10+ év speciális tapasztalat a kártérítésben

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

Csigolyatörés – hogyan kérjek kártérítést?

Súlyos csigolyatörést szenvedhetünk közlekedési balesetben, munkahelyi balesetben vagy személyi sérülés következményeképpen is, ezekben az esetekben – amennyiben nem mi voltunk a hibásak – kártérítést igényelhetünk. Erről később még lesz szó a cikkben.

Mi a csigolyatörés?

gerincoszlop röntgenfelvételA csigolyatörés tulajdonképpen a gerincsérülések egyik fajtája. Az emberi gerincoszlop – ahogy a legtöbb emlősé – 33-35 csigolyából épül fel, amelyeket elhelyezkedésük és alakjuk szerint 5 szakaszra oszthatunk. Az első 4 a nyaki, a háti, az ágyéki és a keresztcsonti szakasz tartalmaz idegkötegeket, a farokcsigolyákban ezek hiányoznak (vagy csökevényesek.) Az idegrendszer 2 nagy részre tagolható, a központi és a környéki idegrendszerre, a központi idegrendszer két fontos alkotója az agy és a gerincvelő.

A gerincoszlopot csigolyák és porckorongok alkotják. A csigolya elülső részének neve a csigolyatest. A kompressziós csigolyatörés akkor lép fel, ha a csigolyatest eltörik és összeomlik. Ennek hátterében általában csontritkulás, ritkábban daganatos eltérés áll. A kóros és normál csontszerkezetű csigolyák erő behatására eltérően reagálnak, a normál csontszerkezetű csigolya csak nagy erő hatására törik, és nagyobb eséllyel okoz kompressziót az idegelemeken. A kóros csontszerkezetű csigolyatest magába zömül és minimális erőhatásra is bekövetkezhet ez a folyamat.

Csigolya összeroppanás

Amennyiben valamely külső erőbehatásra a csigolyatest állományában törés következik be, és a csigolya magassága csökken, úgy kompressziós csigolya fracturáról vagy kompressziós csigolyaösszeroppanásról beszélünk.

Csigolyatörés: a kétségbeesés szakasza

Az ilyen súlyos sérüléseknél az első fájdalom és sokk után kétségbeesünk és több kérdés is felmerül bennünk. Arra gondolunk, hogy:

  • ki fog minket ápolni?
  • hogyan fognak minket ápolni?
  • mi lesz velem és a szeretteimmel?
  • ki fogja eltartani a családomat és miből? 

Milyen típusú csigolyatörés létezik?

Enyhébb csigolyatörés

A csigolyatörés különböző típusú és fokozatú lehet. Enyhébb formái során általában a gerincvelő vagy az ideggyökök nem sérülnek, ilyenkor előfordulhat a csigolyatest összeroppanása (kompressziója), ami idősebb korban és/vagy mozgásszegény életmód következtében kialakult csontritkulás során kisebb sérülés során is kialakulhat. Ilyenkor a csigolyatest magassága csökken, beroppanhat az alsó vagy a felső zárólemez. A csigolya ív, vagy csigolyanyúlványok törése is többnyire komolyabb idegrendszeri sérülés nélkül történhet.

Súlyos csigolyatörés

Súlyos a csigolyatörés, amennyiben a baleset következtében a csigolyatest akár több darabra is széttörik, szinte robbanásszerűen szétmegy. Ilyenkor gyakran egy letörött darab a gerinccsatorna felé nyomul, azt szükíti, vagy akár a csatorna tartalmát – gerincvelőt,  vagy az alsó szakaszon ú.n. cauda rostokat – összenyomja. Ennek következtében funkcióvesztés, alakulhat ki. Ezek közül a mozgás gyengülése (bénulás) érzészavar, esetleg széklet- és vizelet ürítési problémák, nemi szervek működésének zavara léphet fel. Ilyenkor sürgős műtéti beavatkozást kell végeznünk, hogy megakadályozzuk a tünetek romlását és esélyt adjuk a már kialakult tünetek csökkentésére.

Mi a csigolyatörés következménye?

A kompressziós csigolyatörés hatására a gerincoszlop megrövidül és előrehajlik. Előredőlő testtartás (kifózis) alakul ki, amely a többi csigolyatestet túlterheli, azok fokozott törésveszélyét jelenti. Emellett a gerinc stabilitása is megszűnik az érintett magasságban, a kialakuló fájdalmaknak közvetlenül ez az oka.

