5 tipp hogyan készítsd fel autód a téli időszakra, a balesetmentes közlekedés érdekében!

Lassan vége a vénasszonyok nyarának, így nem csak a téli kabátok kerülnek elő a szekrény mélyéről, hanem autónkat is téli “ruhába” kell öltöztetnünk, amennyiben szeretnénk elkerülni a baleseteket. 

Összegyűjtöttünk 5 fontos teendőt, amit minden autó tulajdonosnak kötelező megnézni gépjárművén, még a durva tél beköszönte előtt!

1. Ellenőrizze fagyállóját!

Ahhoz, hogy balesetmentesen tudjon közlekedni télen az utakon, első lépésként ellenőrizze autója fagyállóját. A nem elegendő mennyiségű fagyálló esetében a rendszer fagyás esetén túlmelegedhet. Még mielőtt bejönnének a mínuszok, ősszel ellenőrizze hűtőfolyadékát és igény esetén mossa át a rendszert. Mindenképpen olyan hűtőfolyadékot töltsön a rendszerbe amely tartalmaz fagyállót, és ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás.

2. Téli gumiabroncsok használata!

A nyári gumikkal való vezetés életveszélyes, és könnyen vezethet balesetekhez. Fontos, hogy még a tél beköszönte előtt lecseréljük gépjárművünkön a gumikat nyáriról télire, mert akár az életünkbe is kerülhet, ha ezt a lépést elhalasztjuk! A téli gumik mintázata eltérő, így könnyebben tud a magas hóban és a latyakban is megtapadni az úton. Ha sokáig áll autónk használaton kívül egy garázsban, négyzetes lehet a kerék. A meleg levegő szintje megemelkedik a gumiabroncsokban, ezzel “egyenes” felületet képezve a gumin, mely ha érintkezik a fagyos talajjal könnyen vezethet csúszáshoz és balesethez, mert elveszíthetjük gépkocsink felett az irányítást.

3. Akkumulátor rendszeres ellenőrzése

Nem csak télen fontos gépjárművünk akkumulátorának ellenőrzése, hanem egész évben oda kell rá figyelnünk, de télen a kapacitása a hideg idő miatt csökken, ezért szakemberrel ellenőrizze az akkumulátora állapotát és kábeleit. 

4. Ablaktörlő és ablakmosó folyadék

A hideg eljöttével ellenőriznünk kell ablaktörlő lapátjainkat. Az ablaktörlő a hideg és a fagy hatására meg tud keményedni, így elveszítheti törlő funkcióját. Legyen mindig kéznél az autónkban ablakkaparó, hogy a fagyos és havas idő esetén le tudjuk takarítani ablakunkat, a biztosabb kilátás érdekében. Ködös téli időben rosszak a látási viszonyok, ha nem látunk ki teljesen a szélvédőn, könnyen koccanáshoz vagy akár súlyosabb balesethez is vezethet. Mindig ügyeljen ablakmosó folyadékára is, a téli hónapokban fontos, hogy a folyadék tartalmazzon fagyállót, ezzel is oldva a fagy réteget szélvédőinken.

5. “Téli doboz”

Helyezzen be egy dobozt autójába, mely tartalmazza a legfontosabb eszközöket, melyek jól jöhetnek, ha kéznél vannak a téli hónapokban. Ez a legfontosabb dolog,  melyet megtehet autója és személyi biztonsága érdekében. Íme egy rövid lista ezekről a kellékekről: zseblámpa, elsősegélykészlet, néhány takaró, meleg ruhák, néhány extra pár kesztyű, egy extra jégkaparó és fagyálló folyadék.

Autódat ne csak télen ellenőrizd, hanem minden szezon végén minimum egyszer! Ahhoz, hogy elkerüld a baleseteket, fokozottan figyelj autód állapotára!

Amennyiben már bekövetkezett a baleset, vagy csak bővebb tájékoztatást szeretne kérni egy esetleges baleset utáni lehetőségeiről, ne habozzon, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra még ma!
VISSZAHÍVÁST KÉREK!