Az autósok a valódi felelősek a motorbalesetekért?!

Ha a legveszélyesebb járművet keressük, akkor a legtöbben egyből a száguldozó motorokra gondolnak. Pedig a statisztika szerint a motorosok közt van a legkevesebb baleset. Miért a motorbaleset a legrettegettebb közúti baleset?

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a statisztikát döntően befolyásolja, hogy hányan használják egyik, vagy másik közlekedési eszközt. Kevesen tudják, hogy évente átlagosan 15.500-17.000 közlekedési baleset történik Magyarországon. Sajnos ez a szám 2010 óta szinte állandó.

A személyautók 67% (kék), kerékpár 12% (piros), teherautó 9% (sárga), gyalogos 6% (zöld), kismotor 4% (narancs), nagymotor 2% (türkiz).

A motorbaleset azért sereghajtó a felsorolásban (1.000 alatti baleset), mert arányaiban nagyon kevesen motoroznak. Ennek ellenére a közlekedés többi résztvevője még mindig tőlük tart a legjobban.

Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy tavasszal egy látványos “rajzásba” kezdenek és a motorosok akkor is feltűnőek az úton, ha szabályosan közlekednek. Illetve sajnos minden autós találkozott már vakmerő motorossal, sajnos ez a tapasztalat az egész “motoros társadalomra” rányomja a bélyegét.

Ez több konflikust is szül a motoros-autós közlekedők között, hasonlóan, mint a biciklisekkel, amiről itt írtunk cikket korábban: biciklibaleset.

Veszedelmes motorosok?

A motorbaleset tehát nem túl gyakori, viszont a sajtó tele van vele. Ennek az az oka, hogy a motorbalesetek nagyon nagy arányban végződnek tragédiával. Egy másik kimutatás alapján a motorbalesetek 96-98%-a végződik sérüléssel. Ez hatalmas szám.

Tények a motoros balesetekről

  1. A balesetek 75%-a során a motoros másik járművel ütközik, 25%-a során valamilyen rögzített tárggyal (például fa, oszlop).
  1. A motor meghibásodása csak 3%-ban okoz balesetet. Ez szinte minden esetben a defektet jelenti. A meghibásodások általában az elhanyagolt műszaki állapotra vezethetőek vissza.
  2. Ha nem másik járművel ütközik a motoros, akkor az 67%-ban a motoros hibájából következik be. Ez gyakran a gyorshajtásra, vagy a csúszós útra vezethető vissza.
    Ellenben, ha több közlekedő vesz részt a balesetben, akkor általában a motorosok hibáznak kevesebbet: az esetek ⅔-ad részét az okozza, hogy a motorosnak nem adták meg a jogos elsőbbséget.
  3. A gödrök, kátyúk csupán 2%-ban, a kutyák, vadállatok csupán 1%-ban okoznak balesetet.

A hirdetés után a cikk folytatódik

   

Motorbalesetek jellemző szituációi

1.Csak Ön után!

Azt hihetnénk, hogy az autós-motoros konfliktus okozza leggyakrabban a baleseteket, de ez nem így van. Ez valójában csak igen ritkán szül valódi balesetet. Azonban nagyon veszélyes az a szituáció, hogy az egyenesen haladó motorosnak nem adja meg az elsőbbséget a szemből érkező, balra forduló autós.

2.Kereszteződés, körforgalom

A kereszteződésekben szintén extrán kell figyelnie a motorosoknak, hiszen sokszor nem veszik észre őket, illetve a közlekedők elmaradó indexelése okozza a problémát.

3.Szélvihar, szakadó eső

Az időjárás szinte soha nem játszik közre, hiszen csupán a balesetek 2%-a  köthető össze az időjárással (szél, eső).

4.A világ végére biztonságosan, de a postáig rettegve? Igen!

A legtöbb balesetet a rövid utazások okozzák és ilyenkor is főleg az elindulást követő pillanatokban.

5.A filmekben gyakran folyik ki az üzemanyag az útra a balesetek során. Ez nem csak hollywood-i filmelem hanem a motoros balesetek 62%-a során megtörténik. Ennek oka, hogy a benzintank szinte minden esetben sérül a balesetek során.

6.Szelíd motorosok?

A motorbalesetek döntően a 16-24 éves korosztállyal történnek, míg a legalacsonyabb a 30-50 éves közti korosztályban. Sokkal valószínűbb, hogy férfi szenved balesetet, hiszen 96%-a férfi és csupán 4%-a nő a balesetet szenvedőknek.

Természetesen itt is érvényes, hogy a statisztikához hozzátartozik, hogy csak nagyon kevés női motoros található.

7.Új fiú a pályán

A balesetek elszenvedőinek 92%-a friss jogosítvánnyal rendelkezik. A balesetek több, mint felében a motorosok alig 5 hónapja vezetnek.

A biztonságot jelentősen növeli, ha a jogosítvány megléte után vezetéstechnikai tréningeken vesznek részt a kerekesek.

8.Utassal megfontoltabbak a motorosok, hiszen a statisztikák szerint elenyésző az utassal történő balesetek száma.

9.Tűzpiros motor, lángnyelvek?

