Iskolakezdés miatti forgalomnövekedés – fókuszban a balesetmegelőzés!

Szeptembertől az iskola kezdetével fokozott figyelem szükséges az utakon, ha szeretnénk hogy gyermekünk épségben hazatérjen! Bejegyzésünkből kiderül, hogyan kerülhetjük el, előzhetjük meg a balesetet!

A szeptember elejével nem csak az iskola veszi kezdetét, hanem a mindennapos dugó is, főleg a reggeli és a délutáni órákban. A nyári időszakhoz képest sokkal több autó lesz az utakon, így megnövekszik a forgalom, ami, ha figyelmetlenek vagyunk, könnyen rossz következményekhez vezethet. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk, és megelőzzük a balesetet.

A tapasztalatok és a számadatok is azt mutatják, hogy az iskola kezdetével, megnövekedik a közúti balesetek száma, és sajnos sokkal több gyerek válik közúti vagy közlekedési baleset áldozatává.

A mellékelt diagram is jól szemlélteti a helyzetet:

Az ősz kezdetével fokozottan figyeljünk az utakon!
Forrás: felvidek.ma

Az ebben az időszakban regisztrált balesetek fő oka a tiltott helyen, vagy tiltott jelzésen való áthaladás. Fontos tisztában lennünk a KRESZ szabályaival. Az esetleges balesetek elkerülése végett, elengedhetetlen, hogy felkészítsük gyermekeinket a közúti közlekedés szabályaira, pl mikor kelhetnek át az úton, vagy milyen jelzésekre figyeljenek. Sok baleset adódik abból, hogy álló jármű mögül, körülnézés nélkül kilépnek a gyerekek az útttestre, így okozva a szerencsétlenséget.

Kezdésnek elkísérhetjük gyermekünket az iskolába vezető úton, felhívva figyelmét a helyes, körültekintő közlekedésre, szabályok betartására. A szeptemberi hónapban részt vehetünk balesetmegelőzéssel kapcsolatos eseményeken, melyek civil szervezetek, vagy rendőrségek által kerülnek megrendezése. Itt nem csak a kicsik, hanem a nagyok is megfelelő tájékoztatást kaphatnak a helyes közlekedésről.

Nyálkás idő – útlezárások

Az ősszel nem csak az iskola, de az esős időjárás is beköszönt, ami szintén hozzájárul a közúti balesetek megnövekedéséhez. Jellemzően a balesetek fő okozója, hogy a járműsofőrök nem a megfelelő időjárási-látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Különös óvatosságot és figyelmet igényel a szeptembertől februárig tartó időszak, mert a nedves és száraz utak egymást váltják.

Az esős idő kezdetétől számított kb. 30 percen belül a legveszélyesebb az útszakasz amin közlekedünk, mert a leesett csapadék összekeveredik az út porával, mely egy nyálkás, csúszós réteget hoz ezzel létre az út felületén. Ilyenkor a lassabb tempó és a nagyobb követi távolság ajánlott, hiszen a csúszós úton a féktávolság is megnő.

A sofőrök részéről fontos a járművüket felkészíteni az őszi – téli hónapokra. Az egyik leglényegesebb teendő, hogy megelőzzük a balesetet, hogy láthatóak legyünk. Ellenőrizzük autónk világítását. Emellett a fékrendszer és ablaktörlők kontrollja sem árt, ha hosszabb útra tervezünk indulni. Ilyenkor jó, ha száraz ablaktörlő ruhát is tartunk magunknál, ezzel tudunk segíteni a bepárásodott ablakokon, illetve a megfelelő szellőztetés is segítségünkre lehet.

 

A megnövekedett forgalom és a rossz útviszonyok mellett számolnunk kell a lezárásokkal/útfelújításokkal is. A legjobb ha már indulás előtt tájékozódunk az interneten, melyik utat érdemes választanunk aznap.

Legyünk felkészültek és elővigyázatosak a volán mögött és gyalogosan egyaránt. Ne váljunk a statisztikák részeseivé, előzzük meg a baleseteket!

Amennyiben már bekövetkezett a baleset, vagy csak bővebb tájékoztatást szeretne kérni egy esetleges baleset utáni lehetőségeiről, ne habozzon, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra még ma!
VISSZAHÍVÁST KÉREK!