Utazási balesetek nyaraláskor – Ismerje meg lehetőségeit!

Mindenki tudja, hogy az utazási balesetek mennyire gyakoriak, mégis mindig azt hisszük, ilyen csak másokkal történik meg. Nagyon gyorsan tönkreteheti az üdülést, ha már az odaút közben rosszra fordulnak a dolgok, de a megfelelő intézkedésekkel a tragédiák anyagi vonzatától már nem kell félni.

Évente körülbelül hatmillió alkalommal utaznak magyarok külföldre, és hozzávetőleg minden ötödik személlyel történik kisebb-nagyobb baleset. Ezt figyelembe véve megdöbbentő, hogy a bajba kerültek csupán töredéke fontolgatja a kártérítés igénylését. Sok esetben már a vakáció legelején, az utazás során bekövetkezik a baj, de gyakran előfordul az is, hogy bár a nyaralás remek volt, hazafelé történik baleset. Gyakran elfelejtjük, hogy az odaút és a visszaút is tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Fő az elővigyázatosság!

Leggyakrabban közlekedési baleset, azon belül autóbaleset keseríti meg a nyaralást.

Sokan már az első lépést elrontják azzal, hogy túlságosan megpakolják a járművet. Persze, nehéz megválni a saját tárgyaktól, amikor ismeretlen helyre igyekszik az ember, de a túlságosan – és valószínűleg feleslegesen – leterhelt jármű életveszélyes lehet.

utazási balesetekIndulás előtt érdemes megnézni az autó forgalmi engedélyén lévő súlyokat: a nagyobb értéket vonja ki a kisebből, így megkapja, mennyi az autó tényleges terhelhetősége, és igyekezzen ezt a határt nem átlépni. További veszélyhelyzetektől mentesítheti önmagát és családját, ha a poggyászok közül rögzít mindent, amit csak lehet, illetve ha a nagyobb súlyú csomagokat alulra pakolja. Már a legközelebbi népszerű nyaralóhely, Horvátország is többezer kilométerre van oda-vissza, nem szerencsés, ha ezeket a hosszú távokat balesetveszélyes poggyásszal teszi meg.

A hosszú távon való vezetés embert próbáló feladat. Ne ilyenkor kezdjen el kísérletezni saját határaival! Ha eddig nem szokott hozzá az éjjeli vezetéshez, ne most kezdje el, és ha eddig nem fogyasztott koffeintartalmú készítményeket, ne most számítson az első átütő hatásra. Ne spóroljon a szálláson azzal, hogy éjjel utaznak, ha a család nem tudja megoldani, hogy a sofőrök váltsák egymást.

Utazási balesetek külföldön

Sajnos az út alatt is rengeteg szerencsétlen szituáció fordulhat elő. Ha külföldön történik közúti baleset, fontos, hogy helyesen és higgadtan járjon el. A legelső és legfontosabb: mindenképp hívjon rendőrt!

utazási balesetekUtazási balesetek során akkor is rendőrt kell hívni, ha az autó a sérülés ellenére is üzemképes, ugyanis a kárrendezéskor igazolni kell, hogy nem eltitkolt baleset volt – ilyenkor szükséges lehet a rendőri jegyzőkönyv. Ha pedig biztosra akar menni, Ön is készítsen fotókat a helyszínen, amik megmutatják az esetet, valamint fontos az is, hogy töltse ki az Európai Baleseti Bejelentőt.

A kárrendezés és a biztosítási eljárás miatt a legkisebb személyi sérülésnél is rendőrt kell hívni. Sokan azt hiszik, az Európai Egészségügyi Kártya mindent megold külföldi balesetekkor, pedig azzal csak sürgősségi ellátás kapható, és a járulékos költségektől sem szabadít meg. Arra tehát nem lehet hivatkozni, hogy “nekem nem kell biztosítás, mert van EU-kártyám”.

Személyi sérülések

Sajnos utazási balesetekkor a legkülönfélébb, legspeciálisabb helyzetek állhatnak be, de a biztosítók azért elég sok mindenre gondoltak. A legtöbb ajánlat magába foglalja az ápolási díjat, ami naponta csak párszáz forintos tétel, de például olyan esetekben, mint a sürgősségi orvosi költségek és a baleset miatti tartózkodás meghosszabbítása, már többszázezres kifizetésekről lehet szó.

A legrosszabb esetekben (halál vagy maradandó károsodás) a kártérítés összege milliós nagyságrendű. Az utasbiztosítás az egyéb költségeket is megtérítheti, például az ügyvéd díját, a betegszállítást vagy a beteglátogatás költségeit. Fontos, hogy ne legyintsen a baleseti biztosításra, csakmert “ha nem történik semmi, kidobott pénz”, ugyanis egy utasbiztosítás napi párszáz forint, cserébe pedig egész nyaralás alatt biztonságérzetet és védelmet nyújt.

Egyéb szerencsétlenségek

utazási balesetekEzek a biztosítási opciók egyébként nem csak az autós közlekedésre vonatkoznak: ha netán légi katasztrófa vagy vízi baleset következne be a vakáció során, ugyanúgy lehet ezekkel a kártérítési értékekkel számolni, hiszen ezek elsődlegesen a személyi sérülés által vannak meghatározva, nem a jármű vagy eszköz jellegét illetően.

Az utazási biztosításnak van néhány szürke zónája, az egyik ilyen a terrrorizmus. A biztosításokból sokáig kihagyták az efféle új keletű, ám nagyon is veszélyes tényezőket, de mostanra már ezeket is belefoglalták. A biztosító azonban még most is csak akkor fizet, ha az ország, ahol a tragédia történt, egyébként nem szerepelt a nem javasolt úti célok között.

Ezen kívül,. nyaralás lévén, érdemes a biztosítás kötésekor megérdeklődni azt is, kapható-e kártérítés a speciális vízi balesetekre, például medúzacsípésre, komoly napszúrásra vagy olyan komolyabb problémákra, melyek akár sérelemdíj kifizetését is követelhetik.

Baleset érte utazás során? Szeretne tisztában lenni jogaival és lehetőségeivel? Keressen minket még ma!

Ingyenes visszahívást kérek!