Mik a kompressziós csigolyatörés tünetei?

  • krónikus, erős lokális fájdalom, mely fekvésre enyhül, terhelésre fokozódik
  • alaki rendellenesség (gerincdeformitás), mely púposít
  • légzési nehézségek
  • étvágytalanság
  • alvászavar
  • depresszió

Csigolyatörés esetén, illetve gyanújakor, tisztázni kell, hogy van-e idegrendszeri sérülés, és megmaradt-e a gerincoszlop stabilitása?

Milyen összegű kártérítésre számíthatok csigolyatörés esetén?

Magyarországon megítélt kártérítési összegek:

  • végtagvesztés esetén, amikor a sérült elveszíti valamelyik végtagját (pl. az ujját, vagy akár az egész karját) a kártérítés összege: 1-10 millió forint
  • kéztörés, lábtörés esetén (például egy raktárban lezuhanó rakomány miatt történt üzemi baleset során: 1-5 millió forint
  • gerinctörés esetén: 40-100 millió forint
  • csigolyatörés esetén 10-100 millió forint
  • maradandó egészségkárosodás, pl. súlyos agyzúzódás, koponyaűri vérzés által okozott idegrendszeri eltérés, járásbizonytalanság, beszédnehézség, az olvasás, írás és számolási készség csökkenését okozó munkahelyi baleset esetén a munkahelyi baleseti kártérítés összege 5-50 millió forint

22 milliós kártérítést kér az a motoros, akinek eltörte a gerincét egy lezuhant faág Budapesten

Eriket a testén lévő 30 cm-es vágás emlékezteti arra, hogy kis híján az életét vesztette, 

amikor tavaly 2018. augusztásban a  a Lehel úton rázuhant egy fa korhadt ága.

– Szikrázóan sütött a nap, szellő sem rebbent, amikor motorral a Lehel úti lámpás kereszteződéshez közeledtem. Aztán jött a filmszakadás, a mentőben ébredtem – emlékezett a történtekre Erik. – A kórházban az orvos közölte, eltört négy gerinccsigolyám, amit a műtét során nyolc csavarral rögzítettek.

Erik élete azóta maga a pokol. Az igazságügyi szakértő vizsgálata szerint a fiút 60 százalékos egészségkárosodás érte.

– Éjjel három óránál többet képtelen vagyok aludni, arról pedig nem is álmodozhatom, hogy valaha újra motorra ülök. Korábban a munkahelyemen targoncát vezettem, húszliteres kannákból töltöttem hűtőfolyadékot a forgácsológépekbe, most pedig még a bevásárlás is nehézséget okoz, mert két üveg ásványvíznél nehezebb tárgyat nem emelhetek.

Szerencsére Erik és barátnője, Kitti kapcsolatát szorosabbá fűzte a tragédia, a lány mindennap megmasszírozza a fiú hátát, ha pedig csügged, megvigasztalja őt. Bár a fővárosi és az angyalföldi polgármesteri hivatal illetékesei egyetemlegesen elismerték a felelősséget a korhadt fa okozta balesetért, azóta se kértek tőle bocsánatot.

Amikor a fiú nevében az ügyvédje benyújtotta 22 millió forintos kártérítési igényét, mindkét hivatalban meghökkentek a számokon. Végül peren kívül sikerült megegyezniük egy kisebb összegben. Csakhogy az önkormányzati választások után új munkatársak érkeztek a hivatalokba, így a tárgyalások elakadtak.

Forrás: Blikk.hu

Mi a helyzet, ha a csigolyatörés közlekedési baleset következménye?

Ha a csigolyatörés közlekedési baleset miatt következik be, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kártérítési igénnyel élhetünk. 

Fontos, hogy minél több részletet tudjunk a baleset körülményeiről, hívjunk rendőrt, vetessünk fel jegyzőkönyvet, szerezzünk tanúkat, készítsünk képeket a helyszínről. A kórházi kezelés költségeiről kérjünk számlát, tegyük el a gyógyászati segédeszköz számlát és minden lehetséges módon gyűjtsük a dokumentációkat a balesethez kapcsolódóan!

Ha nem tudjuk biztosan, mi a teendő abban az esetben, ha szeretnénk kártérítést igényelni, forduljuk tapasztalt, kártérítésre szakosodott szakértőkhöz!

Munkahelyi baleset során történt velünk olyan gerincsérülés, ami csigolyatöréssel jár?

