9 munkahelyi baleset

9 gyakori munkahelyi baleset, amelyet egyszerűen elkerülhetnénk

Amikor munkahelyi balesetekről beszélünk, eszünkbe juthatnak azok a veszélyesnek számító munkahelyek, ahol a leggyakoribbak a balesetek: például egy építkezés, kikötők vagy bányák. Azonban néha mi sem gondolunk elég jól bele, de ugyanezek a balesetek akár egy modern, felszerelt irodában is megtörténhetnek, ahol semmilyen veszélyes járművel vagy anyagokkal nem szükséges dolgozni.
Ebben a cikkünkben összeszedtünk 9 olyan gyakori munkahelyi balesetet, amit gyerekjáték lenne elkerülni, mégis megtörténnek. 

1. Elcsúszások, elesések

Talán a leggyakoribbak az összes közül ez ilyen típusú balesetek. Valamilyen nedves felületen elcsúszhatunk, vagy esetleg valamiben elbotolhatunk, ami az út közepén hever. Természetesen, egyértelműségéből adódóan nem kell részleteznünk, hogy ezt a fajta balesetet hogyan kerüljük ki, azonban mindig nyitott szemmel járjunk és próbáljunk figyelni nemcsak a saját munkavégzésünkre, hanem a környezetünkére is. 

2. Munkagéppel való ütközés

9 munkahelyi baleset

Ha egy nehéz munkagép nem lát minket és adott esetben elgázol minket, annak komoly következményei lehetnek. Amikor egy nehéz, nagy  munkagép mozgásban van, akkor minden munkásnak a saját testi épségére kell, hogy figyeljen. A legjobb módszer a katasztrófa elkerülésére, ha mindig jól látható helyen vagyunk a munkagép szempontjából. Mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt, ha rossz látási körülmények között folyik a munkavégzés és mindig legyünk figyelmesek, hogy mi folyik körülöttünk.

3. Halláskárosodás

A hangos munkafolyamatok, a folyamatos magas hangok vagy robbanások folyamatosan kiteszik a munkások füleit a halláskárosodás veszélyének. Ha építkezésen vagy gyárban dolgozunk, ajánlatos fülvédőt viselnünk, amely jelentősen csökkenteni tudja a halláskárosodás veszélyét.

4. Ismétlődő ízületi fájdalmak

Sokunk bizonyára jelenleg is szenved valamilyen fajta ízületi fájdalommal, legyen szó térdízületi fájdalmakról, teniszkönyökről vagy hátfájásról. Az ilyen fájdalmak okozója általában az ismétlődő, egy adott pozícióban történő munkavégzés. Legtöbbször az ilyen sérülések lassan alakulnak ki először kis fájdalmakkal, azonban az évek során egyre fájdalmasabbá, majd elviselhetetlenné válnak, ha nem cselekszünk időben. Attól függően, hogy milyen típusú az ismétlődő munkavégzés, viseljünk védekező felszerelést (pl. Könyök- vagy térd tapaszok, gerinctartó öv), illetve tartsunk szünetet, amelyben az ízületeink minimálisan “relaxálhatnak”.

5. Mérgező anyagok belélegzése

9 munkahelyi baleset

Rendkívül sok nagy gyárban alkalmaznak mérgező gázokat. Nemcsak azok, akik közvetlenül érintkeznek a gázokkal, hanem azok a dolgozók is, akik csak közvetetten találkoznak velük, ki vannak téve a belélegzés veszélyének. A belélegzésének több rövid, illetve hosszú távú következménye lehet, ezért fontos odafigyelni a megfelelő munkaruha viseletére. Attól függően,hogy mennyire és milyen mértékű gázokkal érintkeznek a munkavállalók, egy szemvédő szemüvegtől elkezdve eljuthatunk egészen a teljes arcot lefedő maszkig, a levegőmentes ruházatig, és a profi munkakesztyűig.

6. Izomhúzódások, sérvek

Az izomhúzódások és sérvek kialakulásának több oka is lehet. Hogy néhányat említsek: túlságosan nehéz tárgyak cipelése, nehéz gépekkel való munkavégzés vagy hosszú ideig tartó, kényelmetlen pozícióban történő munka. A legjobb mód a sérvek elkerülésére, ha a munkaerő egészségesen és logikusan van elosztva úgy, hogy mindenkinek legyen ideje pihenni és senki ne dolgozzon túl sokat egy adott pozícióban. 

7. Vágások, horzsolások

Ez a kategória nem csak a gyárakban és az építkezésekben jellemző, hanem gyakorlatilag bármilyen munkakörülmények között előfordulhat. Egy törött ablaküveg könnyen tud annyi kárt okozni, mint egy körfűrész egy építkezésen. Fontos ezért, hogy mindig körültekintően közlekedjünk, amikor éles tárgyak közelében mozgunk vagy dolgozunk. 

8. Stresszes munkakörnyezet

9 munkahelyi baleset

A folyamatos veszekedések és harcok, egymás rágalmazása könnyen egy toxikus hellyé változtathat bármilyen munkát. Azok a munkások, akik nap, mint nap bántalmazásban részesülnek, nemcsak a produktivitásban, de egészségükben és szociális életükben is visszamaradottak lesznek. Nem mindig könnyű egy ilyen helyzetet visszafojtani, de esetleg egy új menedzserrel vagy HR-es kollégával megakadályozhatjuk, hogy elfajuljon a helyzet.

9. Szállítással kapcsolatos balesetek

A nehéz munkagépek elengedhetetlen tényezői minden építkezésnek vagy gyári munkának. Amikor azonban sok ilyen típusú jármű van egy helyen, könnyen történhet katasztrófa, ha nem figyelnek oda eléggé a sofőrök. Fontos ezért, hogy különböző óvintézkedéseket tegyünk, ha csúcsra járatjuk a nehéz munkagépek forgalmát. Meg kell határoznunk a munkagépek pontos útvonalát, így egymással csak a vezetők hibájából ütközhetnek. Meg kell határozni egy járdát, amelyen csak a gyalogosok mehetnek, kell adni egy maximális sebességkorlátot. Ha mindezeket betartjuk és a járműveket sem pakoljuk túl, akkor lényegi probléma csak szabályszegésből születhet.

Ön szerint melyek a leggyakoribb balesetek és hogyan lehetne őket megakadályozni? Vajon miért történik továbbra is ennyi baleset, holott elméleti szinten mindenhol komoly biztonsági előírások vannak?

Esetleg Önnel is történt már hasonló baleset?
Ha igen, lehet, hogy ügye kártérítésre alkalmas, ne habozzon, jelentkezzen még ma ingyenes konzultációnkra!

 Jelentkezem az ingyenes konzultációra!