Elestem a jégen és eltört a… – hogyan kerüljük el a téli baleseteket?

“Elestem a jégen és eltört a kezem, hónapokig tartott, mire újra tudtam fogni.”
“Csúszós volt a járda és elestem rajta biciklivel, kificamodott a bokám.”
“Senki nem takarítja az utcát, ezért elestem a latyakos úton, mire hazaértem erősen megfáztam.”

Önnel is előfordult, hogy inkább otthon maradt, mert félt kimenni az időjárás miatt?

Lassan itt a tél és kelestem utcaezdenek csúszni az utak, ezzel pedig megszaporodnak a balesetek. Sokkal gyakoribbak lesznek a közlekedési balesetek és sehol nem vagyunk biztonságban: a járdán, autóban, buszon is érhet minket baj.

Ha megtörténtek a sajnálatos balesetek, akkor hiába kapunk magas kártérítést, ha nem mi voltunk a felelősek, az csak ritkán vigasztal minket. Ha csak tudjuk, kerüljük el a baleseteket.

Milyen okokból következnek be ezek az úgynevezett “elestem” balesetek?

Hogy megelőzhessük a baleseteket, fel kell készülnünk rá és ajánlatos tudni, hogy mi a fő kiváltó ok.

Télen több veszélyforrással kell számolnunk:

  • rossz látási viszonyok (korán sötétedik, gyakori a köd, csapadékhullás)
  • csúszós utak
  • kevés rutinnal rendelkező sofőrök (akik rátaposnak a fékre, ha picit megcsúszik a kerék)
  • autók műszaki állapota (sok autó nem rendelkezik ABS-szel, a sofőrök nem számolnak a hosszabb fékúttal, vagy az autók világítása nem megfelelő)

Mit tehetünk, hogy ezeket kiküszöböljük?

Autós közlekedésnél

Autós közlekedésnélMindenképpen takarítsuk a fényszórókat, hiszen a füst és latyak miatt gyakran nem csak a mi fényszórónk veszít erejéből, hanem a féklámpánk és indexünk is kevésbé lesz észlelhető. Ezzel nem csak a “látást” javítjuk, hanem a “látszásban” is nagyságrendileg lépünk előre.

Legyen megfelelő a gumink, legyen ablakmosó folyadékunk és jégkaparónk. Akkumulátorunk legyen feltöltve és ne felejtsünk el bekészíteni az autóba pár üveg vizet és tartós élelmiszert (müzliszelet, mogyoró, szárított gyümölcs stb.), ha megtörténik a baj és elakadunk valahol, legyen mihez nyúlni.

Ez persze könnyen tűnhet túlzott óvatosságnak, de készüljünk a legrosszabbra, miközben bízzunk a jóban.

Az autó általános műszaki állapota egyébként kiemelten fontos télen. A fékek, lengéscsillapítók állapota, megfelelő guminyomás most hatványozottan számít.

Másodlagos kérdés az autó biztonsága a saját testi épségünkhöz képest, de ilyenkor legyünk figyelemmel az autónk megóvására is. Ezzel sok bosszúságot megelőzhetünk. Például mínusz fokokban miután beindítottuk a motort, ne induljunk el azonnal, hanem hagyjuk, hogy hadd menjen alapjáraton a motor. Így hagyunk egy kis időt, hogy autónk is bemelegedjen – és most nem az utastérre gondolunk elsősorban.
A sós, latyakos út a felninket és alvázunkat is próbára teheti. Rendszeresen tisztítsuk az autónkat, ezzel az amortizációt is csökkentjük.

   

Gyalogosan

Ugyanúgy, ahogy az autóknál, fontos, hogy lássanak minket. Praktikus okokból sokan hordanak sötét ruhát télen, de ez nem mindig jó ötlet.

Manapság már esztétikus táskák, kabátok is vannak, amelyek fényvisszaverő csíkkal vannak ellátva. Ha fontos nekünk a megjelenésünk, akkor is válasszunk ilyet, így már távolból észlelnek minket az autósok.