A statisztikai mutatók szerint a motor típusa (klasszikus, túra, sport…) és a motorok színe, az extravagáns, vagy éppen szolid megjelenés nem befolyásolják a baleseteket.

Azonban az átalakított motorok annál inkább veszélyesek! Az egyedi kivitelezésű motorok (pl. az un. cafe-racer) gyakrabban vesznek részt balesetben.

10.Ki engedte meg?

A jogosítvány nélküli, vagy a visszavont vezetői engedéllyel rendelkező motorosok nagy számban okoznak és szenvednek el balesetet.

Hogyan csökkentsük a balesetek számát?

motorbaleset

A balesetek döntő többsége azért következik be, mert az autósok nem látták a motorosokat. Ennek oka gyakran a holt tér, vagy a rossz látási viszonyok.

A motorosok gyakran elfelejtik a nappali menetfényt használni, illetve csak elenyésző számuk használ láthatósági felsőruházatot. Pedig ezek használata döbbenetesen tudja csökkenteni a veszélyt.

A balesetekben bekövetkező sérülések számát pedig a megfelelő biztonsági ruházattal tudjuk csökkenteni. Ilyen a megfelelő minőségű sisak, protektoros ruházat, szakadásálló ruha, gerincvédő, ízületvédő (térd, könyök), csizma.

Érdekesség, hogy a balesetet szenvedők 73%-a nem használ motoros szemüveget. Arra is érdemes kitérni, hogy a legtöbb, bukósisak nélkül bekövetkezett balesetet az alacsony végzettségű motorbiciklisek szenvedik el, akik rövid távon, nyáron motoroztak.

Milyen balesetek a leggyakoribbak?

A motorbalesetek ritkák, azonban ha mégis bekövetkezik a baj, akkor általában súlyos sérülésekkel kell számolni.

1. A sérülések bő 50%-ában a motorosok lába sérül: boka, térd, láb, lábszár, comb.

2.A balesetet szenvedők 13%-a egy viszonylag kis testfelületen, a lágyékon szereznek sérülést. Ezek a frontális ütközések miatt történnek meg és a motor kormánya okozza.

A legtöbb halálos közlekedési balesetet szenvedő motoros mellkas, vagy fejsérülést szerez.

3.A motoros halálos közlekedési balesetek szinte felénél az alkoholos befolyásoltság is szerepet játszik.

4. A motorosok kevesebb, mint tizedének van megfelelő balesetbiztosítása. Ennek pedig döntő jelentősége van abban, hogy milyen kártérítés jöhet szóba, illetve mennyit fizet a biztosító a baleset után. 

5.Nagy sebességnél történő balesetben a védőfelszerelés hatékonysága csökken. Kisebb sebességnél a megfelelő méretű és kialakítású ruházat (bőr, vagy speciális textil ruházat), továbbá védőfelszerelés (kesztyű, vesevédő, gerincvédő, térd- és könyökvédő, sisak, csizma) használata szinte minimalizálja az eséssel járó sérüléseket.

Nagyobb sebességnél viszont egyedül ezekkel a kiegészítőkkel van esélye a motorosnak elkerülni, csökkenteni a sérüléseket, viszont így is a szerencsében kell bízniuk a motorosoknak ezeknél az eseteknél.

Nem lehetetlen biztonságosan motorozni

motorbalesetA statisztikák tanulsága szerint egy magas végzettségű, 40 éves, rutinos, női motoros nyerge mögött vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha világkörüli úton veszünk részt és csiga tempóban közlekedünk talpig páncélban egy gyári motoron.

De már azzal is sokat tehetünk a biztonságunkért (motorosként, vagy egyéb, forgalomban résztvevő félként), ha türelemmel, figyelemmel, felelősséggel közlekedünk. Betartjuk a KRESZ szabályait, különösen figyelünk a láthatóságra és megfelelő állapotú védőfelszereléseket, járműveket használunk.

Sajnos Magyarországon az utóbbi években nem csökkent a balesetek száma döntően. Hiába a rendőrségi akciók és az egyre szigorúbb biztonságtechnikai előírások.

Közlekedési balesetek egy pillanat alatt megváltoztathatnak sorsokat, családokat. Nem csak egészségügyi, hanem nagyon komoly anyagi és egzisztenciális kockázatnak is kiteszik ezek a balesetek a vétkes és a szenvedő feleket és családjaikat. 

Ha baleset ér minket, melyben anyagi, vagy egészségügyi kárt szenvedtünk, akkor kártérítés jár nekünk. Sajnos a megfelelő mértékű kártérítési igény meghatározása hozzáértő szakértő nélkül szinte lehetetlen.

A biztosító és a vétkes fél gyakran kihátrál a kötelezettsége alól és nem segít!

Ha Ön, vagy hozzátartozója is vétlen fél volt egy balesetben, akkor komoly kártérítésre számíthat! Egyes esetekben akár több milliós kártérítést sikerült kiharcolnunk olyan esetekben, amikor a biztosító semmit sem akart fizetni!

Komoly személyi sérülés esetén kártérítési szakértőink segítenek Önnek megszerezni a legmagasabb kártérítést!

Adja meg elérhetőségét a lap alján, visszahívjuk!
Segítünk Önnek!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra és tudja meg a részleteket!

JELENTKEZEM!