Közlekedési balesetek az égben – Mit tegyünk repülőbaleset során?

Ön is tart a légikatasztrófáktól? Mik a repülőbalesetek legfőbb okai? Biztonságban érezhetjük magunkat a felhők között?

A XXI. században napról napra fejlődik a légi közlekedés, mégis a 2017-es év volt a legbiztonságosabb a légiközlekedés szempontjából.

Több millió járatból összesen kilenc baleset történt és 79-en vesztették életüket az egész világon. (Összehasonlításképpen: 2017-ben csak Magyarországon 16.627 közúti baleset volt és ebben 565 halálos baleset szerepel).

Sőt, a holland székhelyű Aviation Safety Network beszámolója szerint a 79 halálos áldozat közül 44-en haltak meg a repülőgép fedélzetén. Persze egy haláleset is sok, azonban mégis biztonságosnak tűnik ez a közlekedési forma, ha tavaly 3,7 milliárd légi utast számoltak (természetesen ebben benne van az is, hogy valaki többször utazott).  

Ez a 9 baleset és 79 halálos áldozat szintén javuló tendenciát mutat a 2016-os évvel összehasonlítva, ahol 16 repülőbaleset történt és 303 halálos baleset történt.

repülőbaleset-terkepA repülőbalesetek ennek ellenére még mindig az egyik legrettegettebb közlekedési baleset, de valószínűleg csak azért, mert a repülőbalesetek nagyon látványosak és rémisztőek. Ha egy repülő lezuhan, ott biztosan katasztrófával számolhatunk, míg egy autóbaleset során lehet, hogy egyáltalán nem történik személyi sérülés, vagy csak enyhe személyi sérüléssel járó közúti balesettel számolhatunk.

Túlélésünk esélyei a repülőbaleset során

Egyes statisztikák szerint minden 1,2 milliomodik járattal van probléma, tehát ha 55.000 éven át minden nap repülünk, akkor is csak egyszer lesz gond. De ha baj történik, akkor az nagy…

Meglepő módon a repülőgépbalesetek során az utasok java része általában túléli. A felmérések szerint az utasok 90-95%-a nem hal meg a balesetekben

Hogyan élhetjük túl a balesetet?

Öltözzünk kényelmesen!

Legyen rajtunk kényelmes ruha és cipő. A ruhánk fedje megfelelően a testrészeinket, továbbá ne legyen se túl szűk, se túl bő. Cipőnk roppant fontos, hiszen nem csak a vérkeringésünk miatt kell, hogy kényelmes lábbelink legyen, hanem ha esetleg menekülnünk kell, vagy bárhova sietni, akkor jobb esélyeink lesznek egy sportcipőben, mint egy papucsban, vagy magassarkúban.

Válasszuk az olcsóbb helyet!

Meglepő módon a gép farkában helyet foglaló utasoknak 40%-kal magasabb az esélyük a túlélésre, mint a gép elején ülő utasoknak. Ha biztonságra vágyunk, akkor irány a turista osztály.

Figyeljünk

repülőbaleset

A légiutas-kísérők a felszállás előtt percekig beszélnek a biztonsági előírásokról és tanácsokról. Sokan ilyenkor a telefonjukat nyomogatják, vagy egymással beszélgetnek. Ezt mi ne tegyük. A stewardessek utasításai probléma esetén életmentő lehet. Ha az utazás közben mondanak valamit, akkor is figyeljünk oda; ha zenét hallgatunk, kapcsoljuk ki, ha olvasunk, hagyjuk abba.

Maradjuk éberek

A repülőbalesetek bekövetkezése felszállás után, vagy leszállás során következik be. Ez idő alatt maradjuk bekötve és ne aludjunk. Előfordul, hogy nagyobbat dob a gép a leszállás során, ekkor könnyen meghúzhatjuk nyakunkat, hátunkat, ha éppen alszunk.

