Önt!

Igen, szeretném igénybe venni az ingyenes konzultációt!