Ha a csigolyatörés munkahelyi baleset következménye, az azt jelenti, hogy a a munkavállaló a munkahelyén vagy a munkavégzésével összefüggésben szenved balesetet. Ilyen lehet például egy építkezés során a magasból való leesés. Ebben az esetben igényelhetünk kártérítést, hiszen amennyiben egy munkavállaló a munkavégzése során balesetet szenved, az abból eredő vagyoni és nem vagyoni károkat a munkáltatónak teljes körűen meg kell térítenie.

A gerinctörés, lebénulás, kéztörés, lábtörés, csigolyatörés, maradandó egészségromlás, rokkantság, amputáció rosszabb esetben baleseti halál mind-mind, olyan személyi sérülés, mely esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető.

Hogyan kezelhető a csigolya összeroppanás?

A csigolyaösszeroppanás kezelése lehet konzervatív és műtéti. Amennyiben a beteg járóképes, terhelőképessége megmarad, és fájdalmai jól kontrollálhatók gyógyszerekkel, kezelésekkel, valamint a tört csigolya nem lapul össze és a gerinc jelentősen nem deformálódik, akkor a gerinc stabilitása gyógytornával helyreállítható, ilyen esetekben konzervatív kezelés alkalmazható.

Amennyiben a röntgen vizsgálatok a törött csigolya progresszív alaki deformitását igazolják, akkor műtétre van szükség. Műtéti kezelés merül fel akkor is, ha az alkalmazott konzervatív kezelések mellett nem érhető el számottevő javulás a beteg állapotában.

Mit tehetünk még ezen kívül?

Ha felmerül akár csak a gyanúja is annak, hogy valaki más hibájából történt a gerincsérülés, csigolyatörés (vagy bármilyen más sérülés) akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy szakértővel, aki díjmentesen tájékoztat minket arról, hogy kaphatunk-e kártérítést, ugyanis nem mindegy, hogy a sérült rendelkezésére áll-e pl. az az anyagi keret, ami a kezeléséhez, terápiájához szükséges.

További információkat a baleseti kártérítésről és profi jogi szakértőinkről honlapunk Rólunk menüpontjában olvashat.

Önnel, vagy családtagjával történt gerincvelő sérülés?

Forduljon hozzánk bizalommal, díjmentesen megvizsgáljuk ügyét!

Kártérítésre szakosodott szakértő partnereink segítségével, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legmagasabb kártérítési összeget szerezzük meg Önnek. Ez azt is jelentheti, hogy akár a biztosítók által felajánlott összeg 10x-esét is megkaphatja!

Legfrissebb cikkek

Balesetet szenvedtél, és hiába nem Te vagy hozzátartozód volt a hibás, szerinted nem kaptál megfelelő kártérítést?

Szeretnéd megtudni, hogy mégis mennyit kaphatsz?

Vegyél részt ingyenes tanácsadásunkon! Csak add meg az adataidat, és szakértőink tájékoztatnak a lehetőségekről!

Balesetet szenvedtél, de nem Te voltál a hibás?
Tudtad, hogy akár több 10-, 100 milliós kártérítési összeget is kaphatsz?

A kimondottan kártérítési ügyekre szakosodott kollégáink most ingyenesen megvizsgálják az ügyedet, és elmondják, mi történhet!

Kártérítésért kapott összeg. Ez akár több 10-, 100 millió ft is lehet.

Kérjük válaszolj az alábbi két kérdésünkre, hogy lássuk, milyen baleset történt!

Milyen balesetet szenvedtél vagy szenvedett a hozzátartozód?

Milyen személyi vagy anyagi kárral járt a baleset?

Köszönjük a válaszaidat, VÁRJ!
Érdekelnek azok a tippek, amikkel megelőzheted, hogy a munkáltatód, vagy a biztosító átverjen?
Akkor add meg az email címed, és töltsd le ingyenes tippjeinket, amik baleset esetén akár több 10, de akár 100 millió forintot is érhet Neked!
Ne feledd, nem csak tippeket adunk, SEGÍTENI is tudunk!

Hogyan? Add meg adataidat, és mi megválaszoljuk a kérdéseidet, ingyenes személyes jogi tanácsadást kapsz profi szakembereinktől! Szabad helyeink gyorsan betelnek, úgyhogy jelentkezz mihamarabb!

Kérjük, add meg adataidat!