10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Csonttörés esetén mikor jár kártérítés?

Mit nevezünk csonttörésnek?

Csonttörés az, amikor a csontszövet folytonossága megszakad, amikor a szilárd szövetben törési rés keletkezik. A legtöbb csonttörés valamilyen baleset miatt következik be, sok esetben úgy, hogy nem is vagyunk a hibásak. Akár közlekedési balesetben, akár munkahelyi balesetben sérülünk meg, csonttörés esetén kaphatunk kártérítést, erről később még lesz szó a cikkben!

A csonttöréseknek két alaptípusát, a nyílt és a zárt csonttörést különböztetjük meg.

A csonttörés típusai

A csonttörés a lágyrészek és a bőr sérülésének tekintetében lehet zárt csonttörés vagy nyílt csonttörés. Zárt csonttörésnél a kültakaró folytonossága nem szakad meg, ugyanakkor az is sérülhet, csakúgy, mint a környező egyéb lágyrészek (izom, zsírszövet, stb.).

A nyílt csonttörés felismerése nem okoz nehézséget, ilyenkor azonnal orvosi segítségre van szükség. A nyílt csonttörés potenciális fertőzésforrásnak tekinthető, mely veszélyt jelent a szervezetre. Nagyobb vérzés kialakulása azonnali életveszélyes állapotot jelent.

A csonttöréseknek az alábbi típusai ismertek.

  • ferde csonttörés – ha  a csont tengelyén átlósan történik a törés, többnyire ferdén érkező erőteljes erőhatás következtében.
  • haránttörés – a csont tengelyére merőleges a csonttörés
  • spiráltörés – legtöbbször erőteljes csavaróhatás után jön létre ilyen típusú csonttörés
  • szilánkos csonttörés – amikor a csont több helyen is eltörik. Ez a típusú sérülés igen súlyos, a beteg ilyenkor hosszan tartó gyógyulási folyamat elé néz.
  • lineáris csonttörés – ebben az esetben a csonttörés a csont tengelyével párhuzamos
  • zöldgally-törés – a csontnak csak az egyik oldala törik el, a másik sértetlen marad
  • impaktált törés – amikor két csont a túl nagy nyomás vagy ütés következtében egymásba nyomódik, így alakul ki csonttörés
  • teljes és részleges törések – ha a csont teljes keresztmetszetében törik, teljes törésről beszélünk, amennyiben nem, úgy részleges törésről
  • kompressziós törés – csigolyáknál gyakori, ilyenkor a csigolyatest puha, szivacsos állománya függőleges irányú erők hatására összeroppan
  • avulziós csonttörés – egy izom vagy ín szakít ki egy kis darabot a csontállományból a csonton való tapadás helyén
  • stressztörés – sportolók gyakori sérülése, ennek a csonttörésnek az az oka, hogy az izomzat a fokozott edzés miatt kimerül, és nem képes a külső erőbehatást tompítani, így túl nagy feszülés alakul ki a csontban
  • elmozdult csonttörés – amikor a csont kettétörik és elmozdul a helyéről
  • el nem mozdult csonttörés – ha a csont kettétörik, de nem mozdul el a helyéről
  • fáradásos csonttörés – amikor a csontokat ismétlődő terhelés éri, és ennek következtében a csont állományában mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek
  • patológiai törés – betegség következtében (például csontriktulás, rákos megbetegedés) bekövetkező csonttörés.

Mik a csonttörések okai?

A csonttörés általában külső behatás, például baleset miatt következik be. 

A másik eset, amikor nem történik baleset, a patológiás csonttörés, ehhez nincs szükség különösebb erőbehatásra, ebben az esetben a csont valamely társbetegség következtében meggyengül, elvékonyodik, és a csonttörés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran „spontán” következik be. Ez előfordulhat csontritkulásban, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, hormonális betegségekben, illetve besugárzáskor vagy immunhiányos állapotban. A csontállomány elvékonyodása esetén fenyegető törésről beszélünk, ez az állapot igen gyakran vezet patológiás töréshez. A fáradásos törés akkor jön létre, amikor a csontfelszínre erőltetett hajlító, nyíró vagy húzóerők irányulnak, rendkívül hosszú ideig. A fáradásos törés egy típusos példája a súlylökők szakításos törése az aktív kéz egy kéztőcsontjának alapján. 

Akár egyetlen rossz mozdulat is elég lehet a kéz, azon belül is a kézközép- és kéztőcsontok, valamint az ujjak töréséhez. A csukló törésénél általában az orsócsontot éri sérülés, de súlyosabb esetben a mellette lévő singcsont is eltörik – ilyenkor az ízületek biztosítása érdekében a tenyértől egészen a hónaljig érő gipszre van szükség. Amikor azonban az orsócsont helyett a csukló egyik kis kéztőcsontja, az úgynevezett sajkacsont törik el, elég egy rövid gipsz a rögzítéshez. Így a csukló törésének összetettségétől függően a lábadozás 6-12 hétig is eltarthat.

