Családtag elvesztése baleset során

A családtag elvesztése hatalmas traumával jár. Sokaknak nem a kártérítés jut először eszébe, viszont a többmilliós összeg nagy segítség lehet a nehéz időkben.

Ha munkahelyi baleset, vagy közlekedési baleset során elvesztettük hozzátartozónkat, akkor nagy lelki teherrel és fájdalommal kell megbírkóznunk. Sajnos nemcsak a tragédiát kell ilyen esetben feldolgozni, hanem az új helyzethez is tudnunk kell alkalmazkodni.

Természetesen egy családtag elvesztése nehezen fordítható le a jog nyelvére, viszont a törvényhozók szándéka az volt a balesetben elhunyt hozzátartozók után megkapható sérelemdíj kapcsán, hogy ha érzelmileg nem is lehet, de anyagi segítséget nyújtson számunkra, ha megtörtént a baj.

Kinek és milyen mértékű kártérítés jár a családtag elvesztése után?

családtag elvesztése utáni szomorúságGyakran felmerül a kérdés, hogy milyen kártérítési okkal indokolható a hozzátartozó elvesztése utáni kártérítési összeg meghatározása. Ilyen esetben nem pusztán a fellépő anyagi nehézséggel kell megbirkózni, de olyan életvitelbeli változások következnek, amelyek komolyan felborítják korábbi életünket.

Ilyen lehet a depresszió megjelenése, gyászreakciók, lelki problémák. Ezek nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is veszélyeztetnek minket. Továbbá a hozzátartozóknak sérül a magánélet sérthetetlenségéhez és családi kapcsolathoz való joga is, így nem élhetnek a jövőben teljes családi életet. A családtag elvesztése után ezek mind-mind kártérítési okok lehetnek.

Gyermek elvesztése

A szülőt érhető legnagyobb tragédia, ha a saját gyerekét kell eltemetnie. Akkora lelki csapás egy gyerek elvesztése, hogy azok a házasságok, melyek egy ilyen megrázkódtatást élnek át, nagy valószínűséggel felbomlanak a közeljövőben.

A gyermek elvesztése után a szülőknek sérül a teljes családi élethez való joga és az utódneveléshez való joga egyaránt. Sőt, mivel az utódnak eltartási kötelezettsége van felnőtt korában a szülők felé, így a szülők elesnek a gyermekük által nyújtott támogatástól is.

Házastárs elvesztése

családtag elvesztéseA házastárs elvesztése során a másik házastársra irreálisan nagy teher nehezedik. Gyakran “nem engedhetik” meg maguknak a gyászt, hiszen a csapással együtt komoly felelősség is zúdul a nyakukba. Rengeteg családi funkció hárul rá, a munkamegosztás, a közös kereset megszűnik. A gyereknevelés két embert kívánó szép, de embert próbáló feladata is egy kézbe kerül.

Egy házastárs elvesztése nem “csak” a szűk család számára jelent terhet, de mindkét házastárs rokonságát megrázza. Ennek mind anyagilag, mind érzelmileg nagyon jelentős következménye lehet.

Szülő elvesztése

Nem csak a fiatalkorú, de nagykorú gyereket is megilletheti a kártérítés, amennyiben elveszti szülőjét. A szülő elvesztése fiatalkorban nagyon súlyos veszteséget jelent, hiszen a gyereket megfosztanak attól, hogy teljes családban nőjön fel. A gyerek sorsát ez alapjaiban megváltoztathatja, hiszen elveszíti a szilárd és biztonságos érzelmi környezetben nőjön fel. A szülő elvesztése szociális gondokat is okozhat, hiszen a gyermek már nem kapja meg azt az anyai, apai mintát, amelyet el kellene sajátítania a felnőtté válás során. Ezek mellett az anyagi lehetőségei is korlátozódnak az árván, félárván maradt gyereknek.

Élettárs elvesztése

Ez több esetben is problémát jelenthet. Minden esetben bizonyítani kell az élettársi kapcsolat meglétét. Fontos megjegyezni, hogy mindezek mellett a családi kapcsolat abban az esetben is fennáll, amely nem jogkövető módon lett kezelve (bejelentett együttélés, közös háztartás vezetése, közös gyereknevelés). Ebből a kettősségből kiderül, hogy az élettárs elvesztése esetén kaphatunk kártérítést, de a körülményeket előbb alaposan fel kell tárni.

Testvér elvesztése

A testvér elvesztése esetén akkor kaphatunk kártérítés, amennyiben szoros családi kapcsolatban éltek egymással, vagy a családi kapcsolaton túl, anyagi függésben is álltak egymással.

családtag elvesztéseMekkora összegű kártérítést kaphatunk egy családtag elvesztése után?

Ez minden esetben egyedileg kerül megállapításra. Nagyon fontosak a családban fennálló körülmények, illetve a haláleset körülményei is. Akár közlekedési baleset, akár munkahelyi baleset okozta hozzátartozónk elvesztését, minden esetben egyedileg bírálják el a kártérítési igényt.

Amennyiben szoros volt a kapcsolat köztük az életvitelük során, valamint anyagi függőségben is álltak egymással, akkor gyakran többmilliós kártérítést állapítanak meg a hozzátartozó számára.

Automatikusan jár a kártérítés?

Nagy kockázatot jelent, hogy a hozzátartozó igyekszik magát kivonni a jogi procedúra alól és a gyászában egyedül lenni. Ilyenkor megesik, hogy jelentősen kevesebb kártérítést állapítanak meg számára (ha egyáltalán megállapítanak). Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben hozzátartozónkat külső okból kifolyólag elveszítettük, beszéljünk egy szakértő jogásszal, aki pontosan felvilágosít minket a lehetőségeinkről.

Családtagja, hozzátartozója balesetben elhunyt? Konzultáljon kártérítési specialistával, aki segít Önnek megtenni a szükséges lépéseket!

Tovább a konzultációra!