Biciklis baleset – kinek van igaza?

Amikor a közlekedési baleset témája kerül szóba, mindenki az autókra gondol, de meglepődnénk, ha tudnánk, hogy a biciklis balesetek milyen gyakoriak is az utakon.

A biciklis balesetekre sokan legyintenek. Úgy gondolják, hogy a bicikli lényegében a “gyors gyaloglás” és nem kell különvenni ezt a témakört a gyalogosokat ért balesetektől. Pedig egy nagyon komoly helyzetről van szó, hiszen a kerékpárosoknak nincs szüksége jogosítványra, kötelező biztosításra és a védőfelszerelés is csak bizonyos feltételekkel kötelező. Viszont a kerékpár ugyanúgy járműnek minősül, mint az autó, vagy motor.

Biciklis rajzás

Egyre többen ülnek át nyeregbe vidéken és a fővárosban is. A Magyar Kerékpáros Klub beszámolója szerint 1994 és 2014 között megtizenegyszereződött a Budapeseten biciklizők száma.

Azóta pedig még inkább felgyorsult a növekedés, hiszen rengeteg érv szól a kerékpározás mellett a nagyvárosokban:

 • gyorsabban eljutunk vele a legtöbb helyre, mintha autóval tennénk
 • gyakran a tömegközlekedésnél is gyorsabb
 • jelentősen olcsóbb a megvásárlása és a fenntartása is, mint az autónak (biztosítás, tankolás, parkolás stb.)
 • divatos lett a biciklizés
 • nem állunk a dugóban, nem kell hosszú perceken át parkolóhelyet keresni
 • a bonyolult utakon és gyakori felújítások okozta forgalomelterelések miatt a biciklivel sokkal rugalmasabban, szabadabban tudunk közlekedni

Emellett a sok előny mellett szinte eltörpül az a probléma, hogy a biciklizés fizikailag is igénybe veszi a közlekedőt, viszont nem csak ez az egyetlen gond a kerékpározással.

 • a biciklik alul szerepelnek a kölekedésihierarchiában,
 • a biciklik tárolása sok esetben nincs megoldva (a kiépített biciklitárolók egy része pedig nem minden esetben alkalmas arra, hogy a kerékpárt kényelmesen letámasszuk – sok küllő és festés sérült már meg pusztán azért, mert a kerékpártárolóba tették a biciklit),
 • gyakoriak a biciklilopások, hiszen a hatóságok nem minden esetben járnak el minden eszközzel, hogy előkerítsék az elbitorolt kétkerekűt,
 • a biciklizés veszélyes közlekedési mód (az pedig csak tetézi a kockázatot, hogy sokan bármiféle KRESZ, vagy közlekedési ismeret nélkül cikáznak az autósorok között)

Sőt, a bicikliutakat is sok panasz éri, hiszen:

 • gyakran átgondolatlan a vonalvezetés és nem biztosított a folyamatos közlekedés,
 • sokszor nincs különállóút: a gyalogosoknak készített járdán, vagy az autóutak szélén kell menniük a bicikliseknek a padkára és csatornafedelekre húzódva.
 • a kivitelezés sok esetben silány, ezért nehezen kerékpározható,
 • nehezen szolgálja ki a bicikliseket, mivel túl szűk az út, ezért nagyobb biciklis forgalmat “nem bír el”

Könnyen belátható, hogy ezek miatt az okok miatt egyre gyakoribb, hogy biciklis baleset szemtanúivá, esetleg elszenvedőivé válunk.

Ki a felelős a biciklis baleset miatt?

A biciklis balesetek rengetegfélék lehetnek. Szerencsés esetben csak egy kis ijedtség történik, de sajnos halálos közlekedési baleset is elfordulhat.

A biciklisek lehetnek áldozatok és persze vétkesek is. Hatalmas veszélyt rejt, hogy nagy sebességel is képes menni egy kerékpár, viszont semmi nem véd minket egy baleset során (a sisak csak bizonyos körülmények között kötelező).

Ha a biciklis a hibás

biciklis balesetFigyelmetlen, felelőtlen, nem tartja be a KRESZ-t, nem ura a biciklinek. Megannyi oka lehet, ha egy biciklis balesetet okoz.

