10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Mit nevezünk végtagvesztésnek?

Végtagvesztésről beszélünk akkor, ha egy, vagy több végtagot (testrészt) veszítünk el.

A végtagvesztés az egyik legrosszabb dolog, ami egy ember életében történhet, amikor baleset, vagy más okok következtében elveszíti valamelyik végtagját. Ilyenkor a sérültnek rengeteg változás történik az életében, amivel meg kell küzdenie, nem beszélve arról, hogy a család többi tagját is érinti az esemény, mivel egy életre szólóan megváltozik a sérült élete.

A végtagvesztés más néven amputáció, baleset vagy sebészeti beavatkozás következménye. Baleset bekövetkezhet személyi sérülés, közlekedési baleset, utas baleset, munkahelyi baleset vagy üzemi baleset során is.

Amputáció után megrövidített végtagot csonknak nevezik. A jól elvégzett amputáció utáni csonk fájdalommentes és jól terhelhető, ami a művégtag viselésnél fontos szempont. A nagy amputációknál az amputálás helyét is jelzik, térd alatt vagy felett, illetve a könyök alatt vagy felett. A műtét után az amputált páciens hosszabb-rövidebb kórházi ellátásra szorul. Egy ujj amputálása után még aznap hazamehet, egy kar amputálása esetén pár nap, míg egy láb esetén 1-2 hét kórházi ellátás szükséges. Az amputáció pszichésen is megterheli a pácienst, de ez egyénenként eltérő. Megfelelően végzett amputáció után általában lehetséges a protézis (művégtag) viselése.

Magyarországon gyakoribb a lábamputációk száma

Magyarországon az EU-s összehasonlításban is gyakorinak mondható, közel 2,5-szeres az alsó végtagi amputációk számaránya. Idősekben, férfiakban, cukorbeteg, dohányos, érszűkületes betegekben az arány még sokkal magasabb. Ismert, hogy cukorbetegekben a lábamputáció akár 15x gyakoribb is lehet, mint a nem cukorbetegekben.

A beavatkozások jellemzően comb magasságában történnek, anélkül, hogy a végtagvesztést megelőző évben a végtag megmentését célzó érbeavatkozás történne. Az amputációk több mint 50% százalékát cukorbetegeken végzik, sokszor, a nagyereket érintő keringészavar nélkül is.

Megkülönböztetünk minor amputációt – ez a boka alatti amputáció – és major amputációt, ami pedig a boka feletti amputáció.

Az esetek többségében az időben és megfelelő technikával elvégzett feltárással, helyesen megválasztott antibiotikus kezeléssel és tehermentesítéssel a végtag csonkolása önmagában is megelőzhető volna.

Ahogy fentebb írtuk, a végtagvesztés, főleg a lábon történt amputációk több, mint 50%-át cukorbetegeken végzik. Ez már népegészségügyi problémának számít Magyarországon, aminek hátterében összetett tényezők állnak. Lehetnek társbetegségek, számít az egészségügyi ellátás minősége is.

Mik a legfőbb okai a végtagvesztésnek?

 • érszűkület
 • cukorbetegség
 • baleset

Érszűkület miatti végtagvesztés

Az alsó végtagi, ún. perifériás verőérbetegség („érszűkület”) az általános érelmeszesedés egyik formája. Vannak befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy idősekben (a 65 év feletti korosztályban) gyakorisága ugrásszerűen megnő.

Az érszűkület is lehet tünetmentes, hogyan tudjuk mégis felismerni?

Az alsó végtagvesztést sokszor érszűkület okozza, ami lehet tünetmentes, vagy tüneteket okozó. A tünetmentes eseteket nehezebben lehet felismerni, ilyenkor érdemes szűrővizsgálatokat alkalmazni, pl.BKI vizsgálat (boka-kar index vizsgálatot, más néven alsó végtagi Doppler-vizsgálatot) végzünk. Ezzel a vizsgálattal, ami egyszerű, nem okoz fájdalmat és gyorsm, az esetek nagy részében ki lehet zárni, vagy igazolni lehet az érszűkületet.

Kinek javasolt elvégeznie a BKI vizsgálatot?

 • alsó végtagi fájdalom érzésekor terheléskor (pl. járás közben),
 • ha seb van a lábunkon
 • 65 évnél idősebbeknek
 • cukorbetegség esetén
 • dohányzás esetén
 • érelmeszesedésben szenvedőknek,
 • koszorúér betegségeknél
 • magas koleszterinszint esetén
 • aki 65 évesnél idősebb.

Az érszűkület okai és tünetei

Sokféle tünet utalhat keringési zavarra, amik igen sokrétűek lehetnek, a panaszok lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is, ugyanígy a tünetek is. Kezdetben enyhébb tünetként jelentkezhet bizonyos távolság megtételét követően alsó végtagi fájdalom, leggyakrabban a lábszár izomzatának görcse, ritkábban comb-, sőt tomportáji fájdalom is kialakulhat. A terhelésre jelentkező panaszok egyes esetekben egyre kisebb távolság megtétele után már megállásra késztetik a beteget.

Az érszűkület okai:

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • magas trigicelidrartalom (ez egyfajta vérzsír)
 • dohányzás
 • inzulinrezisztencia, túlsúly vagy cukorbetegség
 • gyulladásos betegségek

Cukorbetegség

A cukorbetegség a végtagvesztés vezető oka Magyarországon.

