10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Ki kaphat kártérítés bénulással járó sérülés esetén?

Mit nevezünk bénulásnak?

kerekesszékes férfi

Amikor egy testrész részlegesen vagy teljesen működésképtelenné válik, bénulásról beszélünk. A bénulás egy izom, vagy izomcsoport működésképtelenségét jelenti, ilyenkor az érintett testrész érzéketlenné is válhat. Enyhébb esetekben csökken az izomerő és az izomzat működőképessége, súlyosabb esetekben a bénulás teljes lehet.

A kétségbeesés szakasza

Az ilyen súlyos sérüléseknél az első fájdalom és sokk után kétségbeesünk és több kérdés is felmerül bennünk. Arra gondolunk, hogy:

 • ki fog minket ápolni?
 • hogyan fognak minket ápolni?
 • mi lesz velem és a szeretteimmel?
 • ki fogja eltartani a családomat és miből?

Hogyan tudok kártérítést igényelni bénulás esetén?

Fontos tudni, hogy lehet kártérítést igényelni, ha ha a bénulás közlekedési baleset, munkahelyi baleset, vagy orvosi műhiba következtében történt.

Itt a legfontosabb, hogy meglegyen az, hogy ki okozta a balesetet, ekkor tudunk hatékonyan lépni szakértő partnereink segítségével, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést szerezzük meg Önnek!

Bénulás esetén a beteg egész élete szinte teljesen megváltozik, kihatással lehet a munkavállalási képességeire, társadalmi életére. Sokba kerül az ápolás, felmerülhetnek egyéb költségek is, mint pl. gyógymasszázs, kerekesszék, esetleg művégtag, sőt az új helyzethez igazodva akár az egész otthonunkat át kell alakítani, ezért is fontos, hogy legyen olyan összeg (kártérítés), ami rendelkezésre tud állni!

Kártérítéssel kapcsolatos részleteket lejjebb még talál a szövegben, olvasson tovább!

Milyen fajtái vannak a bénulásnak?

Kétféle bénulás típust különböztetünk meg:

 • lokalizált bénulás – ilyenkor egy adott testrész bénulásáról beszélünk, pl. az egyik kar, vagy az arc bénulása
 • generalizált bénulás – a test nagyobb területére kiterjedő bénulás

Az érintett végtagok szerint a bénulás lehet:

 • monoplégia – egy végtagot érint, legtöbbször a kart
 • diplégia – testrészek szimmetrikus bénulása. Ez érintheti az arcot, karokat vagy a lábakat
 • paraplégia – a lábak mozgásképességének csökkenése, ez érintheti az érzékelést vagy az izomtónust is, paraplégiát okozhat például a gerincsérülés, daganat vagy más betegségek
 • hemiplégia – az egyik testfél bénulása szélütés, vagy cukorbetetgség is okozhatja
 • triplégia – három végtagra kiterjedő bénulás
 • tetraplégia – az összes (4) végtag bénulása, amit okozhat agykárosodás, gerincvelő-károsodás, nyitott gerinc vagy gyermekbénulás

Milyen okai lehetnek a bénulásnak?

A bénulásnak több oka is lehet, ilyenek pl.

 • központi idegrendszer károsodása, gyulladása
 • agyvérzés, stroke
 • balesetek
 • gerincsérülés
 • különféle fejsérülések

A legtöbb esetben gerincsérülés okozza a bénulást, ezekben a helyzetekben pedig sérülhet a gerincvelő. A gerincvelő bármilyen károsodása jelentős idegkárosodást okozhat. A sérülteknél a karok, kezek, lábak és egyéb testrészek csökkent érzékenysége és kontrollja tapasztalható, míg a gerincvelői sérülések súlyosabb formáinál a betegek tartósan megbénulhatnak.

A gerincsérülést az alábbi mechanikai hatások okozhatják:

 • magasból esés, például leesés lóról, gyümölcsfáról, építkezésen állványról, barlang- és sziklamászáskor, vagy amikor a hegymászó kötél megrántja a sziklamászót,
 • a gerincoszlopot ért közvetlen, nagy erejű ütés, például valakire rádől egy fa, ráesik egy gerenda, hátba ütik egy kemény, nehéz tárggyal, lépcsőre, kiálló tárgyra történő esés,
 • motoros, biciklis bukás, ha pl a sérülten bukósisak volt, akkor a fej súlya megnő, a nagy erejű fejkilengés miatt viszont nagyobb az esély a nyaki gerincsérülésre;
 • vízbeugrás, ha például strandon, vízparton sekély vízbe ugrott a sérült,
 • fejet ért nagy ütés – pl. labdajátékoknál fejbe rúgnak, dobnak valakit, sötétben a sérült fejével nekiszaladt valamilyen tárgynak,
 • balesetek, amikor a gerinc hirtelen előre- vagy hátrahajlott – pl. gépkocsik frontális ütközésekor, vagy ha valakibe belerohan hátulról egy másik autó – ha a biztonsági öv be volt kötve, nagy az esély a nyaki gerincsérülésre ez az ún.ostorcsapás-sérülés.
 • a gerinc megcsavarodása

A baleset okozta bénulás lehet közlekedési baleset, munkahelyi vagy üzemi baleset esetleg személyi sérülés. A sérülések súlyossága lehet enyhébb, érintheti a felső vagy az alsó végtagokat, de lehet akár olyan súlyos a sérülés, hogy az összes végtag bénulásához vezet. Ebben az esetben az érintett egész élete megváltozhat a bénulás miatt.

