Önt is kártérítés illeti meg?

Tudta, hogy Magyarországon minden évben sok százmillió forint marad a biztosítóknál, mert a bajba jutottak nem tudják, hogyan juthatnak a jogos kártérítésükhöz?

Ha Önt baleset éri és más a felelős, akkor kártérítés illeti meg Önt. Üzemi baleset, munkahelyi baleset során a munkáltatója köteles gondoskodni az Ön biztonságáról, közúti baleset esetén a vétkes félnek (és a vétkes fél biztosítójának) kell vállalnia a felelősséget.

Amennyiben magánterületen éri személyi sérülés (például egy üzlet parkolójában), akkor a terület üzemeltetőjének a felelőssége, hogy biztonságos környezetet biztosítson a látogatók számára. Kevesen tudják, de ha például a járdán történik meg a sérülés, akkor is meg tudjuk találni a felelőst!

Hogyan juthat hozzá magas kártérítéshez?
Legyen lélekjelenlétünk!

Amikor megtörtént a baleset, akkor pontosan fel kell mérni, hogy milyen kárt szenvedtük, hiszen a kártérítés összegének megítélésekor ennek döntő jelentősége lesz. Ilyenkor tisztázni kell, hogy vagyoni értékünkben történt-e kár (például közlekedési baleset során összetört az autónk), vagy személyi sérülés történt?

kártérítés-lábtörés

Kevesen tudják, de roppant fontos: nem csak a sérülés mértéke számít, hanem az is, hogy ez milyen hatással lesz a jövőnkre (akár kisebb, akár hosszabb távon). Például egy lábtörés teljesen más súllyal esik latba a kártérítési összeg meghatározásánál, ha egy titkárnővel történik meg a baleset, aki a munkáját ettől még el tudja látni, “csak” kényelmetlen lesz számára, mint például egy rakodó számára, akinek a lábtörés miatt hosszú hónapokra ellehetetlenül a munkavégzés, pénzkeresés lehetősége.

Hasonló a vagyoni kár megállapítása is: nagyobb veszteségnek számít, ha munkához használt, vagy életvitelünkhöz elengedhetetlen értékünkben(például családi autóban) történt kár, értékcsökkenés, vagy állapotromlás.

Ki a felelős?

A kár megállapítása után találjuk meg, hogy mi okozta, ki okozta, hiszen a kártérítés összegét neki (vagy a biztosítójának) kell kifizetnie.

A károkozás lehet egy véletlen baleset is (például defektet kapott egy autó és az amiatt irányíthatatlanná vált járművel ütköztünk), illetve lehet jogellenes cselekmény is (betörés, lopás, rongálás). Nehezebb helyzetben vagyunk, ha felelős nélküli, előre nem látható eset okozta kárt: villámlás, jégeső.

A bizonyítás persze könnyebb ilyenkor, viszont a biztosításunk főleg anyagi kárra vonatkozik, azonban egy szélviharban elszenvedett sérülés miatt sokan nem biztosítják magukat, csak értékeiket.

“Férjem balesete miatt mindenünket elvesztettük. Nem tudok elég hálás lenni a segítségért, így hatalmas segítséget kaptunk az újrakezdéshez.”

Z. Erzsébet

Amennyiben a baleset pillanatában az okozó és a károsult egy helyszínen van, akkor természetesen azonnal rögzítsük a megtörténteket jegyzőkönyvbe. Hívjunk orvost, vagy rendőrt, hogy hivatalosan is tudjuk bizonyítani az igazunkat. Ne kezdjünk alkudozni és ne a féligazságot írjuk le, hiszen a kártérítés szempontjából mindennek döntő jelentősége lehet.
Kapcsolatfelvétel

Amennyiben a vétkes nem tartózkodik a helyszínen, akkor se sokat várjunk, hanem mielőbb intézkedjünk. Rögzítsük jegyzőkönyvbe az esetet, ha szükséges, értesítsük a hatóságokat is. “Bemondásra” nem reménykedhetünk megfelelő mértékű kártérítésben, ezért fontos, hogy mind az anyagi kár, mind a személyi sérülés legyen dokumentálva.

   

Mi legyen a biztosítóval?

Ne csak a vétkes fél felé jelezzük problémánkat, hanem a biztosítóval is vegyük fel a kapcsolatot. Ne csak a saját biztosítónkat keressük fel, hanem a károkozóét is (például a gépjármű felelősség biztosítója, vagy a tevékenysége biztosítása).

“Édesapánkat gépkocsival elütötték, és meghalt. Hatmillió forint kártérítést kaptunk.”

Sándor

Mekkora a kártérítés összege?

A kártérítés összegét nagyon nehéz hasraütésre meghatározni, hiszen rengeteg tényező játszik közre a pénzösszeg megállapításakor. Sok esetben nem csak egy összegben lesz kifizetve a jogos juttatás, hanem tartós sérülés esetén akár életjáradékot is kaphatunk.

Ugyanúgy nagy szerepet játszik az összeg megállapítása során, hogy mekkora kihatással van a baleset a károsult és a károsult környezetének az életére. Egy halálos munkahelyi baleset, vagy halálos közlekedési baleset kétség kívül tragikus és ilyenkor a hozzátartozók számára jár a kártérítés. Azonban ennek összegét jelentősen növelheti, ha a balesetben elhunyt családfenntartó volt.