Csonttörés munkahelyi balesetben, kérhetek kártérítést?

Munkahelyi balesetben is szenvedhetünk csonttörést, itt a legfontosabb annak megállapítása, hogy valóban munkahelyi baleset történt.

Munkahelyi baleset esetén a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzésével összefüggésben sérülést szenved, és ebből eredően kára keletkezik. Fontos tudatában lenni annak, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

A munkahelyi baleseteknél például nem csak az számít, hogy mekkora sérülést szenvedett az áldozat, hanem az is, hogy ez rá milyen hatással lehet a jövőben. Egy titkárnő munkáját kétségkívül megnehezíti egy kéztörés. Azonban rövid idővel később újra munkába állhat. Egy rakodómunkás számára ugyanez a kéztörés sokkal nagyobb veszéllyel jár, hiszen teljes felépüléséig keresőképtelen marad a dolgozó. Még komolyabb kártérítési összegre számíthat pl. egy hegedűművész, aki kéztörést szenved, hiszen neki a keze jelenti a munkaeszközét.

Milyen összegű baleseti kártérítésre számíthatok csonttörés esetén?

  • kéztörés, lábtörés esetén (például egy raktárban lezuhanó rakomány miatt történt üzemi baleset során: 1-5 millió forint
  • munkahelyi baleseti kártérítés összege gerinctörés esetén: 40-100 millió forint
  • maradandó egészségkárosodás, pl. súlyos agyzúzódás, koponyaűri vérzés által okozott idegrendszeri eltérés, járásbizonytalanság, beszédnehézség, az olvasás, írás és számolási készség csökkenését okozó munkahelyi baleset esetén  a munkahelyi baleseti kártérítés összege 5-50 millió forint 

A fenti összegek tájékoztató jellegűek, ha szeretné pontosan tudni, hogy az Önnel történt csonttörés esetén milyen összegű kártérítésre számíthat, kérjen ingyenes visszahívást és szakértő kollégáink készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre!

17 millió Forint kártérítést kapott egy férfi bokatörés után…

“Szorító, égető, perzselő fájdalom van a bokájában Jánosnak. A férfit hat éve műtötték a miskolci kórházban, de elfertőződött a sebe, ezért még hétszer kellett műteni. Végül Jánosnak újra kellett tanulnia járni. A bíróság most első fokon 17 millió forint kártérítést ítélt meg a férfinak, a bíróság szerint az antibiotikum-terápia hiánya miatt fertőződhetett el a lába.  János állítja, lelkileg is tönkrement a műtétsorozatban.

Forrás: nlc.hu”

Közlekedési balesetben elszenvedett csonttörés – kérhetek kártérítést?

Amennyiben közlekedési balesetben személyi sérülés történt, és ebben nem mi vagyunk a hibásak, kártérítésre vagyunk jogosultak. 

Sajnos nagyon sok közlekedési baleset történik az utakon, a mi tapasztalataink szerint a közlekedési baleset az egyik leggyakoribb károsodási forma. Számos ügyfelünk úgy szenved kárt, hogy közúti baleset során gépjárművébe beleütköznek vagy elütik őket gépjárművel. Az ilyen esetekben fontos a károsultnak tudnia, hogy a károkozó gépjármű vezetőjének vagy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítójának nem csupán a javítási költséget, illetve az úgynevezett totálkárt kell megtérítenie, hanem a balesettel okozati összefüggésben keletkezett valamennyi igazolt egyéb kárát is.

Ilyen személyi sérülés például a csonttörés, (kéztörés, lábtörés, bokatörés, gerinctörés, lábszártörés), lebénulás, maradandó egészségkárosodás, rokkantság, amputáció, legrosszabb esetben baleseti halál, melyek esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető

Személyi sérülés, pl. csonttörés után, egy pontos, részletes és bizonyítékokkal alátámasztott kárigényt kell benyújtani a biztosító társaság részére, amely összeállítása önmagában sem könnyű feladat. Tisztában kell lenni azzal, hogy a benyújtott kárigény minősége határozza meg az elérhető kártérítési összeg nagyságát, ennek következtében nem mindegy, hogy azt ki, milyen körülmények között, milyen formában nyújtja be.

Fontos, hogy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén kellő tudással és szakmai hozzáértéssel legyen kezelve kárigénye, hiszen már annak összeállítása is komoly nehézségekbe ütközhet.

Hogyan tudunk Önnek segíteni abban, hogy a baleseti kártérítés összege minél magasabb legyen?

Ha Önt bármilyen sérülés érte, ahol nem Ön volt a vétkes, kérje szakértőink segítségét! Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Szerezze meg a maximális kártérítést és jelentkezzen ingyenes konzultációra!

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!