10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Ki és mikor kaphat kártérítést kóma esetén?

A kóma fogalma

kómás állapot

A kóma egy életveszélyes állapot, ami azonnali orvosi ellátást igényel, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés kell. A legtöbb esetben vérvétellel teljes körű laboratóriumi vizsgálatot rendelnek el az orvosok, vagy gerincvíz-vétellel agyi funkció vizsgálatot, hogy megállapítsák a probléma okát.

A leggyakoribb kóma állapot napokig, hetekig tart. A kóma vagy kezeléssel megoldódik, vagy visszafordíthatatlan lesz az állapot. Ha a sérült ennél hosszabb ideig marad tudattalan állapotban, vegetatív státuszba kerül, ha több, mint egy évig ebben a vegetatív állapotban marad a beteg, minimális esélye van arra, hogy felébred a kómából.

Mikor jár kártérítés kóma esetén és ki kapja meg?

Ha Ön közlekedési-, munkahelyi- vagy bármilyen más által okozott baleset vétlen sérültje/károsultja vagy az áldozat hozzátartozója, akár több 10-, 100 milliós forintos baleseti kártérítésre is jogosult lehet. Kérjen díjmentes tanácsadást, hogy az Önt törvény szerint megillető összeget mielőbb, lehetőség szerint évekig tartó pereskedés nélkül megkaphassa!

A gerinctörés, lebénulás, maradandó egészségkárosodás, rokkantság, amputáció, kóma, rosszabb esetben baleseti halál mind-mind, olyan személyi sérülés, mely esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető. Kóma esetén a sérült hozzátartozója tud kártérítést igényelni.

Honnan ismerjük fel, hogy a sérült a kóma állapotába került?

 • nem tudja kinyitni a szemét
 • nem mozgatja a végtagjait,
 • nem reagál az – egyébként fájdalmas – tapintási ingerekre
 • nem reagál a szóbeli ingerekre

A kóma súlyosságának foka és bekövetkeztének módja a kiváltó októl függ.

Mi okozhat kómát, mik lehetnek a kómát kiváltó okok?

A kóma legtöbbször valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel. A kómát kiváltó okok közül a leggyakoribbak az alábbiak:

 • traumás agysérülés – a kóma leggyakoribb oka a közlekedési balesetek, személyi sérülések vagy erőszakos cselekedetek miatti fejsérülés, amikor erős ütés éri az agyat
 • stroke – az agyi vérkeringés hirtelen megszűnése vagy drasztikus csökkenése,
 • cukorbetegség – ha a vércukorszint sokáig túl magas, vagy hirtelen leesik, szintén okozhat kómát
 • mérgezések – szénmonoxid mérgezés, vagy a gyógyszer- vagy drogtúladagolás is okozhat komoly agykárosodást, vagy kómát
 • a központi idegrendszer betegségei
 • fertőzések, amik gyulladást okoznak az agyban, pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás
 • oxigénhiány – szívinfarktus utáni újraélesztés, vagy fulladás utáni újraélesztés során az agyban és a véráramban oxigénhiány lép fel
 • orvosi műhiba

Mit tegyünk, ha feltételezzük, hogy a balesetet ért személy kómába esett?

Azonnal hívjunk mentőt!

Ha valakit baleset ér, a mentő személyzete már a helyszínen megkezdi a beteg állapotának stabilizálását, és rövid idő alatt, akár egy-két óra múlva már a műtőben-, majd az intenzív osztályon lehet a beteg. Így még a legsúlyosabb esetekben is esélyük lehet a túlélésre.

A kómában lévők nem tudják panaszaikat elmondani, ezért az orvosoknak a hozzátartozók elmondására, illetve fizikális vizsgálatra, laborra és képalkotó eszközökre kell támaszkodniuk. Hozzátartozóként számítsunk a következő kérdésekre:

 • milyen gyógyszereket szed a sérült?
 • milyen betegségei vannak?
 • hirtelen vagy fokozatosan következett be a kóma?
 • volt-e látásprobléma, szédülés, zsibbadtság?
 • fogyasztott a beteg alkoholt, gyógyszert vagy bármilyen drogot?
 • mérgezés történt?

Mekkora kártérítési összegre számíthatunk kóma esetén?

Ha Önnel, vagy családtagjával olyan baleset történt, ami kómával végződött és szeretné tudni, mekkora összegű kártérítésre számíthat, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakemberekből álló, profi csapatunk nagy tapasztalattal rendelkezik kártérítési ügyek terén, ezért képesek vagyunk megszerezni Önnek a lehető legmagasabb kártérítési összeget, a lehető legrövidebb időn belül. Személyi sérülés során elszenvedett kárait felmérjük és egy olyan szakszerű kárigénnyel élünk a biztosító társaság irányába, amely az Ön érdekeit védi.

