Kutyaharapást szőrével? – a kutyatámadás kártérítési következményei

Tavasszal egyre több esetről számolhatunk be, amikor állattámadás áldozata lesz valaki. Leginkább a kutyákról lesz szó, mert a vadkár más elbírálás alá tartozik.

A kutyatámadások gyakorisága nem azért nő meg tavasszal, mert ilyenkor harapósabbak az ebek, hanem pusztán azért, mert ilyenkor többet tartózkodunk a szabadban és sok kutyát is ilyenkor engednek ki a gazdáik a fűtött téli otthonukból.

A kutyatámadások okai sokfélék lehetnek. A legtöbb esetben a területét védi a négylábú, bennünket pedig betolakódónak vél. Előfordul, hogy az egyik ártatlan gesztusunkat fenyegetőnek érzi és rosszul reagál rá. De ki ne tapasztalt volna még olyat, hogy biciklizés közben utánunk eredt volna egy kutya, vagy hogy az autónak támadt?

Ideális esetben a kutya nem támad, ha jól nevelték, illetve rendesen szocializálták. Ez azt jelenti, hogy az idegenekkel szemben nem barátságtalan, legyen az az idegen vízvezeték szerelő, vagy éppen a szomszéd kutyája.

A kutyatámadások kiemelt áldozatai sajnos a postások. A postások a munkájukból adódóan rengeteg kutyával találkoznak, lépnek kapcsolatba, a kutyák pedig árgus szemekkel figyelik, hogy ki nyúlkál be a kerítésen, vagy ki jön be a gazda kísérete nélkül az udvarunkba.

Mi a teendő kutyatámadás esetén?

kutyatámadásA kutyaharapást minden esetben kezelni kell. Meg kell tisztítani és fertőtlenítővel kezelni, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét amíg szakszerű kezelésben nem részesülünk.

A kutyaharapást minden esetben jelezni kell a hatósági állatorvosnak. Ezt követően a kutyát megfigyelik, hogy nincs-e valami baja. Ellenőrzik, hogy be lett-e oltva, rendelkezik-e chip-pel stb.

A balesetnél nagyon fontos, hogy a sérülés 8 napon belül, vagy túl gyógyul-e, illetve jár-e maradandó sérüléssel.

Hova forduljunk, ha megtörtént a baj?

Amennyiben nyolc napon belül gyógyuló sérülést szerzünk, a gazda közigazgatási bírság megfizetésére ítélhető és szabálysértési eljárás is indulhat ellene.

Amennyiben maradandó sérülést okoz az állat (pl. leharapja az ujjunkat), akkor 3, ha életveszélyes sérülést szenvedünk, akkor 5 évnyi szabadságvesztés is sújthatja a gazdát. Ezt nagyon sok állattartó nem tudja, de ebből is látszik, hogy az állattartás tényleg komoly felelősséggel jár, és nem elég csupán az állat jó körülményeiről gondoskodni.

Kártérítési felelősségre is vonható a gazda, az alábbiakért

 • anyagi kár okozása
 • orvosi költségek megfizetése
 • elmarad jövedelem
 • maradandó egészségügyi károsodás
 • átélt trauma miatti pszichés problémák

Mekkora kártérítést kaphatunk?

Több esetben is volt már szó több milliós kártérítési díjról is. Több helyen is olvashattuk a postás esetét, aki levelet próbált kézbesíteni, de egy kutya megtámadt, amikor a postaláda felé nyúlt.

kutyatámadás

Az eset nem volt egyszerű, mert a ház körbe volt kerítve, továbbá a kerítésen is kint volt a jelzés: a kutya harapós. Emiatt a bíróság első körben megszüntette az eljárást, hiszen a gazda körültekintően járt el. Az eset nem maradt annyiban, a károsult felülvizsgálatot kért. A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy meg kell térítenie a kutya által okozott kárt.

 • az orvosi költségeket
 • a munkakiesésből származó munkabért

Azonban olyan esetet is ismerünk, amikor a bajba jutott maradandó sérülést szenvedett. A 20%-os munkaképesség-csökkenés miatt a bíróság több, mint egymillió forintos kártérítésre kötelezte az alperest.

