Mit tegyünk autóbaleset után?

Az autóbaleset egyike a legáltalánosabb, mégis legrettegettebb baleseteknek. Sajnos évek óta évi 16.000 feletti közlekedési baleset történik Magyarországon, amiből minden 3. súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset.

Az autóbaleset egy nagyon általános megfogalmazás, mert az apró koccanástól kezdve a tragédiával járó balesetek is ide tartoznak, de nézzük meg, hogy mi az amit minden autóbaleset után mérlegelni kell.

Ha baleset történik, az első ami kiemelt fontossággal bír, hogy történt-e személyi sérülés, az anyagi kár minden esetben másodlagos jelentőséggel bír.

Ha a legkisebb gyanúja is fennáll a személyi sérülésnek, akkor hívjunk mentőt, illetve menjünk orvoshoz. Ez nagyon fontos, mert elképzelhető, hogy a baleset okozta sokk miatt nem tudjuk jól megítélni állapotunkat. Van aki csak órákkal később veszi észre, hogy eltört egy csontja, illetve a baleset okozta kis szédülésnek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, pedig egy agyrázkódás is állhat a háttérben, ami később komoly problémákat jelenthet.

Autóbaleset után mindig segít a biztosító?

Természetesen Magyarországon is találhatunk megfelelő szolgáltatást nyújtó biztosítót. Ők korrekt, nyílt és érthető tájékoztatást nyújtanak, illetve baj esetén is megfelelő módon járnak el. Azonban, ha óvatlanok vagyunk, belefuthatunk azokba a biztosítókba, akik főleg a pénzünkre hajtanak.

Mindenkit arra intünk, hogy mielőtt biztosítást kötünk ne az alapján válasszunk, hogy melyik biztosító van a lakásunkhoz legközelebb, hanem próbáljunk meg több forrásból is tájékozódni, hogy milyenek a tapasztalatok az adott biztosítókkal. De ha óvatlanok vagyunk, akkor könnyen köthetünk olyannal szerződést, amelyik kihátrál a segítségnyújtás alól.

Miért lehet ez?

1. A kártérítés csak kiadás a biztosító számára

autóbalesetA biztosítók is egyfajta vállalkozások. Az általunk befizetett pénz jelenti nekik a bevételt, ha pedig baleset során kártérítést kell fizetniük, az csak kiadás a részükről, amit szeretnének elkerülni.
A biztosító törekszik arra, hogy minél kisebb legyen a kiadása, ezért érdekében áll, hogy húzza-halassza az ügyünket, vagy ne tájékoztassanak minket érthetően. Ez mind arra szolgál, hogy több legyen a bevétele és kevesebb legyen a kiadása.

Tehát a biztosító nem azon fog dolgozni, hogy a lehető legmagasabb kártérítést fizesse ki számunkra.

2. A biztosító nem független

A kárrendezés során a biztosító minden iratot, körülményt és jegyzőkönyvet meg fog vizsgálni abból a célból, hogy minél kevesebb kártérítést kelljen kifizetnie. A biztosítók saját szakértőkkel vizsgáltatják meg az autót és a baleset körülményeit (ezeket a szakértőket a biztosítók fizetik). Tehát a szakértők sem a mi érdekünket szolgálják.

3. Biztos, hogy minden információról tájékoztattak minket?

Mivel a baleset során a másik fél és a biztosító sem a mi oldalunkon áll, meglehetősen magányosan kell harcolni a jogainkért és érdekeinkért (ha nem bízunk meg mi is egy szakértőt).
Hiába várjuk, sem a balesetben résztvevő vétkes fél, sem a biztosító nem fog minket tájékoztatni a lehetőségeinkről, vagy hogy milyen plusz opciók állnak a rendelkezésünkre.

Sajnos gyakran találkozunk olyan esettel, hogy ügyfeleink számára a törvény szerint jóval magasabb kártérítés járt volna, de a biztosító persze ezt elhallgatta előle, ezért jelentős kártérítési összegtől esett el a bajba jutott fél.

   

4. A biztosítónak több ezer ügy van a háta mögött – és Önnek?

A biztosítók hatalmas rutinnal bírnak, a legapróbb részletekig ismerik az apróbetűs részt is és ismerik a kiskapukat. Tehát a biztosító rutinos és felkészült, Ön pedig lehet, hogy életében először kerül ilyen szituációba.