Ilyenkor a biciklisnek vállalnia kell a felelősséget, akkor is, ha nincs biztosítása. Ez nagyon könnyen válhat több százezres költséggé is, ha anyagi kár keletkezik (megsérül az autó festése, letörik egy tükör, másik bicikli sérül).

Persze nem csak anyagi kárral kell számolnia egy figyelmetlen kerekesnek, hiszen azon a kártérítés tud segíteni,hanem önmaga és más biztonságát is bajba sodorhatja egy meggondolatlan pillanatban.

A biciklisek egy része ebbe néha nem gondol bele. Ha pedig megtörténtabaj, akkor foghatják a fejüket, hiszen egy balesetben okozott tetemes anyagi kár hosszú évekre meghatározhatja sorsunkat – egy személyi sérülés pedig akár életünk végéig nyomot hagyhat.

Természetesen a kockázatot nem lehet teljesen kizárni, de jobb odafigyeléssel és egy kis előrelátással a gondokat könnyebben tudnánk kezelni a felmerülő károkat. Azt például kevesen tudják (és még kevesebben élnek vele), hogy ma már elérhető külön, a biciklire kötött biztosítás is.

Ez hatalmas előnyt, biztonságot jelenthet, ha balesetet okozunk, balesetet szenvedünk el, esetleg kerékpárunkat lovasítják meg.

Ez a biztosítás nem túl drága és nagyjából hasonló feltételekkel működik, mint az autók esetén. A biztosító elsősorban azt vizsgálja, hogy ki volt a vétkes fél. Természetesnek tűnik, de fontos megemlíteni: a KRESZ ismeretének hiánya nem mentesít a felelősség alól.

A biciklisek ugyanis úgy ülhetnek nyeregbe, hogy nem kell vizsgát tenniük sem elméleti, sem forgalmi környezetben. A jobbkéz-szabály, előzési szabályok, átkelők és kereszteződések használata pedig a KRESZ által van szabályozva, ezek nem ismerete nagy veszélyt hordozhat magában.

Ha a biciklis az áldozat

A biciklis-autós párharcokból általában a biciklis húzza a rövidebbet. A legtöbb esetben anyagi kár történik csak és egy kis ijedtség. Azonban több esetet ismerünk, amikor sajnos tragédia lett a kerékpáros balesetből.

A gyalogos – biciklis balesetek viszont mindkét fél számára ugyanolyan veszélyesek, hiszen mindkét fél védtelen. Az anyagi kárral nem sokan számolnak, ha kerékpáros baleset történik, pedig ma már nem ritkák a méregdrága biciklik, hiszen ezek nem pusztán közlekedési eszközként szolgálhatnak, hanem komoly sporteszközök is lehetnek. Amennyiben egy ilyen bicikliben kár keletkezik, az gyakran több százezres tételt jelent a károkozó számára.

Az autósok, gyalogosok, biciklisek persze nem akarnak keresztbe tenni a másiknak, azonban néha akaratlanul is veszélybe sodorják a másikat.

Mi a balesetek fő forrása?

Az, hogy a közlekedők nem gondolkodnak a másik fejével.

biciklis balesetAzok a biciklisek, sofőrök, akik rendszeresen használják mindkét közlekedési eszközt, teljesen más felfogásban közlekednek, mint azok, akik csak autósként, vagy biciklisként közlekednek.

Az autós elvárja, hogy a biciklis egyenes vonalban, szorosan a padka mellett közlekedjen, viszont ez néha nem kivitelezhető. Meglepődnének az autósok, ha látnák, hogy mi van a padka mellett, amin vékony kerekkel nem is olyan egyszerű áthaladni.

Csavarok, kövek, csatornafedelek, csúszós kavicságy, kátyú stb.

Amíg vidéken a rossz minőségű úttest és a gondozatlan, növényekkel benőtt útszél jelent gondot, addig a fővárosban a nagyiramú és káoszba torkolló forgalom és a rossz minőségű úthálózat. Ahol az autósok egy kisebb zökkenővel átgurulnak, ott a biciklisek komoly veszélybe is kerülhetnek – jó példa erre az utat keresztező villamossín.

