Megítélt kártérítési összegek

Megítélt kártérítési összegek

Ismerjük a mondást: „az ördög nem alszik.” Elég egyetlen balszerencsés mozdulat, vagy rosszkor rossz helyen lenni, és máris megtörtént a baj. Azonban sok esetben meg lehetne előzni ezeket a baleseteket!

Sok olyan munka, illetve munkahely van, amelynek minden pillanata veszélyt rejt magában. Gondoljunk csak a gyárakra, ahol a nagyméretű gépek zakatolnak naphosszat; raktárakra, ahol nem ritka a több tíz méter magas rakodás sem; de ugyancsak ide tartoznak az építkezések is. A listát az idők végtelenségéig lehetne sorolni.

Sokat tehetünk a potenciális veszélyhelyzet, így később a baleset elkerüléséért. Még akkor is, ha ezzel a munkánkat kockáztatjuk.

Ha előre érezzük a veszélyt, akkor megtagadhatjuk azok végrehajtását, amennyiben az jogszabályba ütközik, illetve veszélyezteti saját testi épségünket vagy más munkavállaló életét. Ha mások életét közvetlenül veszélyezteti, akkor pedig kötelességünk megtagadni a feladat ellátását. Ellenkező esetben könnyen mi kerülhetünk a vétkes szerepébe.

Ha azonban már megtörtént a baj, és személyi sérülésről szerzünk tudomást, akkor a munka irányítója felé jelentési kötelezettségünk van, az eseményt rögzíteni kell, majd megállapítani, hogy balesetről, munkabalesetről vagy üzemi balesetről van-e szó.

Csak így érvényesíthetjük igazunkat, hogy a sérelem súlyával arányos, pénzben kifejezett térítést kapjunk, mégpedig legalább olyan összegben, ami alkalmas arra, hogy az okozott hátrányt ellensúlyozza.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Megítélt kártérítési összegek külföldön:

  • Luxushajókon zenészként dolgozott az a magyar férfi, aki munkahelyi balesete óta fél szemére alig lát, ráadásul pánikbeteg lett, fél a vízre szállni, így munkáját is elveszítette. Neki mintegy százmillió forint nagyságrendű összeget ítélhetett meg kártérítésként a magyar bíróság.
  • Egy ablaktisztító lábtörést szenvedett, amikor leesett a magasból munkavégzés közben. A férfit műteni is kellett, és mivel a baleset a munkáltató mulasztásából és hibájából következhetett be, a magyar férfi másfél millió dollár -akkor kis híján 450 millió forint- kártérítést kapott.
  • 3 millió dollár -akkor közel 850 millió forint- kártérítés járt annak a férfinak, aki leesett egy ház tetejéről, mert a lába beakadt egy létrába, és megsérült a háta.
   

Megítélt kártérítési összegek Magyarországon:

  • A nagyságrendileg bruttó 130 millió forint kártérítési összeget megnyerő férfi, a balesetéből fakadóan nagyobb távolságot kerekesszékkel, de kisebb távolságot is csak mankóval tud megtenni. Alapvető szükségleteit ugyan egyedül képes ellátni, de fizikai munkát egyáltalán nem tud végezni.
  • Egy motorkerékpár vezetője vétlenül szenvedett balesetet. Maradandó egészségkárosodással járó sérüléseket szenvedett. Megközelítőleg 15 millió forint kártérítési összeg kifizetésében részesült.
  • Egy fiatal nő autóbalesetet szenvedett a jármű utasaként. A biztonsági öv használata mellett koponyatörés, traumás agyvizenyő. Egy hónapig feküdt kómás állapotban. Maradandó egészségkárosodásának mértéke 30%, amiért 11 millió forint kártérítést fizetett a biztosító.
  • Gyárban bekövetkező baleset esetén, amely okán az elszenvedő fél elveszíti valamely végtagját (ujját, vagy akár az egész karját) 1-10 millió forintig is terjedhet a kártérítés. De másik példával élve, egy raktárban lezuhanó rakomány által előidézett törés (láb, kar) 1-5 milliót „érhet”, míg egy súlyosabb eset, például gerincsérülés esetén ez az összeg 40-100 milliós nagyságrendig is rúghat.

A kártérítés összege nagyon változatos lehet amennyiben munkahelyi baleset történt. A biztosítók egyfajta iránymutatást tudnak adni, de a törvényileg minket megillető összeg ettől drasztikusan is eltérhet.

A munkahelyi baleseteknél nem csak az számít, hogy mekkora sérülést szenvedett az áldozat, hanem az is, hogy ez rá milyen hatással lehet a jövőben. Egy titkárnő munkáját kétségkívül megnehezíti egy kéztörés. Azonban rövid idővel később újra munkába állhat. Egy rakodómunkás számára ugyanez a kéztörés sokkal nagyobb veszéllyel jár, hiszen teljes felépüléséig keresőképtelen marad a dolgozó.

Jól látható, hogy ugyanaz a kéztörés is más mértékben sújtja a sérülteket, ennek megfelelően a kártérítés összege is eltérő lehet.

Járjunk el a legbölcsebben, és rögzítsünk mindent a jegyzőkönyvben, illetve konzultáljunk egy független baleseti specialistával, aki harcol az érdekeinkért, és képes a lehető legmagasabb, minket megillető kártérítést megszerezni számunkra.

Mivel sem az ügyintézés, sem pedig a tanácsadás semmilyen előzetes költséggel nem jár Önnek, mert munkánkért kizárólag sikerdíjat számítunk fel, így láthatja, hogy az esetlegesen meg nem kapott, de Önt jogosan illető kártérítésen kívül további veszítenivalója nincs.

Szerezze meg a maximális kártérítést és jelentkezzen ingyenes konzultációra!

JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA!

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!