Kaphatok-e kártérítést, ha a bénulás közlekedési baleset miatt történt?

Igen, ha a bénulás közlekedési baleset következménye, a sérültnek a károkozó gépjármű vezetőjének vagy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának a balesettel okozati összefüggésben keletkezett valamennyi igazolt kárát meg kell térítenie.

Jár-e kártérítés munkahelyi baleset során történt bénulás esetén?

Igen, kártérítést igényelhetünk, ha a bénulás munkahelyi baleset következménye. Ha a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

Lebénult egy 17 éves fiú egy munkahelyi baleset miatt

Koncsek Dávid az érmeivel„Hiszek még a csodában, hogy egyszer lábra állhatok” – A 8 méteres zuhanás után lebénult Dávid: még reménykedik a felépülésében

Koncsek Dávid párkapcsolatban élt, tervezte a jövőjét, s már éppen az érettségi előtt állt, amikor a sors kegyetlenül közbeszólt: a 17 éves srác álmai örökre szertefoszlottak, amikor egy munkahelyi baleset miatt lebénult.

– Novemberben lesz három éve, hogy egy kétszintes ház tetejének bontása közben 8 méter magasságból lezuhantam. Hatalmas betondarabokat kellett ledobálnunk, amikor megtörtént a baleset. Félelmetes volt, a szememet is becsuktam. Zuhanás közben nekiestem egy erkélynek, amitől több nyakcsigolyám is eltört, és ödéma is kialakult – emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra a Blikknek Dávid, aki azért ment melózni az építkezésre, hogy karácsonyra pénzt gyűjtsön magának.

A koponyájáról teljesen lejött a bőr, de szerencsére agyi károsodás nem érte, a tudata teljesen ép maradt. Az orvosok sokáig küzdöttek az életéért, a baleset után tíz órán keresztül műtötték: rögzítették a törött gerincét, és visszavarrták a bőrt a fején. Másfél hónapot töltött az intenzíven, ahol újra is élesztették. Az egyik budapesti rehabilitációs intézetben másfél évet töltött, ahol egyszer szintén vissza kellett hozni az életbe. Sőt egy fertőzés miatt fél évig az intenzíven ápolták. Közben az egyik hangszála lebénult, így azóta csupán suttogva tud beszélni. A mellkastól lefelé teljesen lebénult fiatalember ugyan a karját képes mozgatni, de csekély az esély arra, hogy valaha lábra tudjon állni. Közel két év gyógytorna után hagyták abba a kezelését, és tavaly augusztusban mehetett haza.

– Jár hozzánk gyógytornász, de szoktunk menni egy speciális kezelésre is vele. Most egy rendkívül modern, féléves robotterápiára gyűjtünk, ami a reményeink szerint tökéletesen helyrehozhatná a felsőtestét. Ennek az összege 10 millió forint. A terápia után pedig kiderülne az is, hogy a lábának a működésére egyáltalán van-e esély – magyarázta a fiatalember gondviselője, Fogarasiné Koncsek Irén. Dávidról az édesanyja és az anyagi helyzete miatt az apja is lemondott kilencéves korában, azóta a nagynénje családjával él egy második emeleti, lift nélküli albérletben. A fiú szinte semmit nem képes egyedül csinálni, a nagynénje, Irén látja el és gondoskodik róla a nap 24 órájában.

– Valahogy folytatni kell az életet, feladni sosem szabad. Hiszek még a csodában, hogy egyszer lábra állhatok – tette hozzá csillogó szemekkel Dávid. A baleset miatt egyébként jelenleg is folyamatban van a büntetőeljárás, aminek a végén van esély arra, hogy Dávid kártérítést kaphasson.

Forrás: Blikk.hu

Hogyan tudunk segíteni Önnek, bénulás esetén?

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülés során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

A fentieken túl széleskörű kárrendezésitapasztalatokkal rendelkező kollégáink már a kezdetektől segítségére vannak jogos kárának az érvényesítésében. Ennek érdekében – amennyiben igényli – képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csupán sikerdíjat számítunk fel. Tehát Önnek semmiféle anyagi kockázata nincs, hiszen nem kérünk előre pénzt az Ön jogi képviseletéhez, az munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után számoljuk fel.

Önnel, vagy családtagjával történt olyan baleset, ami bénuláshoz vezetett?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!