Kiben bízhatunk meg a kártérítés során?
Nagyon fontos, hogy senkiben se bízzunk meg vakon, illetve a baleset nem az a szituáció, amikor ígéretekre alapozhatunk. Sajnos sok esetet láttunk, ahol évtizedes barátságok, jó munkatársi viszonyok bomlottak fel egyszerű munkabalesetek miatt.
Lehet, hogy a biztosító és a károkozó megnyugtat minket, de legyünk elővigyázatosak és alaposak. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen kérjük egy független kártérítési szakértő véleményét, tanácsát. Sajnos az eleinte segítőkésznek tűnő biztosítók sokszor kihasználják jóhiszeműségünket és visszaélnek bizalmunkkal.

Hogyan kapjuk meg a kártérítés összegét?

kártérítésHa szerencsések vagyunk, akkor a rendben kifizetik a kártérítés méltányos összegét. Az összeg meghatározása miatt fontos, hogy beszéljünk egy kártérítési szakértővel is, hiszen, sok esetben a milliós összegű jogos kártérítés helyett felajánlanak pár tízezer, pár százezer forintot, amit a bajban lévő károsult gyorsan elfogad. Mindenképpen kérdezzünk utána, hogy mennyi lehet a jogos kártérítés.

Amennyiben nem fizet a biztosító, vagy jóval kevesebbet ajánl, mint az jogszerű lenne, akkor a kártérítési szakértő segít számunkra. Tudja, hogy hol lehet érdekünket érvényesíteni, tudja, hogy hogyan érhetjük el a legmagasabb összegű kártérítést.

“Szabályosan közlekedtem a motorkerékpárommal, amikor egy autó elütött. Több helyen eltört a lábam, így ezért 3,5 millió forint kártérítést kaptam.”

Z. Géza

Megéri a halogatás, ha kártérítés illet meg minket?

Természetesen nem. Mielőbb kezdjük el az eljárást. Ugyan a káreset elévülése hosszú évekig is tarthat, tehát eddig küzdhetünk az igazunkért, de jobban járunk, ha minél előbb elkezdjük a kártérítési folyamatot. Azért se húzzuk-halasszuk ezt, mert az idő múlásával megnehezítjük a valódi állapotok rekonstruálását és a bizonyítást.

Fontos a precizitás és a kitartás, hiszen sajnos sok biztosító pont a türelemjátékkal akarja elérni, hogy ők nyerjenek.

Legyünk őszinték, pontosak a kártérítés során!

Ne legyünk előzékenyek, de ne is hazudjunk a jegyzőkönyv kitöltésekor! Amennyiben csábít minket a gondolat, hogy kis kockázatvállalással jóval magasabb összegű kártérítésre tegyünk szert, akkor alaposan pórul járhatunk. Ez nem csak morálisan elítélendő, hanem törvénybe is ütközik és sokkal könnyebb a lebukás esélye, mint azt gondolnánk. A biztosítók gyakran külsős szakértőket és nyomozókat is bevonnak, akik rekonstruálják az esetet.

Továbbá a határidőket is fontos tartani, hiszen a hivatali eljárás során könnyű eltévedni a sok jogi útvesztőben és különböző határidőkben. Ez pedig gyakran helyrehozhatatlan károkat jelent számunkra.

Munkánk során rengeteg esettel találkoztunk, amikor a sem a károkozó, sem biztosító nem teljesítette kötelességét: nem informálta megfelelően a bajba jutott felet, húzta az időt és nem volt együttműködő. Ha úgy érezzük, hogy a biztosító, vagy a vétkes fél nem teljesíti a kötelességét, nem közreműködő, akkor jobban tesszük, ha segítség után nézünk.

Ilyen esetben jöhet jól egy kártérítési specialista jogász. Egy ilyen szakértő már rengeteg, a miénkhez hasonló esettel találkozott, továbbá képes arra, hogy a lehető legmagasabb kártérítést megszerezze nekünk. Azért fontos, hogy ilyen ügyekben tapasztalt szakemberrel vegyük fel a kapcsolatot, mert a jog állandóan változik és csak naprakész tudással lehet érdekünket maximálisan érvényesíteni!

Minden szakértő egy bizonyos területet ismer és nincs olyan, aki gazdasági ügyekhez, ingatlanügyekhez, büntető eljárásokban stb. egyaránt otthon van. A maximális segítséget és a legnagyobb összegű kártérítést csak akkor tudjuk igénybe venni, ha egy kártérítésre szakosodott ügyvéddel vesszük fel a kapcsolatot.

Sok esetet láttunk, amikor a biztosító pár százezer forintot ajánlott vonakodva, míg a kártérítési ügyvéd több millió forintot szerzett a bajba jutott fél számára.

Ha bizonytalanságunk van, vegyük fel a kapcsolatot a szakértővel!

Önnel is baleset történt? Személyi sérülés történt és nem Ön a felelős?
Szerezze meg a maximális kártérítést és jelentkezzen ingyenes konzultációra!

JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA!