10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Baleseti statisztika – nemek harca

Óvatosan vezess, nehogy baj érjen! – halljuk gyakran az óvást, de biztos, hogy csak rajtunk múlik, hogy épségben megérkezzünk valahová? Átfogó baleseti statisztika áll rendelkezésünkre, ha keressük a balesetek fő okozóit.
Sajnos akkor is veszélynek vagyunk kitéve, ha mi nagy gonddal vezetünk és minden szabályt betartunk. A közlekedési baleset létrejöttében nem csak mi vagyunk a felelősek, hanem a környezeti körülmények, forgalomban résztvevő többi vezető és jármű is.
Sok felelőtlenül vezető sofőr nem gondol bele, hogy ezzel nem csak a maga életét teszi kockára, hanem a többi autósét, gyalogosét, biciklisét stb. is. Egy kopott gumi, kiégett izzó, “nagyvonalú” vezetési technika mind-mind potenciális veszélyforrás. Ha ezekkel nem kezdünk valamit, akkor nem az a kérdés, hogy megtörténik-e a baleset, hanem az, hogy mikor.
Amikor kockázatos utazásra gondolunk, akkor mindenki fel tud sorolni pár fő rizikófaktort, hogy mik rejtik a legfőbb veszélyforrást. Kezdő sofőrök, sebességtúllépés, ittas vezetés stb. Következzen pár érdekes és tanulságos baleseti statisztika az alábbiakban. Mindenki vonja le a maga következtetését belőlük.

Baleseti statisztika – amiről a híradó nem beszéladult-1869397_1920

Kik a veszélyesebbek, nők-férfiak?

Általános tévhit, hogy a nők rosszabb sofőrök, mint a férfiak. Nagyon sok csúsztatással persze többféle tanulságot vonhatunk le, de pusztán a számoknál maradva kimondhatjuk: a férfiak több balesetet okoznak és több balesetet szenvednek el.
Ha pusztán a balesetek számát nézzük, a férfiak 3x annyi balesetet okoznak és szenvednek el, mint a nők. 2014-ben a férfiak több, mint 10.000 balesetben vettek részt, a nők pedig 3.500 körül. Kis hullámzás évről évre tapasztalható, ezért most ne az évente előforduló 1-2%-os közeledésre, távolodásra figyeljünk, hanem az arányokra.
autobahn-837643_1920Ez természetesen azért alakul így, mivel sokkal több férfi van az úton, többet vezetnek. Ha ezeket a számokat 1000-1000 főre vetítjük ki, akkor már jóval kisebb ez a különbség.
Egy amerikai felmérés szerint a friss jogosítvánnyal rendelkező férfiak (friss jogosítvány, kevés rutin, fiatal sofőrök) így is 2x annyi férfi baleset történt, mint női. Ez 90 férfi és 42 női sofőrt jelent.
Ennek oka főleg a habitus, és az, hogy a fiatal férfiak a rutintalanságuk ellenére bevállalósabbak, mint a nők.
Idősebb korban, amikor már mindkét nem megfelelő rutinnal rendelkezik, ez a különbség már szinte elenyészik.

Mi a különbség mégis a férfi és női sofőrök között a baleseti statisztika szerint?

A rendőrségi jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy ha 1000 főre vetítve nincs is nagy különbség a 2 nem között, de a baleset jellegében már jelentős eltérést észlelünk.
férfiak jellemzően a túl nagy sebesség okozta balesetek okozói és elszenvedői, a nőknek viszont a kereszteződésekkel gyűlik meg a baja.

Férfiak fő problémái:

  • gyorshajtás (abszolút és relatív)
  • előzési szabályok megszegése
  • azonos irányba haladó járművek ütközése (előzés, párhuzamos közlekedés)
  • szembe haladó járművek ütközése
  • megállási kötelezettség elmulasztása, álló járműnek ütközés

Női balesetek fő okai:

  • elsőbbség meg nem adása
  • szembe haladó, kanyarodó járművek ütközése
  • keresztirányba haladó autók ütközése
  • vonattal való ütközés
  • gyalogos elütése
  • utas hibájából bekövetkezett ütközés

Milyen tanulságot rejt a baleseti statisztika?

car-accident-1660670_1280A közhiedelemmel ellentétben nem lehet azt mondani, hogy a férfiak, vagy a nők lennének a jobb sofőrök. Azt azonban megállapíthatjuk, amit az autós oktatók szajkóznak. Miszerint ha valaki megszerzi a jogosítványát, mielőbb kezdjen el vezetni. Sok kezdő sofőr számára jelent veszélyt, hogy a jogosítvány megszerzése után hónapokig, évekig nem mer egyedül vezetni és inkább hárítja a vezetést.
Ez nagyon rossz taktika. Ha a jogosítvány megszerzése után hónapokat várunk, akkor még sem a rutinunk nincs meg, a forgalmat nem látjuk vezetői szempontból, de az oktatónk gyakorlati intelmeit is elfelejtjük (milyen irányba nézzünk, hogy válasszunk sebességet, mire figyeljünk párhuzamos parkolásnál stb).

A legjobb módszer, ha a jogosítvány megszerzése után a rutinunkat fokozott óvatossággal, de kellő szorgalommal építjük fel.

A balesetek sajnos senkit nem kerülnek el. Lehetünk mi a legtapasztaltabb sofőrök egy üres, széles úton, de ilyenkor is felbukkanhat egy biciklis, vagy lehet műszaki problémánk.
traffic-332857_1920A balesetek megelőzéséért viszont sokat tehetünk, ha kellően fegyelmezettekfigyelmesek vagyunk.

Ha viszont megtörtént a baj, akkor se törődjünk bele! Ha nem mi vagyunk a kizárólagosfelelősök, akkor kártérítés jár nekünk. Utas balesetszemélyi sérüléssel járó közúti balesethalálos kimenetelű közúti baleset témában már sok tudnivalót leírtunk korábban. Ne hagyja, hogy még a baleset után is Ön legyen az áldozat!

Kérdése van baleseti kártérítését illetően?

Ha Ön bizonytalan kártérítésének összegét, illetve az eljárás folyamatát tekintve, keressen minket a Kapcsolat menüben található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon e-mailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire. Vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!