Egy rosszul kitöltött dokumentum, vagy egy elfelejtett határidő is milliós kártérítéstől foszthatja meg Önt.

Mi az amiről a biztosító “elfelejt” szólni?

Rengeteg történetünk van, hogy mivel húzták csőbe a biztosítók a közlekedési baleset résztvevőit, ezeket szinte vég nélkül tudnánk sorolni. Azonban pár tipikus esettel bemutatjuk most, hogy miért kell szemfülesnek lennünk, ha biztosítóval kerülünk szembe.

1. Magánszemélyként elszenvedett baleset esetén keresetveszteséget is kaphatunk (akár havi járadék formájában).

Sajnos sok esetben egy-egy baleset során veszélybe kerül a sérült munkahelye, mivel akár hónapokra is kidőlhet a lábadozás során. Ilyen esetben nem “csak” a lábtörésünk, vagy anyagi kárunk után jár nekünk biztosítási összeg, hanem a kiesett bevételünk, keresetünk után is. Ezt a biztosítók nem említik.

2. A felépülés, táppénz során nem csak a kieső jövedelmünket követelhetjük a károkozó fél biztosítójától, hanem a lábadozáshoz szükséges többletköltségeinket is.

autóbaleset-lábadozásMagyarországon nem olcsó súlyos sérülésből felépülni. A TB nem áll minden szükséges felszerelést, a kórházak felszereltsége is hagy maga után kívánni valót. Pedig egy súlyos sérülés után nem csak a kezelésekre való utazás, vagy a kiegészítő gyógytorna emészthet fel súlyos összegeket, hanem például otthonunk átalakítása is (kapaszkodók kihelyezése, küszöb átalakítása, ruhatárunk módosítása, gyógyszerek vásárlása stb.).

3. Céges járműben bekövetkező kár után nem csak a sérült fél, hanem a cég számára is jár kártérítés.

A balesetek során nem csak a helyszínen lévő fél szerezhet károsodást, hanem akár egy vállalkozás is, akinek az alkalmazottja kiesett a munkából, vagy például összetörik autóját. Ez esetben a károkozónak a céget is kártalanítania kell.

Ez nem csak a cégekre, hanem a vállalkozókra is érvényes, ha a gépjárműve a munkaeszköze is volt. Ilyenkor az elmaradt haszon után is kérhetünk kártérítést.

Munkahelyen történő, vagy munkát érintő balesetekről tudjon meg többet itt: munkabaleset.

Mi tehát a fő tanulság? Ha csak egy tanácsot adhatunk, akkor ne rutinból válasszunk biztosítót. Ne annak adjunk bizalmat, amelyik a legszimpatikusabb reklámot készíti el, hanem keressünk olyan szolgáltatót, amelyikről az ügyfelek véleménye is döntően pozitív.

Hogyan léphetünk fel sikeresen a biztosítóval szemben?

Ha ennek ellenére mégis problémába ütközünk a biztosításunk érvényesítése kapcsán, akkor ne keseredjünk el! A tájékozottság, rutin, szakértők a biztosító oldalán állnak. Meglepő, de ez még nem garancia a biztosító győzelmére!

Munkánk során rengetegszer bebizonyítottuk, hogy akkor is tudunk segíteni és elérni a lehető legmagasabb kártérítési összegeket, ha elsőre nem tűnt biztatónak a helyzet. Kártérítési szakértőink arra specializálódtak, hogy segítsenek a bajba került fél érdekeit képviselni a biztosítóval szemben és büszkén mondhatjuk, hogy rengeteg ügyfelünknek tudtunk segíteni eddig is!

Nem egyszer több millió forinttal magasabb kártérítést harcoltunk ki olyan a sérülést szenvedett felek számára, akire a biztosító először csak legyintett!

Ha Ön bizonytalan a kártérítés összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, kérje ingyenes tanácsadásunkat! Ne feledje, hogy a kártérítés nem ajándék vagy alamizsna, hanem jogosan jár!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk kártérítési igénye érvényesítésében!

Kérjen ingyenes konzultációt!

JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA