10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Az autósok a valódi felelősek a motorbalesetekért?!

Ha a legveszélyesebb járművet keressük, akkor a legtöbben egyből a száguldozó motorokra gondolnak. Pedig a statisztika szerint a motorosok közt van a legkevesebb baleset. Miért a motorbaleset a legrettegettebb közúti baleset?

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a statisztikát döntően befolyásolja, hogy hányan használják egyik, vagy másik közlekedési eszközt. Kevesen tudják, hogy évente átlagosan 15.500-17.000 közlekedési baleset történik Magyarországon. Sajnos ez a szám 2010 óta szinte állandó.

Közlekedési-balesetek-megoszlása grafikon

A személyautók 67% (kék), kerékpár 12% (piros), teherautó 9% (sárga), gyalogos 6% (zöld), kismotor 4% (narancs), nagymotor 2% (türkiz).

A motorbaleset azért sereghajtó a felsorolásban (1.000 alatti baleset), mert arányaiban nagyon kevesen motoroznak. Ennek ellenére a közlekedés többi résztvevője még mindig tőlük tart a legjobban.

Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy tavasszal egy látványos “rajzásba” kezdenek és a motorosok akkor is feltűnőek az úton, ha szabályosan közlekednek. Illetve sajnos minden autós találkozott már vakmerő motorossal, sajnos ez a tapasztalat az egész “motoros társadalomra” rányomja a bélyegét.

Ez több konflikust is szül a motoros-autós közlekedők között, hasonlóan, mint a biciklisekkel, amiről itt írtunk cikket korábban: biciklibaleset.

Veszedelmes motorosok?

A motorbaleset tehát nem túl gyakori, viszont a sajtó tele van vele. Ennek az az oka, hogy a motorbalesetek nagyon nagy arányban végződnek tragédiával. Egy másik kimutatás alapján a motorbalesetek 96-98%-a végződik sérüléssel. Ez hatalmas szám.

Tények a motoros balesetekről

  1. A balesetek 75%-a során a motoros másik járművel ütközik, 25%-a során valamilyen rögzített tárggyal (például fa, oszlop).
  1. A motor meghibásodása csak 3%-ban okoz balesetet. Ez szinte minden esetben a defektet jelenti. A meghibásodások általában az elhanyagolt műszaki állapotra vezethetőek vissza.
  2. Ha nem másik járművel ütközik a motoros, akkor az 67%-ban a motoros hibájából következik be. Ez gyakran a gyorshajtásra, vagy a csúszós útra vezethető vissza.
    Ellenben, ha több közlekedő vesz részt a balesetben, akkor általában a motorosok hibáznak kevesebbet: az esetek ⅔-ad részét az okozza, hogy a motorosnak nem adták meg a jogos elsőbbséget.
  3. A gödrök, kátyúk csupán 2%-ban, a kutyák, vadállatok csupán 1%-ban okoznak balesetet.

Mi SEGÍTÜNK Neked!

Ha balesetet szenvedtél, ahol megsérültél, és nem Te voltál a hibás,
akkor akár több 10-, 100 millió forintos kártérítést is kaphatsz!

A kártérítés megfizetését törvény írja elő!

Kérd profi kártérítési szakértőink segítségét!

Kattints a gombra!

Motorbalesetek jellemző szituációi

1.Csak Ön után!

Azt hihetnénk, hogy az autós-motoros konfliktus okozza leggyakrabban a baleseteket, de ez nem így van. Ez valójában csak igen ritkán szül valódi balesetet. Azonban nagyon veszélyes az a szituáció, hogy az egyenesen haladó motorosnak nem adja meg az elsőbbséget a szemből érkező, balra forduló autós.

2.Kereszteződés, körforgalom

A kereszteződésekben szintén extrán kell figyelnie a motorosoknak, hiszen sokszor nem veszik észre őket, illetve a közlekedők elmaradó indexelése okozza a problémát.

3.Szélvihar, szakadó eső

Az időjárás szinte soha nem játszik közre, hiszen csupán a balesetek 2%-a köthető össze az időjárással (szél, eső).

4.A világ végére biztonságosan, de a postáig rettegve? Igen!

A legtöbb balesetet a rövid utazások okozzák és ilyenkor is főleg az elindulást követő pillanatokban.

5.

A filmekben gyakran folyik ki az üzemanyag az útra a balesetek során. Ez nem csak hollywood-i filmelem hanem a motoros balesetek 62%-a során megtörténik. Ennek oka, hogy a benzintank szinte minden esetben sérül a balesetek során.

6.Szelíd motorosok?

A motorbalesetek döntően a 16-24 éves korosztállyal történnek, míg a legalacsonyabb a 30-50 éves közti korosztályban. Sokkal valószínűbb, hogy férfi szenved balesetet, hiszen 96%-a férfi és csupán 4%-a nő a balesetet szenvedőknek.

Természetesen itt is érvényes, hogy a statisztikához hozzátartozik, hogy csak nagyon kevés női motoros található.

7.Új fiú a pályán

A balesetek elszenvedőinek 92%-a friss jogosítvánnyal rendelkezik. A balesetek több, mint felében a motorosok alig 5 hónapja vezetnek.

A biztonságot jelentősen növeli, ha a jogosítvány megléte után vezetéstechnikai tréningeken vesznek részt a kerekesek.

8.

Utassal megfontoltabbak a motorosok, hiszen a statisztikák szerint elenyésző az utassal történő balesetek száma.

9.Tűzpiros motor, lángnyelvek?

A statisztikai mutatók szerint a motor típusa (klasszikus, túra, sport…) és a motorok színe, az extravagáns, vagy éppen szolid megjelenés nem befolyásolják a baleseteket.

Azonban az átalakított motorok annál inkább veszélyesek! Az egyedi kivitelezésű motorok (pl. az un. cafe-racer) gyakrabban vesznek részt balesetben.

10.Ki engedte meg?

A jogosítvány nélküli, vagy a visszavont vezetői engedéllyel rendelkező motorosok nagy számban okoznak és szenvednek el balesetet.

Hogyan csökkentsük a balesetek számát?

motorbaleset

A balesetek döntő többsége azért következik be, mert az autósok nem látták a motorosokat. Ennek oka gyakran a holt tér, vagy a rossz látási viszonyok.

A motorosok gyakran elfelejtik a nappali menetfényt használni, illetve csak elenyésző számuk használ láthatósági felsőruházatot. Pedig ezek használata döbbenetesen tudja csökkenteni a veszélyt.

A balesetekben bekövetkező sérülések számát pedig a megfelelő biztonsági ruházattal tudjuk csökkenteni. Ilyen a megfelelő minőségű sisak, protektoros ruházat, szakadásálló ruha, gerincvédő, ízületvédő (térd, könyök), csizma.

Érdekesség, hogy a balesetet szenvedők 73%-a nem használ motoros szemüveget. Arra is érdemes kitérni, hogy a legtöbb, bukósisak nélkül bekövetkezett balesetet az alacsony végzettségű motorbiciklisek szenvedik el, akik rövid távon, nyáron motoroztak.

Milyen balesetek a leggyakoribbak?

A motorbalesetek ritkák, azonban ha mégis bekövetkezik a baj, akkor általában súlyos sérülésekkel kell számolni.

1. A sérülések bő 50%-ában a motorosok lába sérül: boka, térd, láb, lábszár, comb.

2. A balesetet szenvedők 13%-a egy viszonylag kis testfelületen, a lágyékon szereznek sérülést. Ezek a frontális ütközések miatt történnek meg és a motor kormánya okozza.

A legtöbb halálos közlekedési balesetet szenvedő motoros mellkas, vagy fejsérülést szerez.

3. A motoros halálos közlekedési balesetek szinte felénél az alkoholos befolyásoltság is szerepet játszik.

4. A motorosok kevesebb, mint tizedének van megfelelő balesetbiztosítása. Ennek pedig döntő jelentősége van abban, hogy milyen kártérítés jöhet szóba, illetve mennyit fizet a biztosító a baleset után.

5. Nagy sebességnél történő balesetben a védőfelszerelés hatékonysága csökken. Kisebb sebességnél a megfelelő méretű és kialakítású ruházat (bőr, vagy speciális textil ruházat), továbbá védőfelszerelés (kesztyű, vesevédő, gerincvédő, térd- és könyökvédő, sisak, csizma) használata szinte minimalizálja az eséssel járó sérüléseket.

Nagyobb sebességnél viszont egyedül ezekkel a kiegészítőkkel van esélye a motorosnak elkerülni, csökkenteni a sérüléseket, viszont így is a szerencsében kell bízniuk a motorosoknak ezeknél az eseteknél.

Nem lehetetlen biztonságosan motorozni

motorbaleset

A statisztikák tanulsága szerint egy magas végzettségű, 40 éves, rutinos, női motoros nyerge mögött vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha világkörüli úton veszünk részt és csiga tempóban közlekedünk talpig páncélban egy gyári motoron.

 

De már azzal is sokat tehetünk a biztonságunkért (motorosként, vagy egyéb, forgalomban résztvevő félként), ha türelemmel, figyelemmel, felelősséggel közlekedünk. Betartjuk a KRESZ szabályait, különösen figyelünk a láthatóságra és megfelelő állapotú védőfelszereléseket, járműveket használunk.

Sajnos Magyarországon az utóbbi években nem csökkent a balesetek száma döntően. Hiába a rendőrségi akciók és az egyre szigorúbb biztonságtechnikai előírások.

Közlekedési balesetek egy pillanat alatt megváltoztathatnak sorsokat, családokat. Nem csak egészségügyi, hanem nagyon komoly anyagi és egzisztenciális kockázatnak is kiteszik ezek a balesetek a vétkes és a szenvedő feleket és családjaikat.

Ha baleset ér minket, melyben anyagi, vagy egészségügyi kárt szenvedtünk, akkor kártérítés jár nekünk. Sajnos a megfelelő mértékű kártérítési igény meghatározása hozzáértő szakértő nélkül szinte lehetetlen.

A biztosító és a vétkes fél gyakran kihátrál a kötelezettsége alól és nem segít!

Ha Ön, vagy hozzátartozója is vétlen fél volt egy balesetben, akkor komoly kártérítésre számíthat! Egyes esetekben akár több milliós kártérítést sikerült kiharcolnunk olyan esetekben, amikor a biztosító semmit sem akart fizetni!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!