A cukorbetegségről túlzás nélkül állítható, hogy globális járvány, hazánkban is egyre több a diabéteszes a 20 és 70 évesek között, becslések szerint egymillió embert fenyeget a kórkép megjelenése, amelynek előfordulása évente 6-8%-kal nő. A diabéteszesek körében a végtagvesztés, pl. lábamputáció veszélye 40x nagyobb, az amputáció pedig körülbelül 10%-os halálozással jár. A diabétesz szövődményként kialakuló érbetegségek átlagosan 6-10 évvel rövidítik meg a várható életkort.

Mik a cukorbetegség tünetei?

Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget.

Mi most a 2-es típusú cukorbetegséggel foglalkozunk, mivel legtöbbször ez az a típusú diabétesz, ami legtöbbször végtagvesztéshez (lábujj amputáció, láb amputáció) vezethet.

A 2-es típusú cukorbetegségnél a szervezet arra törekszik, hogy ellensúlyozza az inzulin receptorok hibás működését, ezért először még több inzulint kezd termelni, hogy elősegítse a glükóz beépülését a sejtekbe.

Ezért sajnos ennek a típusú betegségnek a tünetei sokáig nem is jelentkeznek, gyakran már csak a szövődmények megjelenésekor sikerül diagnosztizálni a cukorbetegséget.

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszik a családi hajlam is, ha valakinek már van a családjában cukorbeteg, jó, ha időben orvoshoz fordul, ahol el tudják végezni a cukorterheléses inzulinrezisztencia vizsgálatot. Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti szakaszára jellemző, ilyenkor még a beteg életmódváltásával hatékonyan felveheti a harcot a betegséggel.

A 2-es típusú cukorbetegség leggyakoribb tünetei:

 • gyakori vizelési inger, vizeletürítés
 • szomjúság érzés
 • homályos látás
 • bőrviszketés
 • lassabban gyógyuló sebek

Cukorbetegség miatt kialakuló szövődmények

 • idegkárosodás
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • látásromlás, súlyosabb esetben vakság
 • a végtag károsodása, súlyosabb esetben végtagvesztés
 • különböző bőrbetegségek
 • a vese károsodása

Baleset miatti végtagvesztés

Sokféle baleset történhet velünk, amikor különböző sérüléseket szenvedünk.

Munkahelyi baleset esetén is történhet velünk súlyos tragédia, nézzük az alábbi példát, ahol a munkavállaló az egyik lábát veszítette el:

A munkavállaló gőzturbinaházat állított össze hegesztéssel, úgy, hogy a munkadarabot daru tartotta munka közben. Még csak “heftelte” az egyik alkatrészt, amikor a munkatársa el akarta vinni a darut, amin összeszólalkoztak, és a későbbi károsult a daru irányító kapcsolóját földhöz vágta. Ezt a munkatársa úgy értelmezte, hogy elviheti a darut, amit meg is tett. Miután a hegesztés alatt álló munkadarabot ezután nem fogta semmi, az leesett, és úgy összetörte a dolgozó egyik lábát, hogy azt térd alatt amputálni kellett. A megye székhelyén működő munkaügyi bíróság a károsultnak – különféle címeken – megítélt közel 3 millió forintot. Például 265 ezer forintot lábprotézisre, gépjármű-használati járadékra pedig 829 ezret kellett fizetnie a munkaadónak. A károsult 6,5 millió forint nem vagyoni kártérítést kért, a munkaügyi bíróság viszont csak 4 milliót ítélt meg, mivel véleménye szerint 20 százalékban a munkavállaló is hozzájárult a baleset bekövetkeztéhez, mert tudnia kellett volna, hogy a rögzítés nélküli munkadarab leeshet. Ugyanakkor a munkaadó nem készített szerelési utasítást a gőzturbinaház összehegesztéséhez. A nem vagyoni kártérítés a megnehezült életvitel “ellenértéke”. Az ítélet ellen a munkaadó és a munkavállaló is fellebbezett a megyei bírósághoz. Ez csak annyiban változtatta meg az ítéletet, hogy a protézisért járó kártalanítást 96 ezer forintra csökkentette, a 20-80 százalékos kármegosztással és a 4 millió forintos nem vagyoni kárral egyetértett. Ugyanezt az ítéletet hagyta helyben a Legfelsőbb Bíróság is, amelytől mind a két fél felülvizsgálatot kért.”

Forrás: Napi.hu

Ha a végtagvesztés üzemi baleset következménye, jogosultak vagyunk kártérítésre.

Ugyanúgy kártérítés jár/követelhető végtagvesztés esetén a következő esetekben is:

sőt, akár orvosi műhiba esetén is!

Hogyan tudunk segíteni Önnek végtagvesztés esetén?

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülése, munkahelyi balesete, közlekedési balesete során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

A fentieken túl széleskörű kárrendezésitapasztalatokkal rendelkező kollégáink már a kezdetektől segítségére vannak jogos kárának az érvényesítésében. Ennek érdekében – amennyiben igényli – képviseljük a biztosító társasággal és a károkozóval szemben, ráadásul úgy, hogy tevékenységünkért cserébe csupán sikerdíjat számítunk fel. Tehát Önnek semmiféle anyagi kockázata nincs, hiszen nem kérünk előre pénzt az Ön jogi képviseletéhez, az munkadíjat csakis a sikeres kártérítési eljárás után számoljuk fel.

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!