Elcsúszott a járdán? Ilyenkor is jogosult lehet bizonyos kártérítési összegre!

“Elcsúsztam a bolt parkolójában, eltört a csuklóm. -Kaptam 150.000Ft-ot kártérítésként!” –

Sajnos baleset nem csak a munkahelyünkön vagy autóban ülve érhet minket. Hiába az óvatosság, elég egy tenyérnyi kis jeges folt a járdán, vagy egy frissen felmosott, csúszós padló a boltban, és máris kész a baj. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ilyen esetekért felelős e valaki, és ha igen kicsoda?

Rengeteg veszélyforrás vesz minket körül. Így, az ősz végén sajnos csak rosszabbodik a helyzet. Bár az utakat, járdákat sok helyen leszórják sóval vagy homokkal, de sokszor ez sem segít elkerülni a bajt. Sokan nem tudják hogy kártérítésre nem csak munkahelyi, vagy közúti balesetesetén jogosult a baleset elszenvedője.

Lássunk néhány példát, milyen esetekbe lehet segítségünkre a felelősségbiztosítás, amire nem is gondolnánk.

Közúti balesetnél úgymond könnyű dolgunk van, mert vélhetően a másik sofőrnek is van gépjármű felelőségbiztosítása, de van amikor nem ilyen egyszerű a helyzet. De haegy biciklis üt el minket a járdán, akkor sincs minden veszve. Ha a biciklisnek van lakásbiztosítása, és azon belül felelősségbiztosítása, akkor benyújthatunk kártérítési igényt.

   

Ha valaki munkába menet, vagy onnan hazafele tartva szenved balesetet, akkor az már nem számít munkahelyi balesetnek. Ha valaki reggel álmosan botorkálva nem vesz észre egy jegesebb foltot a járdán, vagy rossz állapotban van a járda, ezért elesik és ebből személyi sérülése származik, akkor is jogosult lehet kártérítésre. Meg kell tudni, hogy annak a járdának ki a fenntartója. Lehet az közterület fenntartó, vagy a járda melletti ház tulaja, gondnoka. Fel kell vele venni a kapcsolatot, és ha van felelősségbiztosítása, akkor a biztosítónál, ha nincs akkor magánál a tulajnál lehet benyújtani a kártérítési igényt.

caution-wet-floor-sign-1-1444538Ha valaki elcsúszik egy bolt frissen felmosott, nedves padlóján akkor is hasonló a helyzet. Ha van a boltnak felelősség biztosítása, akkor a biztosítóhoz fordulhatunk, ha nincs, akkor közvetlenül a bolt tulajdonosához. Ugyanez a helyzet ha a bolt parkolójában ér minket olyan baleset amiből személyi sérülésünk adódik.

Ha egy téren esik a fejünkre egy fának az ága, melyet nem vágtak le időbe, akkor a közterület fenntartót érdemes felkeresni.

90002

Ha egy épület nincs rendesen karbantartva és a vakolat a járdára pereg, az is okozhat személyi sérülést. Ilyenkor az épület felelősségbiztosítására lehet rendezni a kártérítést, ennek hiányában pedig közvetlenül a tulajdonoshoz fordulhatunk.

Sajnos ez pár évvel ezelőtt meg is történt Miskolc főutcáján amikor is egy férfi fejére esett egy stukkódarab az egyik épület homlokzatáról. Sajnos ez a Miskolci eset tragédiával zárult. Nyilván egy kártérítés nem hozza vissza elhunyt szerettünket, vagy egészségünket, de mégis segítség lehet a nehéz időkben.

Mit tegyen ha személyi sérülés szenvedett? Ide kattinvamegtudhatja!

Minden egyes személyi sérülés, és körülmény más és más. Sok mindentől függhet, hogy kitől, miért, és mekkora kártérítési összegre vagyunk jogosultak, vagy hogy egyáltalán jogosultak vagyunk-e. Érdemes minden esetben kikérni egy olyan szakértő véleményét, aki jártas ezekben az ügyekben.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok, akik ügyvédi segítség nélkül járnak el, hajlamosak elfogadni a vétkes fél biztosítójának első peren kívüli ajánlatát elfogadni, pedig szakértői segítséggel ez a kártérítési összeg a többszöröse is lehetett volna.

Személyi sérülés érte? Konzultáljon szakértőnkkel, és tájékozódjon lehetőségeiről!

Szeretném igénybe venni az ingyenes konzultációt!