nyári balesetek

Nyári balesetek: ezekre figyeljen, ha nyaralni megy!

Mindenki várja, hogy időt szakítson az állandó rohanásból és elmenjen valahova nyaralni, kipihenni a mindennapi élet fáradalmait. A nyaralás azonban könnyen rémálommá válhat, ha egy baleset történik, akár mások hibájából, akár a saját hibájából. Természetesen sokféleképpen megtörténhetnek a balesetek, de ha mások hibájából van, akkor érdemes elgondolkodni a jogi lehetőségeken és a baleseti kártérítésen. 

Ételmérgezés és a hozzá kapcsolódó következmények

Bizonyára sokakkal megesett már, hogy valamikor rosszat ettek, legyen az nyaraláson vagy akár otthon. Más helyzet azonban egy nyaraláson, hiszen egy komolyabb ételmérgezés akár az egész nyaralási élményt is elronthatja. Ételmérgezést szinte bárhol, bármikor kaphatunk, hiszen nagyon sok forrásból származhat:

  • Silány minőségű, szűretlen víztől
  • Alulfőzött, vagy nyers ételtől
  • A napon esetleges rothadásnak indult ételtől
  • Ételek nem elég higiénikus tárolásától
  • stb.

nyári balesetekAmíg általában néhány nap alatt ki lehet heverni az ételmérgezés okozta hasmenést vagy dehidratáltságot, néhány esetben akár hetekig is eltarthat egy ételmérgezés hatása. Ilyen esetekben egy rossz étel elfogyasztása okozhat magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy májelégtelenséget, olyan “baleseteket”, amelyek bőven nemcsak a nyaralást, de az egész életünket befolyásolhatják. Amennyiben hosszú ideig tartó betegséget szedünk össze a nyaralás során, mindenképpen menjünk el orvoshoz, illetve kezdjük el a megfelelő jogi lépéseket megtenni. Először is kezdjük a szállással,étteremmel, ahol a rossz ételt fogyasztottuk, majd a biztosítóval, feltéve ha kötöttünk biztosítást. A legtöbb esetben azonban baleseti kártérítésre is van lehetőségünk, mindenképpen megéri legalább utánanézni, hogy jogosultak vagyunk-e rá.

Hanyagságból történő testi sérülések

Az ételmérgezéshez kapcsolódóan a kisebb testi sérülések is szinte általánosnak számítanak egy nyaralás során. A kisebb testi sérülések felsorolása talán badarság lenne, hiszen annyi féle és olyan sok módon történő baleset van. Hasonlóképpen, mint az előző bekezdésben olvasottakban, itt is történhet velünk olyasmi, amiről adott esetben nem mi tehetünk (pl. egy rozoga lépcső összeszakad alattunk, vagy megcsúszunk egy vizes medence peremén) és gyógyulási ideje az egész nyaralásra, sőt tovább is kitart. Ilyen esetben egyből menjünk el a helyi orvoshoz, akivel mindenképpen jegyeztessük le a pontos diagnózist, melyet a kártérítés során bizonyítékként használhatunk. Természetesen minél több bizonyítékot tudunk felmutatni saját ártatlanságunkra az ügyben, annál nagyobb esély van rá, hogy a kártérítési eljárást győztesen tudjuk elvégezni.

Közúti balesetek nyaralás során

A közúti balesetek talán az egyik legbosszantóbbak tudnak lenni egy utazás alatt. Messze vagyunk otthonról, bajba kerülhet a hazautunk, abban a helyzetben pánik is könnyen kialakulhat az esetből. Ha hideg fejjel tudjuk azonban kezelni a dolgokat, akkor nem tudnak minket átverni, hiába (sajnos) ilyenkor sokan próbálnak hasznot húzni a sérültekből. Miután az orvosi ellátást megkaptuk, mindenképpen tegyünk róla, hogy a biztosítóval tárgyaljunk, illetve ha nem tartjuk becsületesnek az eljárást, akkor baleseti kártérítést is igényelhetünk. Először is, kérjük el a tanúk telefonszámát és lakcímét, majd fotózzuk le a baleset helyszínét, ezután győződjünk meg róla, hogy a rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a tanúvallomásunkat is. Ezek bizonyítékként szolgálhatnak számunkra, ha esetleg kártérítési perre megyünk. 

Repülőn és hajón történő balesetek

nyári balesetekRendkívül sokféle baleset történhet repülőkön vagy akár hajókon is. Hogy a leggyakoribbakat említsük, péládul forró ital kifröccsenése szabad bőrfelületre, vagy turbulencia okozta komolyabb sérülések a repülőn, a hajón pedig könnyen elcsúszhatunk és beüthetjük valamelyik testrészünket. Ha azonban repülőn vagy hajón történik velünk komolyabb baleset, az mindenképpen speciális eset. Ilyen esetben ugyanis nem a hatóságok ellen végezhetünk kártérítési pert, hanem a légi-(vagy hajós)társaságok ellen. A közhiedelem szerint ezeket a pereket mindig a nagy társaságok nyerik meg, lévén, hogy jobb ügyvédeket tudnak felbérelni, mint egy átlagos polgár, jobban ismerik az ügyeket. Ha azonban elegendő bizonyítékot tudunk felszolgálni a bíróságon, esélyes, hogy akár mi is megnyerhetjük a pert.

Milyen esetben válasszuk a kártérítési pert?

Nagyon sokan egy adott sérülés után inkább az egyszerűbb utat választják, a biztosító által fizetett (olykor igazságtalan) összeget elfogadják, majd a gyógyulási folyamat után el is feledkeznek az egészről. A lehetséges opciók közül azonban ez a legrosszabb. Ha úgy érezzük, hogy részrehajlóan, igazságtalanul kezelik az ügyünket, mindenképpen lépjünk közbe, legalább egy konzultáció erejéig. 

Csapatunk baleseti kártérítésekre koncentrált, profi szakemberekből áll, akik folyamatosan rendelkezésére állnak, hogy kisegítsék a rászoruló áldozatokat. Ha Önnel is történt egy hasonló eset, ne habozzon, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra még ma!

Jelentkezem az ingyenes konzultációra!