Megtörtént munkahelyi balesetek – mit tehet a kártérítési specialista?

A munkahelyi balesetek száma nem csökken a szigorú előírások ellenére sem. Mindenkitől egyre több feladatot kívánnak és rövidebb idő alatt. Ezért a balesetek kockázatát sem lehet csökkenteni. De mi tehetünk, ha megtörtént a baj?

Sajnos a munkahelyi balesetek gyakran hosszú távon megváltoztatják az áldozatok és családtagjaik életét. A munkabaleset, foglalkozási megbetegedés komoly kockázatot jelent számunkra, hiszen nem lehetünk biztosak benne, hogy ez beárnyékolja-e jövőnket. Hiszen a maradandó balesetek megváltoztatják az áldozatok és ez a családjuk életminőségét is. A balesetek nemcsak egészségügyileg veszélyeztetik az áldozatokat, hanem sajnos komoly anyagi kieséssel is járhatnak.

Mit tehet egy kártérítési specialista?

kártérítési specialistaA törvény úgy rendelkezik, hogy a munkahelyi balesetek után a balesetet szenvedettek olyan kárpótlást kapjanak, ami megfelelő anyagi biztonságot és kompenzációt nyújt számukra. Sajnos a munkaadók és a biztosítók gyakran vissza próbálnak élni a bajba jutott munkavállaló helyzetével és nem szeretnék a törvényileg megillető kárpótlást kifizetni számukra.

Azonban a kártérítési specialista ilyenkor hatalmas segítség lehet. Ő ismeri és tudja alkalmazni a törvényi kötelezettségeket és lehetőségeket, valamint hivatalosan fel tud lépni a károsult érdekeiért. Fel tudja mérni, hogy mekkora összegű kártérítésre jogosult a károsult és azt is tudja, hogy azt hogyan szerezze meg számára.

Megtörtént munkahelyi balesetek

Olvassa el az alábbi, közelmúltban megtörtént eseteket, ahol a balesetet szenvedettek semmit, vagy csak töredékét kapták volna jogos kártérítésüknek! Az esetekből kiderül, hogy a megpróbáltatásaikat gyakran a biztosító és a munkaadó magatartása is tetézi. Évente ezrével esnek el a jogos kártérítésüktől, mert becsapják őket! Nem kellene így járniuk, ha szakértő kártérítési specialista szolgálatait is igénybe vennék.

József (42), építkezési baleset

József egy építkezésen dolgozott a tetőn. A munkaadó nem biztosította a megfelelő biztonsági feltételeket számára, ezért a magasból lezuhant. A több méteres esést követően gerince megsérült, és nyaktól lefelé lebénult. Az esetet követően egy évig kórházban kezelték, de az orvosok nem tudnak rajta segíteni, ezért élete végéig ápolásra van szüksége, és kerekesszékbe kényszerült.

kártérítési specialistaAz esetet követően a munkáltató nem akart fizetni, holott egyértelmű volt a felelőssége. Igyekezett megúszni a felelősségre vonást. Először letagadta a balesetet, később magát az áldozatot okolta. Nem sokkal később a cég beszüntette a tevékenységét, így akarta elkerülni a kártérítés megfizetését.

Ezt követően kereste meg szinte minden reményt elvesztve József az irodánkat. Minden tapasztalatunkra szükségünk volt, hogy sikert érjünk el, de végül sikerrel képviseltük József és családja érdekeit. A kártérítési eljárás során a bíróság több mint 100 millió forintot ítélt meg József számára. A baleset örökre megváltoztatta életét, viszont ezzel az összeggel sikerült biztosítani családja anyagi biztonságát.

   

Attila (35), targoncás baleset

Attila egy élelmiszeripari üzemben dolgozott. Munkavégzés közben targoncával elütötték, és az egyik lába súlyosan megsérült.

kártérítési specialistaA balesetet követően nem mert kártérítési igénnyel élni, hiszen félt tőle, hogy ezzel a kollégáját és cégét is bajba fogja sodorni, továbbá elveszíti munkáját. Barátai és családja unszolására mégis kártérítési specialista tanácsát szerette volna kikérni, hiszen nagyon bizonytalan volt jövőjét illetően, valamint két kiskorú gyermekéről is gondoskodnia kellett.