Továbbá fokozottan tartsuk figyelemmel az autókat, hiszen megnő a fékút, rosszabbak a látási viszonyok. Tehát ne számítsunk rá, hogy ha lelépünk a járdáról, akkor “úgyis megáll” az autó. Akkor sem, ha zebrára lépünk le, ahol az autósnak kötelező megállnia.

elestem-gyalogosanÖltözzünk rétegesen, ez segít abban, hogy ne hűljünk ki gyorsan, illetve jó szolgálatot tud tenni egy kis zseblámpa (sok okostelefonon van ilyen – ha már itt tartunk, a telefonunk mindig legyen feltöltve!). Illetve tudassuk ismerőseinkkel, hogy hova mentünk. Ez forgalmas helyeken nem feltétlenül fontos, viszont, ha a természetbe megyünk kirándulni, akkor mindenképpen szóljunk, hogy hova megyünk és mikorra számítsanak ránk.

Ha ónos esővel, vagy nagyobb lefagyásokkal találkozunk, akkor (ha mindenképpen el kell otthonról indulnunk) jó szolgálatot tehet egy kis zacskóba rakott pár marék só. Ez elsőre mulatságos lehet, de hatalmas segítséget nyújthat.

Ugyanúgy csalókák tudnak lenni az árnyékos és napos részek. Elképzelhető, hogy a napsugarak felszárították az utat, viszont árnyékos részen még délután is láthatatlan jégréteg található.

Számtalan történetet hallottunk már, mely így kezdődik:

“Nem is láttam, hogy csúszik az út, mégis elestem…”
“Leszálltam a buszról, de ahogy a járdára léptem, hirtelen eltűnt talaj a lábam alól…”.

De mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

elestem-autoRengeteg balesetet szenvedett embernek segítettünk munkánk során és sajnos gyakran tapasztaltuk, hogy a bajba jutottak semmilyen segítséget nem kapnak.

Nem tudják, kihez kell fordulniuk, nem tudják, hogy mit tehetnek.

Pedig, ha nem önhibánkból történt a baleset, hanem valakinek a mulasztása, hibája miatt, akkor jogosultak vagyunk a kártérítésre.

Ha bajba jutunk, akkor fontos bizonyítani az igazunkat. Vegyünk fel jegyzőkönyvet, ebben a rendőrség, vagy a mentők tudnak segíteni.

Fontos, hogy megtaláljuk a felelőst. Ez néha nehéz lehet, ha közterületen ért minket a baj, de általában kideríthető, hogy ki a felelős.

elestemHa autóval történik baleset (például nekünk jöttek), akkor már könnyebb dolgunk van a bizonyítást illetően. Ilyen esetben ne hagyjuk magunkat lebeszélni, hanem hívjunk hatóságokat (személyi sérülés esetén egyébként is kötelező). Fontos, hogy a sérüléseinket a mentő, vagy a vizsgálatot végző orvos leírja, illetve a gépjármű kárát is pontosan lejegyezzük, lefotózzuk, jegyzőkönyvbe vegyük.

Sajnos sok esettel találkoztunk, amikor a biztosító nem teljesítette kötelességét és nem informálta a bajba jutott felet megfelelően. Ha tehát úgy érezzük, hogy a biztosító, vagy a vétkes fél nem teljesen közreműködő, segítőkész, akkor jobb, ha segítség után nézünk.

Ilyen esetben jöhet jól egy kártérítési specialista jogász. Aki már rengeteg, a miénkhez hasonló esettel találkozott, továbbá képes arra, hogy a lehető legmagasabb kártérítést megszerezze nekünk. Sok esetet láttunk, amikor a biztosító pár százezer forintot ajánlott vonakodva, míg a kártérítési ügyvéd több millió forintot szerzett a bajba jutott fél számára.

Ha bizonytalanságunk van, vegyük fel a kapcsolatot a szakértővel!

Önnel is baleset történt? Személyi sérülés történt és nem Ön a felelős?
Szerezze meg a maximális kártérítést és jelentkezzen ingyenes konzultációra!

 

JELENTKEZEM A KONZULTÁCIÓRA!