Innováció! A kárbejelentést, már nem csak papíron tudja elkészíteni. 2019 újdonsága az E-kárbejelentő applikáció.


Ismerősen cseng Önnek az a bizonyos kék- sárga papír? Koccant már úgy, hogy mindketten csak keresték a bejelentő lapot, de egyikőjüknél sem volt? Ez már a múlté!

Felejtse el azokat az időket, amikor egy amúgy is kínos ütközés után értetlenül állnak a bejelentő lap fölött és nem tudják, mit, illetve hová is kell pontosan írni!
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) egy forradalmian új digitális kárbejelentőt fejlesztett ki, ezáltal gyorsabb és egyszerűbb lett az ügyintézés.
Az applikáció végig vezeti Önt a feladatokon, hogy egy lényeges információt se hagyjon figyelmen kívül.

 

Mi is kipróbáltuk és a kezelése valóban elképesztően egyszerű és könnyű.


A balesetet megtörténte után célszerű, ha mindkét készüléken rajta van már az applikáció, így gyorsabban megy a kitöltés. Ha az érintettek már rendelkeznek az alkalmazással, akkor csak össze kell kapcsolniuk a telefonjaikat, egy kód segítségével, így egyszerre tölthetik ki az űrlapot.

Az első pontban a baleset körülményeit adjuk meg, itt teljesen értelemszerű módon ki kell tölteni az adatokat, beírjuk a dátumot és az időt, majd a végén a pontos helyszínt már GPS segítségével is meg tudjuk adni.

Az következő lépésekben meg kell adnunk adatokat a gépjárművekről és magunkról. Az applikáció elképesztő mértékben megkönnyíti a dolgunkat, egyértelműen végigvezet minket a feladatokon, sőt, néhány vonatkozó információ megadása után már csak pipálgatnunk kell a megfelelő mezőket.

 

A “baleset szituáció” menüpontban a kis piktogramok segítségével könnyedén ábrázolni tudjuk a baleset körülményeit. A kitöltésnél képek mellékelésére is van lehetőségünk az applikáción keresztül, mindezt rendkívül egyszerűen.
További érdekesség, hogy még hangfelvételt is tudunk csatolni a kárbejelentéshez, ha bármilyen egyéb megjegyzésünk lenne az ütközéssel kapcsolatban.

A bejelentés után a rendszer értesítést küld mindkét érintett e-mail címére, és PDF formátumban megkapjuk a kárbejelentő lapot is. Az adatokat automatikusan továbbítja a rendszer a biztosítókhoz, akik tájékoztatnak minket, hogy az megérkezett, majd feldolgozzák a bejelentést.
Ez a fajta digitalizáció már több éve jelen van a biztosítás különböző területein. Például a KGFB szolgáltatókat, illetve szolgáltatásaikat már könnyedén elértük eddig is online.
Épp itt volt tehát az ideje annak, hogy a digitális kárbejelentő is útjára induljon. A jövőbeni cél az, hogy az egész kárrendezés digitalizálódhasson, mely folyamatnak kiemelten fontos mérföldköve ez az alkalmazás.

Az alapvető kényelmi szempontok mellett a papír alapú módszerrel több gond is volt. A kék-sárga lapot ugyanis – jobb esetben – nem sűrűn használjuk, épp ezért sokszor nem tudtuk, hogyan is álljunk neki. Ennek az lett az eredménye, hogy kimaradtak fontos mezők, vagy hibásan lettek kitöltve adatok, ez akár több évig elhúzódó kárrendezési eljárást vonhatott maga után. Az applikáció használatával pont ezeket a kellemetlen helyzeteket tudjuk elkerülni, hiszen az alkalmazás figyelmeztet az üresen hagyott sorokra. Ami még sűrűn le szokott maradni a bejelentőlapról, hogy a felek nem rajzolják le a balesetet, ugyanis attól tartanak, hogy ezzel pontatlan tájékoztatást adnak. Itt is segít az alkalmazás, mivel – mint a fentiekben is említettük – ábrákkal, szimbólumokkal könnyedén megoldhatjuk ezt a műveletet.

Az is tipikus hiba volt a régi rendszerben, hogy a folyamat végén elmaradt a kárbejelentő lap aláírása, ez az applikáció használóival szintén nem történhet meg.
Leegyszerűsödik továbbá a kitöltést követő a káresemény bejelentése is, hiszen eddig a károkozónak 5 napja, míg a károsultnak 30 napja volt ezt megtenni a biztosító felé. Az adatok kiküldése ezután már egy gombnyomással, közvetlenül a helyszínről megtörténik.

 

   

A biztosítók azonban szeretik kisemmizni az embereket. Sajnos nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy mennyit is kéne kézhez kapnunk egy-egy baleset miatt.
Itt jövünk MI a képbe! Bármilyen biztosítással kapcsolatos ügyben forduljon hozzánk bizalommal.


Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, hogy segíthessünk Önnek!

VISSZAHÍVÁST KÉREK!