10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Mire való a kártérítési igény? Tényleg kockázatos kitölteni a nyomtatványt?

A kártérítési igény rengeteg bizonytalanságot szül a biztosítottak részéről. A biztosítóknak természetesen nem áll érdekükben a magas összegű kártérítés kifizetése. Sőt, egyenesen tesznek is érte, hogy minél alacsonyabb összeget kelljen kifizetniük, minél kisebb legyen a kártérítési igény. Ez érthető, hiszen a kártérítés kifizetése számukra csupán kiadás, a biztosítottak részéről ezért fontos a fokozott elővigyázatosság, ha a még oly segítőkész biztosítóval kell intézni a balesetük utáni formaiságokat.

A kártérítési igény nyomtatványának használata azt célozza meg, hogy csak azután fizessen a biztosító, amit erre a lapra felírtunk. Azonban laikusként ezt nehéz szakszerűen és mindenre kiterjedően kitölteni.

kártérítési igény összeállítása ezért okoz problémát. A nehezen érthető és kitölthető kártérítési igény, illetve a nem túl hasznos segítség mind-mind azt szolgálja, hogy meggyűljön a bajunk a kártérítés megfogalmazásakor és hibát vétsünk.

Mi – a tapasztalataink alapján – azt javasoljuk, hogy kártérítési szakértő közreműködése nélkül ne nyújtson be kártérítési igényt!

Kártérítési igény helyett gondolkodjunk kárfelvételben?

Sajnos a biztosítók törekednek rá, hogy ők állapítsák meg, hogy mire jár kártérítés és mire nem. Sok bajba került esik ennek áldozatául és bíznak a biztosítóban, továbbá feltételezik, hogy minden információt és lehetőséget megkapnak tőlük. Azonban ez sokszor nem így van.

Közlekedési baleset

 Kártérítési igénySzerencsés esetben aközlekedési baleset során csak anyagi kárunk lesz. Ilyenkor előkerülnek a kék-sárga bejelentőlapok. Ezen alapszik a gépjárművünkben esett kár kárrendezése, ezért ebben az esetben könnyebb dolgunk van a kártérítési igény rendezésére Ebből a nyomtatványból mindenkinél van egy példány amit a másik fél is aláírt, így később ezt már nem is lehet módosítani.

Természetesen ezzel még nem úsztuk meg, hiszen a biztosító úgyis kitöltet velünk még egy csomó dokumentumot.

Nagyon fontos azonban, hogy ez a bejelentőlap tartalmazza:
– a felek nevét, elérhetőségét (a telefonszámot ellenőrizzük a helyszínen, a személyi adatokhoz pedig kérjük el az igazolványait – ezt nem köteles megmutatni nekünk, de a kölcsönös együttműködés és bizalom miatt elvárható ez a gesztus)
– autó rendszámát, típusát, színét (nem hasraütésre, hanem a forgalmi alapján)
– biztosító neve
Ezeket az adatokat a biztosító elkéri majd tőlünk, ezek nélkül nem lehet elkezdeni az eljárást, nem tudjuk érvényesíteni a kártérítési igényt. 

FONTOS: ha ezeket az adatokat nem kérjük el azonnal, akkor később szinte lehetetlen lesz a másik felet utolérni!

Mit kell írni a nyomtatványra a balesettel kapcsolatban?

  • a baleset pontos helyét (utca, házszám, vagy helyrajzi szám)
  • a baleset idejét (óra, perc pontossággal)
  • a károkozó autó és vezetője adatait
  • a károkozó kötelező biztosításának kötvényszámát
  • és le kell írni, hogy mi történt a saját szavainkkal.

kártérítési igény megállapítása csak ezután fog megkezdődni. Az online kárbejelentés egyre népszerűbb. Az online kárbejelentés egyre népszerűbb. 

Ha az online kárbejelentést vesszük igénybe közlekedési balesetnél, ezt a Magyar Közút Zrt. E-ügyfélszolgálat – kárigény bejelentése menüpontban tehetjük meg, de akár email-ben is elküldhetjük a kártérítési igényt a karigenykezeles@kozut.hu email-címre. 

Mikor bejelentettük a kárunkat, készen áll a kártérítési igény, a biztosító kárfelvételi szakembere felkeres minket, ellenőrzi a helyszínt, megtekinti és felírja a károkat.

Ő csak dokumentál egyelőre, hiába várjuk tőle a teljes kárlistát és összeget, a kártérítési igényt, nem fogja megmondani. Javasolhatja, hogy további vizsgálatok szükségesek, ami alapján a rejtett károk is kiderülnek. A kártérítési igény pontos megfogalmazása során roppant fontos, hogy ne “első felindulásból” kezdjünk neki a procedúrának, hanem derítsük ki a minket ért károk valós mértékét, csak ezután fogalmazzuk meg, mennyi a kártérítési igény.

Ezt követi a kártérítés igény benyújtása, ami mellé a szakértő csatolja a kárfelvételi lapot. 1-2 héten belül postán megkapjuk a biztosító döntését. Ilyenkor a gyors kárkifizetésre is adnak ajánlatot, illetve arra is, ha javíttatjuk az autónkat. Ekkor megszabnak egy plafont, hogy mekkora maximális javítási összeget áll a biztosító.