Tartsuk bekapcsolva övünket és húzzuk megfelelően szorosra

Akár 1-2 centiméternyi lazaság is megduplázhatja, megtriplázhatja azt a G-erőt, amit zuhanás és földetérés során tapasztalunk. Nem érdemes tehát a könnyebbik utat választani, a biztonságunk érdekében azt a pár percet bírjuk ki. A légiutas-kísérők is törekednek a kényelmünkre, ezért biztosak lehetünk benne, hogy okkal kérnek meg minket, hogy akár a repülés során, akár a felszállás, leszállás pillanatában kapcsoljuk be övünket.

Tájékozódjunk

Ismerjük, hogy hol vagyunk. Máshogy kell viselkedni, ha vízre érkezünk és máshogy, ha szárazföldre érkezünk. Ha tudjuk, hogy baj lesz, akkor készüljünk fel megfelelően. Vegyük fel ruháinkat, de ne foglalkozzunk a csomagjainkkal (csak ha életet menthet), hiszen fontosabb az életünk és egészségünk, mint egy fényképezőgép, vagy laptop.

A tömegközlekedés során a poggyászaink egyébként is veszélyforrást jelentenek. Akár buszozás, akár vonatozás során komoly veszélyt jelent, ha nem kapaszkodunk, hanem a csomagjainkba turkálunk. Ezzel igyekezzünk a lehető legkevesebb időt tölteni még akkor is, ha nincs probléma.

   
Tartsuk be az utasításokat

Zuhanás során hajtsuk le fejünket és óvjuk magunkat karjainkkal. Vegyük fel az oxigénmaszkot és óvakodjunk a füsttől.

A füst és feltörő tűz okozza a legtöbb halálesetet. A repülőgépeknél ez különösen fontos, hiszen kerozinnal üzemelnek, amik nagyon égésveszélyes anyagok. Orrunkat és szájunkat fedjük el és törekedjünk rá, hogy a legközelebbi kijáraton elhagyhassuk a gépet repülőbaleset után.

Amint lehet, hagyjuk el a gépet

És hagyjuk hátra csomagjainkat, mert ha táskáinkkal foglalkozunk, akkor azzal csak rontjuk a magunk és utastársaink esélyeit repülőbaleset során.

Miután megtörtént a repülőbaleset, távolodjunk el a roncstól. Maradjunk együtt az utasokkal, ne csatangoljunk el, viszont kellő, biztonságos távolban várjuk meg a mentést.

Ha megtörtént a baj

Baleset során a természetesen első a biztonság. Azonban, ahogy autóbalesetek, munkahelyi balesetek során is, idővel felmerül a kártérítés kérdése. Ahogy minden esetben, itt is fel kell vennünk a kapcsolatot a biztosítóval.

repülőbalesetMivel a repülőgép-balesetek mindig hatalmas fókuszt kapnak, ezért a média is nagy nyomást helyez a biztosítókra. Ilyenkor általában a biztosítók bemondanak egy nagynak tűnő összeget, hogy a médiavisszhangot elcsendesítsék, de csak jóval később juthatunk hozzá a pénzhez.

Mindenképpen érdemes kártérítési szakértőhöz fordulnuk, bármilyen baleset is történik velünk, ahol komoly személyi sérülést szenvedtünk és nem mi vagyunk a felelősök.

Gyakran próbálja a vétkes fél, vagy a biztosító “olcsón” megúszni ezt a szituációt, ezért sajnos rengeteg történetet hallunk, hogy a balesetet szenvedett fél duplán pórul jár.

Ha baleset történik Önnel, ahol súlyos személyi sérülést szenvedett, vegye fel a kapcsolatot egy kártérítési szakértővel! Segítségével jóval magasabb kártérítéshez juthat hozzá, mint amit a biztosító előzőleg ajánlott!

Vegyen részt ingyenes kártérítési konzultációnkon!

RÉSZT VESZEK AZ INGYENES KONZULTÁCIÓN!