Önvezető autók: a balesetmentes közlekedés jövője?

Az önvezető autók Sebastian Thrun egyik tanulmányában úgy fogalmazott, hogy önvezető autóknak azokat nevezzük, amelyek “képesek észlelni a külvilágot és semmilyen, vagy elhanyagolható emberi beavatkozással működnek.

Jobban lebontva 6 kategóriára bonthatjuk az autókat, attól függően, hogy milyen mennyiségű az automatizáltság bennük.

 • A legelső kategória ilyen szempontból csalóka, hiszen ide a teljesen manuális autók tartoznak, azok a modellek, amelyek 100%-osan emberi irányítás alatt állnak, a legtöbb autó jelenleg ilyen típusú.
 • A második kategóriába tartoznak azok az autók, amelyek néhány automata funkcióval rendelkeznek, mint például a követő tempomat, vagy a sávtartó rendszer. A legtöbb most gyártott, illetve 1-2 éves kocsi már rendelkezik ilyenekkel.
 • A harmadik kategória nagyon hasonló, példaként a Ford által gyakran alkalmazott aktív parkolássegítő technikát hoznám, amikor az autó magától parkol be egy kiválasztott parkolóhelyre. Fontos kiemelni, hogy ezek az járművek emberi irányítás alatt állnak, csak kisegítő automatizált rendszereket tartalmaznak. A negyedik, illetve ötödik kategóriában már a ténylegesen önvezető autók vannak.
 • A negyedik kategóriában az önvezető funkciót bekapcsolva a sofőrnek folyamatosan figyelnie kell, hiszen egy adott szituációban lehetséges, hogy kikapcsol a robotpilóta és neki kell irányítania az autót.
 • Az ötödik kategóriában a sofőrnek jelen kell lennie, azonban nem szükséges beavatkoznia a folyamatokba. A legtöbb Tesla már tudja ezt a funkciót, néhány európai országban, illetve az Egyesült Államok valamennyi államában már használják is őket.
 • Az utolsó, legmodernebb autókat tartalmazó kategóriában már nem szükséges a sofőr jelenléte, az autók maguktól is működőképesek. Ebbe a kategóriába tartoznak a Google által fejlesztett önvezető autók, amelyek azonban még csak tesztpályán üzemelnek. Mivel ez a kategória még viszonylag új, ezért csak elenyésző a kocsik mennyisége, amely ezt a funkciót tudja, azonban ez lehet a taxizás jövője

Előnyök

 • Az önvezető autók talán legfontosabb és legjelentősebb előnye a balesetmentes közlekedés megteremtése. Sokak szerint ez nem lehetséges, ugyanis egy gép sem működik tökéletesen, a statisztikák azonban az ellenkezőjét mutatják. Míg világszerte naponta több ezer autóbaleset születik emberi figyelmetlenségből, addig az önvezető autók okozta balesetek száma elhanyagolható. A statisztikához azonban hozzá kell tenni, hogy természetesen lényegesen kevesebb önvezető jármű közlekedik jelenleg, mint manuális és a világ legtöbb országában még nem is engedélyezett a használatuk.
 • Az előnyök közé tartozik továbbá, hogy rendkívül sok időt lehet megspórolni a vezetéssel töltött idővel.
 • Az utazás ideje is csökken, az esetleges torlódások kialakulásának száma jelentősen csökkenne, ha több önvezető autó lenne az utakon.

Hátrányok

 • Az egyik legjelentősebb hátránya az összes önvezető autónak, hogy, mint minden elektronikus rendszerben, ebben is benne van a hiba kockázata, azonban míg például egy háztartási kisgépnél a kockázat kevés, egy autónál könnyen tragédia lehet, ha a rendszer elromlik, vagy valaki meghackeli.
 • Releváns probléma továbbá, hogy nagyon sok olyan személy veszítheti el az állását az önvezető autók bevezetésével, akik sofőrként dolgoznak.
 • Sokak szerint lehetetlen mindenre “felkészíteni” egy önvezető autót, mielőtt forgalomba helyezik, ugyanis a közlekedés nem egy adott rendszer alapján működik, hanem több különálló rendszer összessége (például a tömegközlekedéssel vagy a biciklisekkel való találkozások).
 • Lényeges, hogy jogi és etikai szinten nincs tisztázva a az automatizált járművekkel való közlekedés.
 • Jogi szinten, feltételesen egy közúti baleset után, ha a sofőrt és az elszenvedő alanyt sem lehet hibáztatni, a kocsi lenne a felelős, azonban erre lényegi lépések nem születtek még.
 • Etikai szinten pedig a villamos dilemmát hoznám fel példaként, amely az alábbi képen található. A probléma lényegében annyiból áll, hogy ha egy villamosvezető látja, hogy szemben vele 5 munkás dolgozik a bal oldali sínen, a jobb oldali sínen viszont csak egy, a villamost megállítani nem tudja, azonban sínt váltani igen. Mit tesz ilyenkor a villamosvezető és vajon egy önvezető autó melyiket választaná, lévén, hogy mesterséges intelligenciáról nem beszélhetünk?

Forrás (https://en.wikipedia.org/wiki/Trolley_problem)

A jövő kérdései

Feltételes módban kell beszélnünk a jövő tekintetében, hiszen még számtalan probléma és kérdés merülhet fel az önvezető autók bevezetését illetően.

 • Ide tartoznak lehetséges technikai problémák, amelyek felmerülhetnek, például a mesterséges intelligencia hiánya.
 • Az emberi hibákra való reagálás, az időjárásra és az útra futó állatokra reagálás, ezenkívül a térképek és navigációs rendszerek tökéletesítésének hiánya is gondot okozhat.
 • A technikai problémákon kívül gazdasági és közigazgatási problémák is jelentkezhetnek, jelenleg ugyanis csak a legtehetősebb emberek engedhetik meg maguknak, hogy önvezető autót vásárolnak, illetve az utak minősége a legtöbb országban még nem alkalmas. A közigazgatás sem áll még készen az önvezető autók esetleges elterjedésére, hiszen a közúti szabályok nem tartalmaznak külön szabályokat, illetve a forgalmi vizsga is kérdéses, ami szinte minden országban eltérő.
Remélhetőleg az önvezető autók beváltják a hozzájuk főzött reményeket, és elősegítik a balesetmentes közlekedést,  mert jelenleg a közlekedési balesetek sajnos midennapjaink részét képzezik.

Közlekedési balesetet szenvedett? Tudja, hogy Ön is jogosult lehet kártérítésre?

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, hogy segíthessünk Önnek!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!