A kártérítési igény úgy realizálódik, hogy a kérelem benyújtása után a biztosító eldönti, hogy mi arra jogosultak vagyunk-e. Sokan a kárszakértő ajánlása alapján határozzák meg a kárigényüket, azonban ne dőljünk be neki, hiszen nem a biztosító mondja meg, hogy mire igényelhetünk kártérítést, hanem mi állítjuk össze, hogy milyen kárunk lett. Bármilyen kárunk is keletkezett, arra kérhetünk kártérítést, élhetünk a kártérítési igényünkkel, függetlenül attól, hogy mit mond a kárszakértő.

De ez mégsem így történik. Hogy lehet ez?

A gondot a pontos és precíz megfogalmazás jelenti. Például pontos dokumentáció kell arról, hogy egy autó helyreállítása milyen költségekkel jár (tételesen), illetve, hogy nekünk mekkora kiesést jelent, hogy megsérült az autónk?

Lakástűz, csőtörés, viharkár esetén szintén bonyolult procedúra elé nézünk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy betörés, rablás esetén értesíteni kell a rendőrséget. Azt már azonban kevesebben tudják, hogy lakástűz esetén minden esetben értesíteni kell a tűzoltóságot, akkor is, ha viszonylag kicsi volt a tűz és sikerült is eloltani. Fontos! A hatóság értesítésének elmaradása maga után vonhatja a kártérítési igény elutasítását! 

Lakástűz, csőtörés, stb. esetén fel kell sorolnunk pontosan a vagyontárgyakat, azok típusát és beszerzés idejét (ebből számítanak egy amortizációt is), az újrabeszerzés költségét, továbbá csatolni kell a teljes dokumentációt is, úgy mint rendőrségi jegyzőkönyvet, szakértői véleményeket. Itt is fontos, hogy legyünk körültekintőek, hiszen ekkor tudjuk kártérítési igényünket érvényesíteni. 

A biztosító köteles a bejelentéstől számított öt napon belül a helyszínen megvizsgálni a történteket. Fontos, hogy a helyszíni szemléig nem változtathatunk a kár helyszínén, csak annyit, amennyi a további károk megelőzéséhez szükséges. Ha például egy csőtörés esetén a sérült csőszakasz javíttatását elvégezhetjük, a kicserélt, lyukas csőszakaszt őrizzük meg, és a megbontott csempét se pótoljuk a helyszíni szemle időpontjáig. Lehetőleg közvetlenül a kár utáni állapotról készítsünk fényképeket, ez később egyértelművé teszi a helyzetet, és elkerülhetjük a felesleges vitákat.

A biztosító azokat a károkat fogja megtéríteni, melyeket pontosan és teljeskörűen dokumentálni lehet. A dokumentációból ki kell derülnie annak, hogy pontosan mekkora kár ért, mit kell pótolni, milyen plusz költségeim keletkeztek.

Kártérítési igény nem dologi károkra

Gépjárműkár esetén, vagy egy lakástűz, beázás miatti kártérítési igény benyújtása során egyértelmű, hogy mire lehet kártérítést kérni és mire nem. Jóval problémásabb azonban, ha nem dologi kárról van szó.

Autónál nehéz megbecsülni, hogy mekkora kiesés nekünk, hogy nem tudjuk használni a gépjárművünket, ha azt munkacélokra is használjuk. A csereautó használata is pénzbe kerül, a kártérítési igény kidolgozása során ezt is figyelembe kell venni.

 Kártérítési igény törésA személyi sérülés megtörténtekor a károsultaknak fontos figyelembe venni a gyógykezelési költségeket, szállítási költségeket, hozzátartozók segítségét, kieső keresetüket, sőt, még a lelki megrázkódtatás is komoly tényező egy baleset során. Halálos baleset során pedig a családot és a hozzátartozókat illeti meg kártérítés. Ilyen nehéz időkben sajnos sokaknak eszébe sem jut ezt is intézni, azonban a tragikus veszteséget elszenvedő család számára hatalmas segítség lehet a kártérítés a legnehezebb időkben, hiszen sok terhet levesz a vállukról.

Mi a teendő személyi sérülés során?

Ha a balesetben személyi sérülés is történik, akkor a károsultak kérik a gyógykezelés, orvosi ellátás költségeinek a megtérítését. Lehetnek szállítási költségek, de költsége keletkezhet a hozzátartozóknak is, akik a sérült családtagok szállítják a kezelésekre. A sérültek igényt tarthatnak többletköltségük, sőt kieső munkabérük megtérítésére is.

Legyünk elővigyázatosak, hiszen nem csak a kieső munkadíj után kaphatunk sérelemdíjat, hanem megannyi más tényező is döntő szerepet játszhat a kártérítési igény megfogalmazása során.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor keressünk fel egy független kártérítési szakértőt, aki nem csak a biztosítók trükkjeit ismeri, hanem valódi segítséget tud nyújtani, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést kapjuk meg.

Személyi sérülés érte? Komoly anyagi, egészségi és erkölcsi kárt szenvedett? Vegye fel a kapcsolatot még ma kártérítési szakértőnkkel!

Segítségre van szüksége a kártérítési igény benyújtásához?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!