100 milliós kártérítés egy orvosi műhibáért

“A nő kómába esett egy rutin vesekőműtét miatt. A bíróság döntése jogerős.

Több mint 100 millió forint kártérítésre kötelezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat egy műhibaperben. A 23 éves kétgyermekes anya 2010 májusában vonult be egy rutinműtétre a nyíregyházi kórházba. A vesekövét akarták szétzúzni. A műtéthez használt készülék levegőt juttatott a nő szervezetébe, amitől leállt a keringése. Újraélesztették, de éberkómába került, önállóan azóta is csak lélegezni képes. Gyomorszondán át etetik, pelenkázni kell, a külvilággal nem tud érdemben kommunikálni. A fiatal nő korábban élettársával nevelte kisfiait. Miután magatehetetlenné vált, a nagyszülők vették magukhoz mindannyiukat.

A büntetőeljárás kiderítette, hogy hanyagul tartották karban a gépet, megállapították, hogy a család kártérítésre jogosult. Az ügyvéd összesen 140 milliót kért, a kórház 41 milliót ajánlott.

A Debreceni Ítélőtábla az első fokon is megítélt, összesen 99 millió forintot hagyta helyben, amit a kórháznak 15 napon belül kamatostul ki kell fizetnie.”

Forrás: Blikk, 24.hu

Az állami kórházakban a legtöbb per a szülészek (23,9 százalék), a sebészek (20 százalék), a traumatológusok (17,9 százalék) és a belgyógyászok (8,1 százalék) ellen indul. Az ügyvédek szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 milliós, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés a jellemző, de súlyos szakmai vétségnél a százmillió feletti összeg sem ritka.

Van esély a felépülésre?

A kóma időtartama az agykárosodás mértékétől függ, elsősorban ezen múlik, hogy visszatér-e a páciens tudata, vagy véglegesen kómában marad. A sérüléskor csak a károsodott agyi struktúrák vizsgálata (koponya Ct, elektrofiziológiai módszerek) végezhető el. Azt, hogy később mire lehet számítani, valamint a regeneráció mértékét csak statisztikai módszerekkel vagy tapasztalatok alapján lehet megbecsülni.

A stabil kómás állapot a gondozástól függően évekig, évtizedekig is eltarthat, mivel ma már a technika és az ápolás fejlettsége lehetővé teszi ezt. A súlyos agysérült tudatának visszatérése rendszerint nem hirtelen történik. Hosszú folyamatról van szó, a javulás hónapokig, sőt nem ritkán évekig is tarthat.

Éber kóma

Az elmúlt évek kutatásai alapján derült ki az, hogy a kómában lévő betegek közül minden ötödik-hatodik tudatában lehet annak, mi zajlik körülötte. Komoly munka indult annak felderítésére, hogy milyen módszerekkel lehet visszahozni őket a való életbe.

Ritkák azok az esetek, amikor a vegetatív állapotban lévő emberek akár éber kómában, akár teljesen reagálás-képtelen státuszban töltött évek után egyszer csak „felébrednek”, azonban néha történnek ilyen különös esetek.

A férfi, aki 19 év kóma után felébredt

Egy férfi 19 év kóma után édesanyjához fordult, és azt mondta: „Mama”. Az akkor 19 éves Terry Wallis 1984. július 13-án épp kislánya születését ünnepelte, amikor a teherautó, amit vezetett, felborult. Csak egy nappal később találtak rá, akkor már kómában volt. Az orvosok nem adtak sok esélyt arra, hogy valaha is felébred, ezért szülei és felesége egy rehabilitációs központba fektették, de minden második hétvégén hazavitték a családi farmra és beszéltek hozzá. Egy alkalommal édesanyja meglátogatta, és legnagyobb meglepetésére a férfi kinyitotta a szemét. Ekkor ismerte meg 19 éves lányát is. Ám nem könnyű feldolgoznia a kiesett időt, amikor megkérdezték például, ki az amerikai elnök, azt válaszolta: „Ronald Reagan”. A történet külön érdekessége, hogy a férfi balesete péntek 13-án történt, és szintén egy péntek 13-i napon tért magához.

Forrás: Házipatika.com

Önnel, vagy családtagjával történt olyan baleset, ami kómát okozott?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!