Motoros balesetek – nem fizet a biztosító?

A motoros balesetek tavasszal a leggyakoribbak. Hogyan kerüljük el őket?

A motoros balesetek miatt mindenki a motorosokat hibáztatja, mert az az általános benyomása az embereknek, hogy a motorosok rendszeresen gyorsan hajtanak és szabálytalanul előznek. A valóság azonban picit árnyaltabb, hiszen olyan motorosokkal is történhet közlekedési baleset, aki betartja a szabályokat.

A motoros balesetek sajnos általában veszélyesebbek, mint az autós balesetek, hiszen a motoron szabadon vagyunk, míg az autóban általában jobban védve vagyunk. Ha motoron történik baleset, akkor arányaiban eséllyel lesz abból halálos közlekedési baleset.

Mi okozza a motoros balesetek nagy részét?

Hőmérséklet

Amint +7 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor szinte megtelnek a gumisok, hogy az autón lecseréljék a téligumit a nyárira. Nagyjából ezzel egy időben jelennek meg az első motorosok is az utakon.

Azonban az első meleg napsugarakban még nem bízhatunk, hiszen éjszaka nem ritka a fagy és ez olykor az árnyékosabb területeken napközben is megmarad. Ezek a kis csúszós foltok autóval gyakran fel sem tűnnek egy motor viszont jóval kiszolgáltatottabb helyzetben van.

Fontos, hogy tavasszal fokozottan ügyeljünk a motor nyergében az út állapotára, ha pedig autóval közlekedünk, akkor is tartsuk szemmel a motorosokat.

Műszaki állapot

motoros balesetSzorosan kapcsolódik az előző témakörhöz a motor műszaki állapota. Nagyon kevés motort használnak egész évben, gyakran több, mint fél éven át áll a garázsban a kétkerekű. Azonban amint elkezdenek rügyezni a fák, motorosok százai lepik el az utakat. A probléma akkor kezdődik, ha a hónapokon át álló motort felkészítés, ellenőrzés nélkül kezdjük el használni.

Egy beragadt fék, töredezett cső, elöregedett gumi nem csak kellemetlenséget okozhat, hanem néha tragédiába is torkollhat, ha nem ellenőrizzük át motorunk műszaki állapotát.

Rutintalanság, lelkesedés

Nem csak a műszaki állapot lehet a ludas, hanem a rutintalanság is. Ha hónapok óta nem ültünk a motoron, akkor tanácsos pár nagyon óvatos kört tenni vele, mielőtt a szerpentinekre merészkednénk, hiszen kell egy kis idő, mire újra elkezdjük “érezni” a motorbiciklit.

Ez akkor még nagyobb veszélyt jelent, ha új motorba ruháztunk be és még nem volt időnk kitapasztalni a járművet. A tavaszi motoros balesetek java része elkerülhető lenne, ha egy picit nagyobb koncentrációval tennénk meg az első pár órát, amit új motoron, vagy hosszas kihagyás után a nyeregben töltünk.

Autó kontra motor

Az autósok és motorosok között gyakran van ellentét. Az autósok szerint a motorosok száguldoznak és keresik a veszélyt, a motorosok szerint viszont pont az autósok nem figyelnek rájuk.

Nehéz igazságot tenni, de az mindenképpen igaz, hogy sok fejfájástól és konfliktustól megkímélnék magukat a sofőrök, ha a másik helyzetébe képzelnék magukat olykor.

Mikor szinte fél éven át eltűnnek az útról a motorosok, akkor az autósok hajlamosak elfeledkezni a kocsisorok között előző motorosokról, illetve a tükörben is inkább az autókat keresik. Ezért gyakran nehezen lehet észrevenni egy cikázó motort.

Ugyanúgy az autósoknak is nagyobb koncentrációt kell tanúsítani, hiszen egy motoros könnyen bekerülhet az autó holtterébe.

Ez előzésnél, irányváltásnál, kanyarodásnál, fékezésnél jár a legnagyobb kockázattal, de gyakran az “ártatlan” szituációk is tragédiával végződhetnek.

   
Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A motoros balesetek sajnos ritkán végződnek csak anyagi kárral. Gyakran súlyos személyi sérülést szenvedünk. Amennyiben ez történik, akkor a baleset után nem csak anyagi kárunkra kell gondolnunk, hanem a rehabilitáció megoldására is.

Kevesen gondolnak rá a nehéz pillanatokban, de ha a balesetünket nem mi okoztuk, hanem mást terhel a felelősség, akkor komoly összegű kártérítés után is nyújthatunk be igényt. Sokan megbíznak a biztosítóban, de ez gyakran százezres, milliós hátrányt jelenthet számunkra, hiszen a biztosítónak az az érdeke, hogy keveset fizessen számunkra.

Ha egy baleset történik velünk, akkor minden segítséget meg kell ragadnunk. Ez nem csak számunkra nyújt könnyebbséget, hanem családunk, barátaink válláról is sok teher lekerül. A nehéz helyzetben néha nem könnyű új szituációkban is megállni a helyünket, de ha kellően kitartóak vagyunk, akkor sikert érhetünk el!

Önt is baleset érte?
Szeretne maximális összegű kártérítést szerezni?
Jelentkezzen most és szakértőink segítenek Önnek!

Jelentkezem az ingyenes szakértői konzultációra!