Biciklibaleset? Hogy lesz ebből kártérítés?

Biciklivel balesetet szenvedtünk, vagy más kerékpáros okozott nekünk kárt?

Ha olyan anyagi, vagy személyi kár ért minket, amiért nem mi vagyunk a felelősek, akkor kártérítés jár nekünk! Tudta, hogy a vagyoni kártérítés mellett (vagyoni kár: ahol a fizikai értékeinkben történik kár: például összetörik az autónk) nem vagyoni kártérítés is megillet minket baleset esetén?

Ez utóbbi ráadásul gyakran többszöröse lehet a vagyoni kártérítésnek. (Nem vagyoni kártérítés: amit egészségügyi sérülés, vagy morális, pszichés, életvitelt érintő kár esetén kaphatunk)

Biciklibaleset esetén fizet a biztosító?

Igen! De sajnos a kerékpárral elszenvedett balesetekre is az igaz, mint az autósközlekedésibalesetekre, a biztosító önmagától nehezen fizet és akkor is keveset. Ilyenkor nekünk kell utána járni, ám szerencsére a trükkös biztosítókkal szemben egy tapasztalt kártérítési szakértővel már hatékonyan fel tudunk lépni.

Mik a tipikus kérdések biciklibaleset során?

1.ha a baleset során rendőrök is helyszíneltek, akkor hogyan zajlik az eljárás?

Ilyenkor sérüléstől függően zajlik a szabálysértési, vagy büntetőeljárás. Ha nyolc napon túl gyógyuló sérülést szerzünk, akkor büntetőeljárás fog indulni, a sérült felet pedig tanúként hallgatják meg.

biciklibaleset 2.Mi a kárrendezés folyamata? Kinek kell kárigényt előterjeszteni?

A kártérítési igényt 30 napon belül kell a biztosító felé benyújtani. Mivel ez egy elég hosszú eljárás, ezért gyakran egy évnél is tovább elhúzódik. Ilyenkor tud segíteni nekünk egy kártérítési szakértő, aki akár előzetes kártérítést (kártérítési előleg) is ki tud harcolni számunkra.

3.Szabályosan haladtam biciklimmel, egy autós elütött. Komoly sérülés után mentő vitt el és rendőrök is helyszíneltek. A bicikli tönkrement, az autós nem jelentkezett. Mit tehetek?

A kárt az autós kötelező biztosítója fogja megtéríteni a benyújtott kérelem után. A kártérítés vonatkozik az anyagi kárunkra és a nem anyagi kárunkra is. Ez, súlyos baleset esetén akár milliós összegű kártérítést, sőt, havi járadékot is jelenthet.

4.A rendőrségi határozatot csak a baleset után egy évvel kaptam meg, így kifutottam a 30 napos határidőből. Mit tehetek?

Az igény benyújtásánál nem kell megvárni a nyomozóhatóság határozatára, hiszen haladéktalanul be kell adni a kárigényt. Azonban a határidő elmulasztásával nem veszítjük el jogunkat a kártérítésre, hiszen a jogainkat 5 éven belül lehet érvényesíteni.

A 30 napos határidő azért jött létre, hogy a balesetet szenvedett ne sérüljön rá újra, illetve ne szerezzen újabb sérülést, amit aztán szintén érvényesíteni akarna.

Balesetet szenvedtem tanúk és helyszínelés nélkül

5.Elsodort egy autó amikor a parkolóból állt ki. Szemtanút nem találtam, valamint az autós sem állt meg. Mit tehetek?

A rendszám alapján feljelentést kell tennünk segítségnyújtás elmulasztása miatt, ha személyi sérülés is történt, akkor a hatóságoknak cserbenhagyás miatt is el kell járniuk.

biciklibaleset Amennyiben nem láttuk a rendszámot, tanút kell szerezünk és vele együtt feljelentést tenni. Ha nem találjuk meg a balesetet okozót (nem láttuk a rendszámot), akkor a kárigénnyel a Magyar Biztosítók Szövetsége irányában kell élni, aki akkor fizet, ha iratokkal igazoltan ismeretlen elkövető okoz kárt nekünk.

Ezt az orvos tudja megállapítani. Amennyiben a sérülés 8 napon túl gyógyul, akkor az súlyosnak számít. Az anyagi kár igazolása a balesetet szenvedett fél kötelessége, melyben szakértő segítségét kérheti.

6. Bicikliúton haladtam, egy autós rámnyitotta az ajtót és az ajtó 10 centis sebet ejtett. Ez súlyosnak minősül? Továbbá ki dönti el, hogy mekkora károm lett?

Ezt az orvos tudja megállapítani. Amennyiben a sérülés 8 napon túl gyógyul, akkor az súlyosnak számít. Az anyagi kár igazolása a balesetet szenvedett fél kötelessége, melyben szakértő segítségét kérheti.

   

7. Úthiba miatt elestem. A biciklibaleset során a kerékpárban is kár történt, valamint a kézfejem is eltört. Mit tehetek?

Ilyenkor akkor van esélyünk az út karbantartójával kifizettetni a kártérítést, ha a sérülés és annak körülménye is dokumentálva lett. A rendőrségnek helyszínelnie kell a baleset helyszínét, lehetőleg közvetlenül a baleset megtörténtekor. Utólagos helyszínelés nagyon ritkán vezet eredményre.

Kerékpáros által okozott kár esetek

8. Kerékpáros nem adta meg az elsőbbséget és nekiment az autómnak. Szerencsére senki nem sérült meg, de az autóban kár keletkezett. Mi a teendő?

A kerékápárosoknak nincs kötelező felelsősségbiztosítása, illetve a lakásbiztosítás sem terjed ki erre. Biciklibaleset során, amennyiben a biciklis volt a károkozó, akkor a kerékpárostól mint természetes személytől kérhetünk kártérítést.

Kérdése van személyi sérüléssel járó közlekedési balesetét illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket bátran! Komoly személyi sérülés esetén kártérítési szakértőink segítenek Önnek megszerezni a legmagasabb kártérítést!

Adja meg elérhetőségét a lap alján, visszahívjuk!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra és tudja meg a részleteket!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!