A gépek lázadása – robotbaleset a modern gyártás szörnyű velejárója

Mai modern világunk csupa új és már már rémisztő veszélyforrást hordoz magában. A mai automatizált gyártás következtében már-már több robot “dolgozik” egy gyárban mint hús-vér ember. Ezzel persze sok probléma is felmerül. Közülük a legsúlyosabb jelenleg az ilyen robotok meghibásodása miatt bekövetkezett ” robotbalesetek “ számának emelkedése.

Hiába a sok balesetvédelmi előírás és szigorú ellenőrzés, sajnos munkahelyi balesetek nagy száma továbbra is folyamatos problémát jelent.

imagesA robotbalesetek első feljegyzett, tragédiával végződő esete 1979-ből származik. A michigani Ford gyárban történt, hogy a 3 gyerekes családapa, Robert William felettese utasítására mászott be a a robotgépet körülvevő biztonsági ketrecbe, hogy a valamilyen alkatrészt hozzon ki onnan.
A család a cégtől 10 millió dolláros kártérítést kapott, mivel a bíróság az ügyben megállapította, hogy a gépbe nem került beépítésre olyan érzékelő, amely az ember jelenlétét érzékelve leállítaná annak működését. Ennek következtében a robot végzetes ütést mért a mellé bemászó Robertre.
A Japán Kawasaki gyárban hasonló probléma miatt a robotkar nem érzékelte a közelében lévő Kenji Uradát, így a gép megragadta, és nekivágta a férfit egy másik géphez.

Mind a két halálos robotbaleset megelőzhető lett volna, nem a biztonsági ketrecbe bemászva eszközölték volna a gép javítását, hanem annak ajtaját kinyitva teszik ezt.
Az ilyen biztonsági ketrecek úgy vannak kialakítva, hogy ha azt kinyitják, a robot leáll, és a szükséges javítás gond nélkül elvégezhető.

A statisztikák szerint évente 1 halálos baleset titulálható robotbalesetnek.
Németországban a harmadik legmagasabb az egy főre jutó robotok száma, így 15 ilyen robotbaleset következett be 2005 és 2012 között, melyet regisztráltak is. Ezeknek szerencsére nem mindegyike végződött tragédiával, ám így is aggasztó a balesetek nagy száma.

A leggyakoribb ilyen robotbalesetben valamelyik munkást felkapta, majd nekivágta valaminek a gép, mint ahogy az Kenji Uradával is történt.

   

A Occupation Safety lehozott pár konkrét esetet:

” 1996-ban egy alumíniumgyárban történt baleset, amikor a folyékony alumíniumot öntő robotkar ismeretlen okból megállt munka közben. Az egyik munkás újraindította, mire a kar végzetesen fejbe vágta a közelben ácsorgó dolgozók egyikét.”

“1999-ben egy karbantartó járt szerencsétlenül, amikor ahelyett, hogy a robot biztonsági ketrecét kinyitva kezdte volna a munkát, (ezzel áramtalanítva a robotot) a ketrec oldalán beugorva, a még működésben lévő robotot kezdte szerelni. A férfi csapdába esett a ketrecben és életét vesztette.”

“2001-ben egy autógyárban műszak végén takarító munkás belépett egy nyitott robotketrecbe, ahol a robot egyik karja megragadta és egy kerékabroncs alá nyomta, ahol megfulladt.”

“2006-ban szintén egy autógyárban történt a horrorisztikus baleset, amikor is egy hegesztő robot megfogta egy női munkás vállát, majd odanyomta a fejét a hegesztett felület és a hegesztést végző robotkar közé.”

2015-ben volt hangos a világsajtó a Volkswagen gyárban történt tragikus balesettől. A balesetben elhunyt 22 éves fiatalember egy a robotokat összeállító csapat tagja volt.

A férfit azóta is tisztázatlan oknál fogva, karjánál fogva megragadta a robotgép, és olyan erővel nyomta egy fémlaphoz, hogy a fiatalember a helyszínen életét vesztette. A gyár szóvivőének állítása szerint a baleset nem a robotkar meghibásodása miatt történt, hanem emberi mulasztás miattt következett be, ám azóta a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adtak ki több információt.

20121102-suzuki-gyar6Sajnos sok ilyen robotbaleset következett be a közelmúltban. Ezeknek egy része megelőzhető lett volna, de vagy nem tartották be a biztonsági előírásokat, vagy nem voltak a gépek rendesen karbantartva.

Sok baleset következik be azért, mert a munkáltató túlóráztatja dolgozóit, és ezért csökken reakcióidejük, vagy nincs meg a dolgozó megfelelő munkavédelmi ruházata.
Az ilyesfajta visszaélések akár emberéletet is követelhetnek! Bár ezek után jogos a kártérítési igény, az a balesetben elhunytakat nem hozza vissza.

Ne hagyjuk magunkat! Egy balesetet mindig könnyebb megelőzni, mint a vele járó gondokat kezelni! A munkáltatónak nem mindig érdeke betartani a jogszabályokat. Nekünk viszont annál inkább fontos lehet saját épségünk megőrzése érdekében!

Ha már megtörtént a baj, minden esetben ragaszkodjunk jegyzőkönyv felvételéhez, és abban a lehető legpontosabb információkat rögzítsük, hisz ennek hiányában komoly kártérítési összegtől eshetünk el! Amennyiben szükséges a kártérítési per, mindenképpen tapasztalt, hozzáértő szakértővel konzultáljunk, csak így védhetjük meg érdekeinket!

Ön is érintett kártérítési ügyében? Konzultáljon INGYENESEN szakértőnkkel!

Ingyenes konzultációt kérek!