Égési sérüléseket bármikor szerezhet, nyáron azonban még több olyan helyzet adódik, amikor bekövetkezhet efféle baleset. Bizonyos esetekben azonban ezért is fizet a biztosító, így nem kell, hogy a hosszú és fájdalmas gyógyulás még költséges is legyen.

Égési sérülések súlyossági fokai

Égési sérülések esetén három szintet különböztetünk meg:

  • I. (elsőfokú)
  • II. (másodfokú)
  • III. (harmadfokú)

Elsőfokú égésről akkor beszélhetünk, ha csak a bőr legfelső rétege, a hám sérül. Ez bárkivel bármikor előfordulhat, sokszor nem is tartjuk számon. Jelei a bőrpír, a bőrfeszesség és a kisebb fájdalom. Általában pillanatnyi érintkezéskor alakul ki.

A másodfokú égési sérülések bekövetkezésénél már a hám alatti irharéteg is megsérül, a bőrpír és a nagyfokú fájdalom mellett ilyenkor jellegzetes hólyagok jelennek meg. Gyakori jelenség otthoni balesetkor vagy napégéskor – ha több nap után is intenzívek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.

égési sérülésekHarmadfokú égéskor már a mélyebben fekvő szövet, a bőralja is károsodik. Az égett felület felszíne szürkés vagy a bőrhöz képest nagyon halvány, a hólyagok felnyílnak, valamint esélyesen sokk is kialakult a nagyfokú trauma miatt. Itt a seb már általában fájdalmatlan, mert a terület idegvégződései az égéskor elhaltak. Tűzesetek, drasztikus hőhatások esetén alakul ki.

A negyedfokú égésnél a szövetek elszenesedése mellett a mélyebb szövetek károsodása figyelhető meg, ez már nagy valószínűséggel sosem gyógyul meg teljesen, további életünkre is kihatással lesz.

Égési sérülések típusai

Ahogy beköszönt a jó idő, és egyre többet tartózkodunk a szabadban, többször fordulhat elő, hogy égési sérüléseket szenvedünk el. Az, hogy ezek a balesetek kártérítést is érnek-e, a helyzet súlyossága dönti el. Az égési sérülések legtöbbször hosszú idő alatt, hegekkel gyógyulnak, amelyek drága és fájdalmas sebészi beavatkozást is igényelhetnek. A kártérítési perek végén – a súlyosság alapján – százezres vagy akár milliós nagyságrendű is kifizetés is lehetséges.

Elektromos baleset

Azt hinnénk, az elektromos baleset csak mindig másokkal fordul elő, pedig könnyebb áldozatául esni, mint gondolnánk – elég csak egy elektromos grill a medence mellé egy összejövetelen, és máris kész a veszélyforrás. Ha a testben elektromos áram vezetődik végig, az égési sérüléseket okoz a test azon pontjain, ahol az áram ki- és belép. Ennek  a legveszélyesebb formája az áramütés, ami a szívet is veszélyezteti, akár le is állhat tőle a test motorjának működése.

Napégés

égési sérülésNyáron valószínűleg ez az az égési sérülés, amivel majdnem mindenki megküzd. Azonban ettől még komolyan kell venni, ugyanis a napégés is lehet nagyon veszélyes, akár hosszútávon is. Tévhit, hogy a napégés a melegtől jön létre, ugyanis az elsősorban a napsugaraknak köszönhető. Ennek hatására jelentkezik
a bőrpír, súlyos esetben pedig hólyagok is. Eltérő, hogy mindez mennyi kártérítést ér, de egyes esetekben magas összeget is kaphatunk.

Fontos, hogy baleseti kártérítési per önmagában leégésért még nem indítható, hiszen alapvetően a saját felelősségünk, hogy figyeljünk oda erre. Viszont az erős, nyári napsugárzás a szabadban dolgozó fizikai munkásokat még jobban fenyegeti, így ha a munkáltató nem figyel az olyan szabályokra, mint például a megfelelő védőruházat biztosítása vagy hogy pihenőidőt adjon a 11 és 15 óra közti erős sugárzás idején, ő nagyon is felelősségre vonható ezért.

   

Forrázás

Forrázás esetén bekövetkező égési sérülések olyankor jönnek létre, amikor a bőr forró folyadékkal érintkezik, és fájdalmas kárt okoz ezzel testünkön. A forrázás igen súlyos, akár halálos is lehet, elsősorban gyermekek és idősebbek körében, ugyanis az ő bőrük kevésbé ellenálló, és az immunrendszerük is gyengébb. A forrázás esete hasonló a napégéshez, elsősorban munkahelyi gondatlanságkor szokott előfordulni, de egy étteremben is előfordulhat ezzel kapcsolatos baleset, ami után – és maradandó károsodás esetén – akár sérelemdíj is igényelhető.

égési sérülések

Tűzeset

Mind rettegünk a tűzesettől, pedig nyáron, a kánikulában még inkább ki vagyunk téve ennek a veszélynek. Ha olyan tűzesetben esett baja – akár égés, akár mérgezés -, ahol a felelős vagy a felelősök megnevezhetőek, nemcsak a tűzben odaveszett értékek miatt lehet kártérítést igényelni, hanem az elszenvedett baleset miatt is.

Kémiai sérülés

Kémiai égési sérülésről akkor beszélünk, ha a sebet valamilyen maró hatású folyadék (általában sav vagy lúg) okozta. Ilyen esetekben fontos, hogy a kártékony anyagot minél előbb eltávolítsuk a bőrünkről a sérülés terjedésének megállítása érdekében. A kémiai sérülés mindenkit fenyeget, aki veszélyes anyagokkal dolgozik.

Ön is károsult? Úgy érzi, hogy nem kapta meg az Önt megillető kárpótlást? Vegye fel velünk a kapcsolatot, ingyenes konzultáció során valódi kártérítési specialista fog Önnel foglalkozni! Éljen a jogaival!

Tovább a konzultációra!