A kártérítés megítélésekor több szempont is meghatározza a fizetendő kártérítés összegét:

 • elszenvedett sérülés,
 • keletkezett anyagi károk,
 • keletkezett egyéb károk (pszichés),
 • az eset körülményei.

kutyatámadásAz eset körülményei döntően meghatározóak. Amennyiben a gazda mindent megtett, hogy megelőzze a balesetet (körbe volt kerítve a terület, ahol jól láthatóan fel volt tüntetve, hogy harapós kutyával találkozhatunk bent), akkor jóval kisebb felelősség terheli a gazdát, mintha egy elkóborolt állat okozta volna a balesetet.

Ugyancsak felvet több kérdést az önvédelem kérdése. Amennyiben a kutya azért okoz sérülést, hogy a megtámadott gazdáját védje, akkor az más elbírálás alá eshet, mint az említett postás esetében. Ugyancsak mérlegelni kell, hogy az állatot éppen bántalmazták-e a támadás előtt, hiszen ha a kutyának a farkát húzzák, akkor természetesen nagyobb a valószínűsége, hogy harapni fog.

Sok esetben megelőzhető lenne a támadás, ha tudnánk, mivel ingereljük az állatot. Egy gyerek lehet, hogy csak játszani szeretne egy kutyával, de a kutya ezt bántalmazásként élheti meg.

Ugyancsak a gazda felelőssége az, hogy ezeknek a félreértéseknek ne adjon lehetőséget. Fontos, hogy tegyünk meg minden óvintézkedést, ha állatot tartunk, ebbe az is beletartozik, hogy felkészítjük a hozzánk látogatókat és tisztázzuk a “játékszabályokat”. Sok tragédia megelőzhető lenne így.

Hogyan kerüljük el a kutyatámadást?

kutyatámadásA kutyatámadás könnyen tud tragédiába torkollni és gyakran nem is a fizikai sérülés jelenti a legnagyobb bajt, hanem az átélt trauma. Éppen ezért tegyünk meg a józan ész határain belül mindent, hogy elkerüljön minket a baj.

Triviális, de sokan mégsem gondolnak bele: egy kutya külseje nem minden esetben árulkodik a viselkedéséről. Hiába aranyos egy kutya, nem tudjuk, hogy hogyan viselkedik idegenekkel szemben. Mindig legyünk körültekintőek és óvatosak ilyen esetben.

 • Ne zavarjuk meg az állatokat evés, alvás közben!
 • Ne álljunk két marakodó kutya közé (ha közbe akarunk avatkozni, akkor egy slaggal fröcsköljük őket le, az gyakran beválik)!
 • Kerüljük a hirtelen mozdulatokat!
 • Ne támadjuk le a kutyát simogatással, ölelgetéssel (főleg akkor tilos, ha a kutya mögött állunk, illetve nem ismer minket a négylábú)!

Ami szinte a legtöbb bajt okozza: attól, hogy a kutya gazdája ismer minket, a kutyája nem feltétlenül. Ilyen esetben tudjuk, hogy a kutya idegenként tekint ránk. Amikor meglátogatjuk az egyik kutyás ismerősünket, kérjük meg, hogy mutasson be minket a kutyának és kérdezzük meg, hogy hogyan viselkedjünk vele.

Kutya-macska

kutyatámadásNem csak a kutyákról kell beszélnünk, hanem a macskákról is természetesen. A macskák is tudnak nagyot harapni, éles karmaik vannak és igen sok fertőzést terjeszthetnek. Ha rendelkezünk is késztetéssel, hogy idegen macskát simogassunk, legyünk óvatosak és ne erőszakoskodjunk vele.

Mind a kutyának, mind a macskának biztosítsunk “menekülőutat”, hogy ha éppen ki akar térni előlünk, akkor azt megtehesse. Ne próbáljuk fal mellett, vagy egy sarokban becserkészni az állatokat egy simogatás erejéig, mert megijedhet tőle a jószág.

Összegzés

Amennyiben állattámadás ért minket, forduljunk orvoshoz. Minden esetben őrizzük meg a leleteket és a szakvéleményt, mert később fontos szerepe lehet.

Ha komoly sérülést szenvedünk, akkor erősen ajánlott, hogy konzultáljunk kártérítési szakértővel is, hiszen komoly kártérítéstől eshetünk el.

Ingyenes tájékoztatást kérek!