10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Táppénz kisokos

Ha valaki sérülést szenved el, legyen az közúti-, közlekedési-, vagy munkahelyi baleset (ide kattintvatöbbet tudhat meg róla), az eset sokszor nem csak a sérültre, hanem annak egész családjára is kihathat.

táppénz

A károsult testi-lelki sérülése mellett megviselő lehet a beteg esetleges kórházi kezelése alatti látogatása, a felépülés időtartama alatti ápolása. A szükséges gyógyszerek, orvosi segédeszközök beszerzésével járó költségeket sokszor nehéz fedezni, ha valamelyik családtagunk keresőképtelenné válik.

Ilyenkor bizonyos feltételeknek való megfelelés esetén a kieső jövedelem egy részét pénzbeli ellátással, vagyis táppénzzel pótolja az egészségbiztosítás.

Fontos, hogy a TB ellátás szempontjából lényegtelen, hogy a balesetet szenvedő fél hibájából történt e a sérülés.

Ebben a kezdeti, erőt próbáló időszakban lehet segítség a táppénz. De mégis kinek, mennyi és mennyi ideig jár? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Betegszabadság

A keresőképtelenség első 15 napján még nem táppénzre, hanem betegszabadságra jogosult a munkavállaló.

A betegszabadság nem a egészségbiztosító juttatása, hanem a munkáltató kötelest azt folyósítani.A munkáltató évenként 15 nap betegszabadságot köteles biztosítani dolgozói számára. A betegszabadság alatt folyósított összeg a távolléti díj 70%-a.

Betegszabadság igénybevételéhez szükséges orvosi, vagy korházi kezelés esetén a kórház által kiállított igazolás a keresőképtelenségről.

A betegszabadságra jogosult dolgozónak táppénz a betegszabadság lejárta utáni naptól járhat.

Ki jogosult táppénzre?
  • táppénzA táppénzre csak a Társadalombiztosítással rendelkezők jogosultak, tehát alapvető feltétel, hogy a biztosítás fennállása alatt alakult ki keresőképtelenség.
  • A biztosítottnak, úgynevezett egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot kell fizetnie, melynek mértéke 8,5 százalékot, ezzel jogosultságot szerez a táppénz igénybevételére. Többek között ez kerül levonásra a bruttó munkabérből.
  • A keresőképtelenséget orvosnak kell megállapítania.

 

Mennyi ideig jár a táppénz?
  • Az orvos által igazolt keresőképtelenség időtartamára,
  • de legfeljebb egy évig jár, ha a keresőképtelenség alatt fennáll munkaviszonya, minimum egy éves biztosítotti viszonnyal rendelkezik és nincs táppénzelőzménye, vagyis az elmúlt egy évben nem kapott táppénzt.

A táppénz minden naptári napra jár, munkaszüneti, szabad és pihenőnapra is!

Viszont a táppénz folyósítását megzüntetik, ha a kötelező orvosi felülvizsgálaton elfogadható indoklás nélkül nem jelenik meg a beteg,ha az orvos utasításait nem tartja be, vagy a felépülést tudatosan késlelteti.

Mi SEGÍTÜNK Neked!

Ha balesetet szenvedtél, ahol megsérültél, és nem Te voltál a hibás,
akkor akár több 10-, 100 millió forintos kártérítést is kaphatsz!

A kártérítés megfizetését törvény írja elő!

Kérd profi kártérítési szakértőink segítségét!

Kattints a gombra!

Milyen összegű a táppénz?

A táppénz összegét elsősorban a munkabér mértéke határozza meg, ami után a biztosított százalékos arányban fizeti az egészségbiztosítási járulékot.

Sajnos manapság sok helyen bevett eljárás, hogy valamilyen összeggel be van ám jelentve a dolgozó, de a tényleges fizetése ennél jóval több, amit borítékba kap meg fizetéskor. Fontos tudni, hogy, a táppénz összege mindig a bejelentett munkabérből kerül kiszámításra.

A táppénz összege a napi átlagkereset 60%-a, két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén 50%, míg kórházi ápolás esetén a napi átlagkereset 50%-a a biztosításban töltött időtől függetlenlenül. Ám a folyósított napi összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, tehát a 2016-os minimálbér alapján a napi 7400Ft.-ot.

Hová nyújtsam be táppénz iránti igényem, és meddig?

táppénz

Munkavállalóknak minden esetben a munkáltatójuknak kell benyújtani a táppénz iránti igényt, vállalkozóknak, őstermelőknek és önfoglalkoztatóknak pedig az illetékes egészségbiztosítási pénztárba.

Táppénz iránti igényt maximum hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni!

Az ügyintézés menete, és a táppénz folyósítása

Fontos kérdés lehet, hogy mennyi idő alatt bírálnak el egy-egy táppénz igényt.

A táppénz kérelem megérkezését követő naptól számított 8 nap alatt, hiánypótlás vagy tényállás tisztázás szükségessége esetén 21 nap alatt bírálják el ígényünket.

A kérelmet a munkáltatató által üzemeltet társadalombiztosítási illetékes kifizetőhely, vagy ennek hiányában az illetékes kormányhivatal bírálja el, és folyósítja az összeget.

Nyilván ha valaki a megszokott fizetése felét vagy 60%-át kapja meg, holott még plusz kiadásai is adódhatnak a sérülésből kifolyólag, az nem jelent hosszú távú megoldást, ám sok esetben a baleset elszenvedője személyi sérülésesetén akár többmilliós (súlyos esetben akár több tízmilliós) kártérítésre lehet jogosult.

Még jogosultság esetén, és ügyvédi segítséggel is hosszú időre el tud húzódni egy egy eljárás, mire a sérült megkapja a neki járó kártérítést a biztosítótól.

Minden esetben vegyen igénybe jogi tanácsadást, mert a biztosítók megvezethetik. Tudta, hogy éves szinten ezrével esnek el a károsultak jogos kártérítésüktől?

Ne feledjük, hogy a kártérítés nem ajándék és nem alamizsna, hanem törvény szerint megilleti az áldozatot!

Baleset érte?Konzultáljon szakértőnkkel, és tájékozódjon lehetőségeiről!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!