Ugyanakkor a biciklisek azt várják el, hogy az autósok mindig lássák és figyeljék őket. Noha a szabályok szerint ennek meg is kéne valósulnia, a gyakorlat mást mutat.

A biciklisek gyakran tűnnek fel váratlan irányból, vagy a holttérből kirobbanva. Gyalogos átkelőkön mennek át nagy sebességgel, ahol az autósoknak eredetileg csak lassan közlekedő gyalogosokra kell számítania.

Jobbról-balról előzik a lassan haladó kocsisort és sok példa van rá, hogy a piros lámpán “átrollereznek”.

A láthatóság újabb problémát szokott okozni. A biciklisek java része azt gondolja, hogy ha ő látja az autót, sőt, még közvilágítás is van, akkor az autósnak sem okoz gondot a biciklist észrevennie. Azonban ez nincs így. A biciklisek gyakran használnak dizájnos, apró ledes villogót, ami inkább a jogszabályoknak való megfelelést szolgálja, de autósként ezeket a halvány fényeket nem könnyű észrevenni.

A kötelező fényvisszaverő prizmák, vagyis “macskaszemek” sok bicikliről hiányoznak, illetve koszosak. Láthatósági mellény pedig csak elvétve van a kerékpárosokon akkor is, amikor a körülmények megkövetelik annak viseletét.

   

Mit tehet a biciklis, hogy elkerülje a balesetet?

KRESZ ismerete

A bicikliseknek nem kell KRESZ-vizsgát tenni, ennek ellenére az alapvető szabályok ismerete minden közlekedésben résztvevő számára kötelező.

A közlekedési szabályok ismerete és értése segít abban, hogy tudjuk: honnan várható veszélyforrás, hogyan reagálhatnak a közlekedésben résztvevők a veszélyhelyzetekre és a közlekedés dinamikáját is egyszerűbben megérthetjük.

Kötelező felszerelések használata

Ahogy az összes forgalomban résztvevő járműnek, úgy a kerékpárnak is kötelező műszaki feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy használhassuk. Műszaki vizsgát ugyan nem kell tennünk, viszont a hatóság ellenőrizhet minket és büntethet, ha hiányt fedez fel.

Mivel kell rendelkeznie egy biciklinek?

 • Megbizható, könnyen kezelhető kormányberendezés.
 • Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.
 • Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időbenlegalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!
 • Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton is!
 • Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű.
 • Legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, vagy 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső.
 • Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet. (duda, kürt, stb. kizárva!)
 • Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt).

És a sisak?

Bukósisak viselete akkor kötelező, ha lakott területen kívül, 40 km/h-s sebességet elérve, vagy meghaladva biciklizünk. Ez esetben sem léphetjük át azonban az 50km/h-s sebességet.

biciklis balesetUgyanakkor minden kerékáposnak azt javasoljuk, hogy lakott területen belül, alacsonyabb sebességnél is viseljen sisakot, hiszen életet menthet. Továbbá a nyáron kényelmes és divatos papucsok, szandálok nem alkalmasak a biztonságos kerékpározáshoz, mert könnyen beleakadhatnak a láncba, pedálba.

A kerékpáros-gyalogos-autós konfliktus állandó szereplője az utaknak. A közlekedésiinfrastruktúra nem követi olyan mértékben az igényeket, ahogy arra szükség lenne: az egyre népesebb számú kerékpáros forgalmat csak elégségesen szolgálja ki a meglévő kerékpáros úthálózat, ennek pedig minden résztvevő megérzi a hatását.

A közlekedési balesetek nem csak anyagi kárral, hanem gyakran személyi sérüléssel is járnak. Ha megtörtént a baj, akkor fontos, hogy a felelősöket és a körülményeket tisztázzuk. A személyi sérüléssel járó baleseteknél hívjunk mentőt és rendőrt is. Erre nem csak a biztonságunk miatt van szükség, de a törvény előtti bizonyításhoz hivatalos forrásból származó adatokra is szükségünk van.

Ön, vagy rokona közlekedési balesetet szenvedett? Komoly személyi sérülés történt és úgy tűnik, senki nem segít Önnek? Kérje kártérítési szakértőnk segítségét, vegyen részt ingyenes konzultációnkon!

SEGÍTSÉGET KÉREK!