Miután felkereste irodánkat, megnyugtattuk, hogy a munkáltató felelősségbiztosítóját terheli a fizetési kötelezettség. Ezután megkért minket, hogy járjunk el ügyében a biztosítóval szemben. A kárigény előterjesztése és az ügy gyors lezajlása után 13 millió forintot utalt át a biztosító Attilának.

Ez az összeg igen nagy segítség volt azokban a hónapokban, amíg Attila felépülése után nem lett ismét munkaképes. A házukat át kellett alakítani, hogy Attila is önállóan tudjon közlekedni otthonukban a lábadozása ideje alatt (akadálymentesítés és kapaszkodók felszerelése).

A felépülését követően korábbi munkáját nem tudta már ellátni, de barátai segítségével hamar új munkakörre talált. Attila most ismét egy boldog és kiegyensúlyozott családban éli hétköznapjait.

construction-work-406200_1920Ha nem vette volna igénybe kártérítési specialista segítségét, akkor lábadozása is lassabb lett volna, hiszen sokkal kevesebb segítsége lett volna. Házukat nem tudták volna akadálymentesíteni, és a kieső jövedelme végett családjáról sem tudott volna gondoskodni.

Attila azóta más munkakörben tud dolgozni, boldog családban éli hétköznapjait.

István (54), építkezés

István márciusban egy építkezésen dolgozott, amikor egy sofőr nem vette észre, és elsodorta autójával.

A mentők hamar kiértek, de István a kórházban elhunyt aznap éjjel. István három gyereke közül kettő még tanult, és a gyerekek tandíja miatt nagyon fontos volt István keresete. A baleset az egész családot megrázta, és úgy tűnt, hogy fel kell adniuk addigi életüket.

Tovább súlyosbította a tragédiát, hogy sokan nem foglalkoztak az üggyel, hiszen a munkáltató szőrén-szálán felszívódott. István családja már nem tudott hova fordulni segítségért, amikor az áldozat unokatestvére az irodánkat ajánlotta nekik.

Szakértő partnereink segítségével sikerült megtalálni a felelőst és a felelősség biztosítójának előterjesztette a kárigényt. Az ügy ezután már gyorsan lezajlott, István családja végül 35 millió forintot kapott. Ez az összeg elég volt hozzá, hogy a gyerekek be tudják fejezni tanulmányaikat és megfelelő anyagi biztonságot nyújtott a család számára.

Természetesen egy családtag elvesztését semmilyen összeg nem pótolhatja, de a kártérítés összege jelentős anyagi segítséget nyújt a nehéz időszakban. Sajnos sok biztosító visszaél a tragédia okozta sokkos helyzettel és olyan akadályokat gördít a hozzátartozók elé, amit ebben az érzelmi állapotban nem tudnak legyőzni. Nehéz ilyenkor racionálisan gondolkodni és a bonyolult jogszabályok szerint érvényesíteni jogainkat, viszont egy kártérítési specialista éppen ebben tud segíteni.

Mi történt volna, ha nem segít a kártérítési specialista?

Megtörtént eseteink nagyon felkavaróak, de sajnos kijelenthetjük, hogy mindennap találkozunk hasonlókkal. A legtöbb esetben az áldozatok nem is tudják, hogy akár milliós összegű kártérítés illeti meg őket.

Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor a munkavállaló már teljesen lemondott a kártérítésről és csak rokona, barátja unszolására jött el hozzánk. Őket már többnyire félretájékoztatták, hogy nekik semmi nem jár, sőt, gyakran meg is félemlítették, hogy ha kártérítést igényelnek, akkor elvesztik az állásukat.

Ne feledjük, hogy a kártérítés nem ajándék és nem alamizsna, hanem törvényesen illeti az áldozatot! Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni és megfenyegetni!

Ön, vagy hozzátartozója munkahelyi balesetet szenvedett? Jelentkezzen ingyenes tanácsadásunkra!

Ingyenes konzultációt kérek!